Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Curtea Constituțională respinge referendumul din 26 mai. Voturile a peste 6 milioane de români, ignorate

0 922

Curtea Constituțională a respins revizuirea Constituției pe interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție

Potrivit unui comunicat de presă al USR România Curtea Constituțională a respins Referendumul pentru Justiție susținut la data de 26 mai, deodată cu alegerile europarlamentare. Actualii judecători ai Curții Constituționale au dovedit din păcate, încă o dată, prin decizia de astăzi, că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească, lăsând acestora portița de a-și acorda amnistie și grațiere pentru faptele de corupție. Așteptăm motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constituția astfel încât să respectăm rezultatele referendumului din 26 mai și să scriem explicit interdicția de amnistie și grațiere pentru faptele de corupție. Decizia de astăzi a CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români și arată, o dată în plus, cât de vitală este, pentru funcționarea statului de drept și a democrației, o reformare a CCR și o depolitizare a acestei instituții”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

Cât privește celelalte prevederi din proiectul de revizuire inițiat de USR și PNL, Uniunea Salvați România apreciază că nu mai există niciun impediment ca ele să fie transpuse cât mai rapid.

Vestea bună de la CCR pentru ziua de azi e că ′Fără penali în funcții publice‵ a trecut din nou de filtrul CCR. De asemenea, extinderea numărului de titulari ai sesizării CCR în materia ordonanțelor de urgență este acceptată drept constituțională. Nu de alta, dar nu avem așteptări prea mari de la noul Avocat al Poporului, Renate Weber, și nici de la capacitatea coaliției PSD-ALDE de a reda Parlamentului funcția legislativă în probleme importante. A se vedea și Codul Administrativ, adoptat prin OUG. Vestea proastă este că va trebui să așteptăm motivarea deciziei de azi pentru a înțelege în ce fel încalcă limitele revizuirii propunerea noastră de a excepta infracțiunile de corupție de la aplicarea amnistiei și grațierii”, a declarat și deputatul USR Silviu Dehelean.

Proiectul de revizuire a Constituției inițiat de USR și PNL și susținut de PMP și Pro România mai cuprinde:

– După alineatul (2) al articolului 37, introducerea unui nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

„(3) Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

– Modificarea articolului 38, după cum urmează:

„În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii români au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în Parlamentul European. Nu pot fi aleşi în Parlamentul European cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

– Modificarea articolului 146, după litera a) se introduce o nouă literă, lit. a1) cu următorul cuprins, iar litera d) din cuprinsul art. 146 se modifică, după cum urmează:

„Curtea Constituţională are următoarele atribuţii:
[..]

a1) se pronunţă asupra constituţionalităţii ordonanțelor, la sesizarea Preşedintelui României, a 50 de deputați sau 25 de senatori, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau  a Avocatului Poporului.”

[..]

d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial”.

Care a fost argumentul Curții Constituționale

Judecătorii Curții Constituționale au avut, joi, în dezbatere proiectele legislative de modificare a Constituției României și au stabilit că prevederile privind interzicerea amnistiei și grațierii persoanelor care au comis fapte de corupție încalcă limitele de revizuire a Legii fundamentale, scriu cei de la Digi24.

CCR a dezbătut proiectul de lege al PNL și USR, precum și inițiativa legislativă a PSD-ALDE care prevede tot revizuirea Legii fundamentale. Potrivit Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR, „înainte de sesizarea Parlamentului pentru inițierea procedurii legislative de revizuire a Constituției, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoțită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituțională, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunțe asupra respectării dispozițiilor constituționale privind revizuirea”.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More