Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Data Paștelui și zilele libere. Paștele catolic și Paștele ortodox, sărbătorite la o săptămână distanță

0 1.066

Anul acesta, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 8 aprilie, cu o săptămână după Paștele catolic, ce va pica pe 1 aprilie.

De ce Paștele ortodox si cel catolic se sarbatoresc la date diferite

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Liber în Vinerea Mare

Românii au liber pe 8 și 9 aprilie 2018, adică în prima și în a doua zi de Paște, însă din acest an beneficiază de încă o zi liberă. Parlamentarii au votat ca și Vinerea Mare să fie zi liberă pentru români. Proiectul de lege a trecut de Senat și Camera Deputaților și a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Astfel, românii au, cu ocazia Paștelui, o minivacanță de patru zile, în perioada 6-9 aprilie 2018.

Când pică Paștele în 2018 și în anii următori

Paştele ortodox 2018 – duminică 8 aprilie
Paştele ortodox 2019 – duminică 28 aprilie
Paştele ortodox 2020 – duminică 19 aprilie
Paştele ortodox 2021 – duminică 2 mai
Paştele ortodox 2022 – duminică 24 aprilie
Paştele ortodox 2023 – duminică 16 aprilie
Paştele ortodox 2024 – duminică 5 mai
Paştele ortodox 2025 – duminică 20 aprilie

Paştele Catolic 2018 – duminică 1 aprile
Paştele Catolic 2019 – duminică 21 aprile
Paştele Catolic 2020 – duminică 12 aprilie

Calendarul zilelor libere în 2018. Ce sărbători „se pierd” pentru că vor cădea în weekend

După ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală nelucrătoae, încă o zi se mai adaugă pe calendarul zilelor libere din acest an.

În afară de Vinerea Mare, zile libere mai sunt 8 aprilie (duminică), reprezentând Paştele, dar şi luni, 9 aprilie, a doua zi de Paşte.

Ziua de 1 Mai cade, în acest an, într-o zi de marţi.

Următoarea zi de sărbătoare legală este 27 mai, care, practic, se pierde, pentru că va fi duminică, însă, a doua zi, 28 mai, este tot zi liberă. În aceste zile se sărbătoresc Rusaliile.

Românii vor avea o minivacanţă de 1 iunie, zi liberă, de asemena, care cade într-o zi de vineri. Adormirea Maicii Domnului, care este sărbătorită pe 15 august, va fi, în 2018, într-o zi de miercuri.

Sfântul Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie, va fi într-o vineri, iar a doua zi, sâmbătă, va fi 1 Decembrie, tot zi de sărbătoare legală.

De asemenea, prima şi a doua zi de Crăciun (25 şi 26 decembrie) vor cădea în zile de marţi şi miercuri.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More