Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Datornicii dejeni scapă de plata majorărilor de întârziere și a penalităților

0 68

Consiliul Local Dej a stabilit azi, în cadrul ședinței ordinare aferente lunii octombrie, aprobarea câtorva proiecte de hotărâri care privesc scutirea de la plata majorărilor de întârziere și a penalităților.

În urma voturilor exprimate de cei 19 consilieri locali prezenți la ședința de azi, s-au aprobat următoarele proiecte de hotărâre:

1. Proiect de hotărâre privind aprobarea scutirii de la plata majorărilor de întârziere și penalităților aferente obligațiilor bugetare constând în impozite și taxe locale,redevențe, chirii și alte venituri datorate bugetului local de către persoane fizice de pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Dej.

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea scutirii de la plata majorărilor de întârziere și penalităților aferente impozitelor și taxelor locale, redevențelor, chiriilor și altor obligații datorate bugetului local de către persoane juridice fără scop lucrativ care au calitate de contribuabili la bugetul local al Municipiului Dej.

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea schemei de ajutor de minimis, reprezentând scutiri de la plata majorărilor de întârziere și penalităților aferente impozitelor și taxelor locale, chiriilor, redevențelor și altor obligații la bugetul local,datorate de către societățile comerciale/cooperatiste care au calitatea de contribuabili ai bugetului local al Municipiului Dej.

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea Schemei de ajutor minimis pentru contribuabilii bugetului local al Municipiului Dej care beneficiază, în anul fiscal 2016, de cotă de impozitare redusă (0,25%) la impozitul/taxa pentru clădirile aflate în clasă energetică A, care dețin o Certificare oficială recunoscută la nivel mondial (LEED, BREEEAM sau DGNB) ca și clădire verde.

Potrivit primarului Costan Morar, ”Pentru că încă simțim efectele crizei, am crezut că este absolut necesar să dăm ajutor urgent acelor persoane fizice, acelor firme care nu pot și nu au cum să-și plătească la timp taxele și impozitele locale.”

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat azi, ca să scape de plata majorărilor de întârziere și penalităților aferente datoriilor la bugetul local, persoanele fizice trebuie să depună o cerere la Biroul impozite și taxe pentru a beneficia de aceste facilități, termenul limită pentru depunerea cererilor fiind 15 decembrie 2015. Pentru a beneficia de scutirea de la plata penalităților și a majorărilor, persoanele fizice trebuie să facă dovada că au stins până la data de 15 decembrie obligațiile principale constând în impozite, taxe, chirii, redevențe și alte obligații datorate bugetului local al municipiului Dej.

Cererea va fi analizată în termen de 30 de zile, iar în urma analizei va fi întocmit un referat care va fi supus aprobării primarului municipiului Dej, fără a mai fi necesară aprobarea fiecărei cereri prin hotărâre de consiliu. În baza referatului de acordare/neacordare, va fi emisă Decizia de acordare/neacordare a facilității.

În ceea ce privește persoanele juridice fără scop lucrativ, acestea sunt eligibile pentru a beneficia de aceste facilități dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) sunt înființate în mod legal în conformitate cu prevederile legislației în vigoare

b) nu desfășoară activități economice (nu sunt implicate în activități comerciale)

c) sting până la data solicitării obligațiile principale constând în impozite, taxe, chirii, redevențe și altele, datorate bugetului local al municipiului Dej până la data de 21.12.2015

d) nu se află în stare de insolvență, lichidare, dizolvare, afacerea să nu fie condusă de un administrator sau lichidator judiciar

e) nu a fost constatată o faptă ce constituie infracțiune de evaziune fiscală, pentru care s-a pronunțat o hotărâre judecătorească definitivă.

Cererile de scutire se depun însoțite de documente financiar-contabile și declarații pe propria răspundere, solicitările urmând a fi soluționate, ca în cazul persoanelor fizice, în termen de 30 de zile.

În cazul celorlalte două proiecte de hotărâre, privind schemele de ajutor de minimis, procedura este una mai amplă. Lămuriri exacte despre modalitățile de a beneficia de aceste facilități aprobate de consilierii locali dejeni puteți obține de la Registratura din cadrul Primăriei Dej.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More