Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Cutremur de 8,3 grade în Chile. S-a emis alertă de tsunami, mai multe zone fiind evacuate

0 244

Cel puțin cinci persoane şi-au pierdut viaţa și alte zeci au fost rănite în urma unui cutremur puternic cu magnitudinea de 8,3 pe scara Richter care s-a produs miercuri în Chile.

Seismul, a cărui magnitudine a fost reevaluată la 8,3 de Institutul american de geologie (USGS), a lovit centrul și nordul țării din America de Sud, provocând panică în rândul populației și declanșând alerta de tsunami pe întreaga coastă.

Epicentrul seismului care s-a produs la ora locală 7.54 s-a situat la aproximativ 232 kilometri nord-vest de capitala ţării, Santiago. Mai multe replici ale cutremurului s-au simţit în minutele care i-au urmat.

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în Chile în urma cutremurului, a anunţat preşedintele ţării,  Michelle Bachelet, într-un discurs televizat. Aceasta a mai anunţat că şcolile vor fi închise în urma seismului şi că autorităţile evaluează încă pagubele produse. Bilanțul persoanelor decedate a crescut la 5 ulterior anunțului președintelui.

Seismul s-a produs seara devreme, afectând capitala Santiago, cu peste 5 milioane de locuitori, fiind urmat de numeroase replici. El a fost resimțit până la Buenos Aires în Argentina, la o distanță de 1.400 km.

Cutremurul de pământ a fost înregistrat la 19.54 (22.54 GMT), la 36 km vest de orașul Canela Baja în regiunea Coquimbo (500 km nord de Santiago) și la o adâncime de 11 km, a declarat Centrul seismologic național al Universității Chile.

Autorităţile evaluează încă amploarea pagubelor, iar instituţiile de specialitate au emis alerte de tsunami în mai multe ţări.

Cutremurul a fost simţit în Buenos Aires şi în mai multe oraşe din Argentina. Clădiri din mai multe oraşe argentiniene au fost evacuate, însă nu au fost raportate victime umane. Alertele de valuri tsunami de înălţimi variabile au fost emise pentru ţărmuri de pe continentul american, de pe cel african, insule din Pacific, chiar şi Noua Zeelandă.

 


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More