Cursuri de formare profesională prin AJOFM Bistrița – Năsăud
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița — Năsăud organizează prin Centrul propriu de Formare Profesională, programe de formare profesională gratuite pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (șomeri indemnizați și neindemnizați).
Din a doua jumătate a lunii februarie 2016 se vor derula prin C.F.P. Bistrița două programe de formare profesională în meseriile de ‘inspector resurse umane’ și ‘lucrător în structuri pentru construcții’, se precizează într-un comunicat de presă al instituției.
Programul de formare profesională de ‘inspector resurse umane’ este un program de perfecționare, în care participanții trebuie să fie absolvenți de liceu. Codul COR al ocupației este 333304. Cursul durează 8 săptămâni, programa de pregătire cuprinde 240 ore, din care pregătirea teoretică 84 ore, iar cea practică 156 ore. Dintre disciplinele studiate în cadrul acestui curs, amintim: — întocmirea și gestionarea documentelor de evidență a personalului; organizarea recrutării personalului; întocmirea, operarea și transmiterea registrului general de evidență a salariaților; întocmirea statului de plată pentru personalul angajat; administrarea bazei de date de evidență a personalului; comunicarea cu angajații, etc.
Programul de formare profesională de ‘lucrător în structuri pentru construcții’ este un program de calificare, participanții trebuie să fi absolvit învățământul obligatoriu. Codul COR al calificării este 7422.1.3. Cursul durează 10 săptămâni, programa de pregătire cuprinde 360 ore, din care pregătirea teoretică 120 ore, iar cea practică 240 ore. Dintre competențele profesionale dobândite în urma absolvirii acestui curs amintim: — noțiuni generale despre construcții; materiale în construcții; planuri pentru construcții; prelucrarea materialelor; săpături și sprijiniri; cofraje din lemn; lucrări simple de armare; zidării simple de cărămidă; tencuieli obișnuite drișcuite, etc.
Începând cu luna martie 2016, șomerii bistrițeni pot urma gratuit următoarele programe de formare profesională: ‘presator mase plastice’, ‘îngrijitoare bătrâni la domiciliu’, ‘contabil’ și ‘patiser’.
Un nou curs pe care AJOFM Bistrița — Năsăud îl organizează din acest an este cel de ‘presator mase plastice’. Programul de formare profesională de ‘presator mase plastice’ este un program de calificare, participanții trebuie să fi absolvit cel puțin învățământul gimnazial. Codul COR al calificării este 8232.1.2. Cursul durează 10 săptămâni, programa de pregătire cuprinde 360 ore, din care pregătirea teoretică 120 ore, iar cea practică 240 ore. La acest curs pregătirea practică se va desfășura în Hala de producție ‘Platforma Sărățel’ a societății Teraplast SA, cu care AJOFM Bistrița — Năsăud a încheiat un contract de colaborare. Printre disciplinele studiate în cadrul acestui curs, se numără: — pregătirea instalațiilor, utilajelor și dispozitivelor specifice prelucrării maselor plastice; pregătirea materiilor prime, executarea produselor din materiale plastice termorigide, executarea produselor din materiale plastice termoplaste, etc.
Un alt program de formare profesională care urmează a se desfășura în luna martie este de ‘îngrijitoare bătrâni la domiciliu’. Tipul acestui program de formare este de calificare, participanții trebuie să fi absolvit cel puțin învățământul gimnazial. Codul COR al calificării este 5133.1.2. Cursul durează 10 săptămâni, programa de pregătire cuprinde 360 ore, din care pregătirea teoretică 120 ore, iar cea practică 240 ore. Conform protocolului de colaborare încheiat între AJOFM Bistrița — Năsăud și Primăria Bistrița, prin Direcția Municipală de Servicii Sociale, pregătirea practică a participanților la programul de formare profesională de ‘îngrijitoare bătrâni la domiciliu’ se va desfășura la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Bistrița. Dintre disciplinele studiate în cadrul acestui curs, amintim: — acordarea îngrijirilor igienice pentru persoana asistată; asigurarea confortului bătrânului asistat; administrarea alimentației; mobilizarea și transportul bătrânului asistat; respectarea și aplicarea prescripțiilor medicale; supravegherea stării de sănătate a persoanei asistate, etc.
Tot în luna martie va începe cursul de ‘contabil’. Tipul acestui program de formare este de specializare, participanții trebuie să fie absolvenți de liceu. Codul COR al ocupației este 331302. Cursul durează 12 săptămâni, programa de pregătire cuprinde 354 ore, din care pregătirea teoretică 118 ore, iar cea practica 236 ore. Dintre competențele profesionale dobândite în urma absolvirii acestui curs, amintim: — întocmirea și completarea documentelor primare; contarea operațiunilor patrimoniale; efectuarea de calcule specifice; completarea registrelor contabile; întocmirea balanței de verificare, evaluarea patrimonială; întocmirea bilanțului contabil; etc.
Cursul de ‘patiser’ este de calificare, participanții trebuie să fi absolvit învățământul obligatoriu. Codul COR al calificării este 7412.1.3. Cursul durează 10 săptămâni, programa de pregătire cuprinde 360 ore, din care pregătirea teoretică 120 ore, iar cea practică 240 ore. Dintre competențele profesionale dobândite în urma absolvirii acestui curs amintim: — ambalarea și pregătirea pentru comercializarea produselor; asigurarea calității produselor; exploatarea echipamentelor pentru copt și răcit; exploatarea echipamentelor pentru pregătirea semifabricatelor de patiserie; manipularea, conservarea și depozitarea materialelor și produselor alimentare; prepararea produselor de patiserie; prepararea semifabricatelor de patiserie, realizarea decorațiunilor pentru produsele de patiserie, etc.
Persoanele interesate să urmeze aceste programe de formare profesională organizate de agenție, sunt invitate să se înscrie la sediul Centrului de Formare Profesională din Bistrița, strada Gării, nr. 2 — 4, etaj ll, telefon 0263 — 236296.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.