Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

De acum fumătorii sunt o minoritate, ca țiganii, homosexualii și jihadiștii: marginalizați și discriminați

28 177

Sunt o fumătoare înrăită. Recunosc, îmi asum și pot să spun cu mâna pe inimă că nu-mi e rușine. Fumez de vreo 20 de ani, deja, în ultimii ani chiar un pachet pe zi, sau peste. Și-mi place de mor! Cel mai frumos moment al zilei pentru mine este când trag primul fum de țigară dimineața în timp ce-mi beau cafeaua. Nimic nu poate bate asta!

Un alt moment frumos pentru mine era când mai ieșeam cu prietenii la o cafea, la o bere. Nu pot, domnule să înghit o gură de cafea, oricât ar fi de aromată, dacă nu vine însoțită de un fum de țigară. Asta este dependența, o știu, recunosc și mi-o asum.

Pentru că nu este nimic ilegal în asta. Fumatul nu este ilegal, nici vânzarea de țigări, nici cumpărarea acestora, nici consumul lor. Nici nu există o limitare prin lege la numărul de pachete sau țigări pe zi.

Și atunci de ce, mă rog, mi se limitează alte drepturi? De ce sunt considerată ca fiind o minoritate, o scursură a societății, care trebuie obligată să iasă afară dintr-un local ca să fumeze? De ce sunt eu obligată de lege să stau afară în frig, pe trotuare și pe la ferestrele birturilor? Pentru că am un viciu? Un viciu permis de lege, să ne-nțelegem. Un viciu pe care dau bani grei, un viciu pentru care statul meu încasează o grămadă de bani din taxe și accize și impozite și morții mă-sii și același stat îmi îngrădește dreptul de a fuma unde vreau eu.

Am înțeles perfect și am respectat cu totul legea prin care în baruri, restaurante și altele asemenea să fie delimitate clar spațiile pentru fumători și nefumători. Asta pentru că am înțeles că nu-i poți obliga pe sensibili, pe cei care nu suportă fumul de țigară, să stea în același loc cu ”hornarii”, cei care pufăie în continuu savuroasele lor țigări. Tot așa înțeleg că nu e corect să-i obligi pe cei care fumează să iasă afară. Dacă nefumătorii au tot dreptul să stea în local, la fel ar trebui să aibă aceleași drepturi de a sta în local și fumătorii, chiar dacă în altă încăpere. E clară discriminare, marginalizare.

Să ne-nțelegem. Nici eu nu accept localurile unde tai fumul cu cuțitul. Și pe mine mă ustură ochii atunci când e prea mult fum, și mă iau durerile de cap când stau mai multe ore în fum de țigară. Tocmai de aceea aleg localurile care-și respectă clienții, localuri bine aerisite în care nu se simte nici fumul de țigară, dar nici mirosul de mâncare.

Și treaba asta chiar a funcționat bine până acum. N-am văzut oameni care să cadă lați pe jos pentru că au stat în fumul de țigară al altora, n-am auzit de nefumători care să moară de cancer doar pentru că au inhalat fumul altora.

Cu ce ne ajută o astfel de lege? Cu ce-i ajută pe cei care nu fumează? Cu faptul că găștile se vor cam împărți de acum înainte. Decât să ies în oraș la un local unde nu se fumează și să ies la ușă tot din sfert de oră ca să fumez, mai bine stau acasă. Chem la mine gașca de prieteni, fumători sau nefumători, ne aprovizionăm mult mai ieftin cu băuturi și mâncare de la supermarket și fumăm cât ne țin plămânii fără să ne deranjeze nimeni. Cine are de câștigat de aici și cine are de pierdut?

Pentru că, să recunoaștem, cei care nu fumează și au prieteni care fumează, o să stea tot cu ei, în fumul lor ori afară în fața restaurantului, ori în casele acestora. Pentru că prietenia este mai puternică decât ”deranjul” unui viciu. Așa cum până acum prietenii mei nefumători au stat cu mine și alți fumători la masă în baruri, așa vor sta alături de mine cu cafeaua în brațe și când voi fi scoasă din local. Tot așa vor sta și la mine acasă, cum au făcut-o de nenumărate ori, și-mi vor suporta fumul de țigară, rugându-mă să mai deschid din când în când geamul.

Și credeți că dacă nu se va mai fuma în localuri acestea vor fi populate de acum de nefumătorii care înainte le-au evitat din cauza fumului de țigară? Nici vorbă! Aceștia își vor petrece timpul cum și l-au petrecut și până acum, sau vor sta tot cu prietenii ăia fumători care le-au înroșit ochii și până acum.

Mai aud din parte sensibililor explicații de genul că de fiecare dată când ies în oraș le put hainele a fum de țigară. Așa și? Acum că nu se mai fumează în discoteci și baruri nu vă mai spălați hainele? Că put a transpirație, nu-i bai, important e să nu pută a fum de țigară. Că le pute părul a nespălat nu-i bai, dar dacă pute pleata a dohan e sfârșitul lumii. Așa, dacă nu se împute treaba, ăștia sensibilii n-o să se mai spele pe cap, n-o să-și mai spele hainele cu săptămânile, pentru că nu mai au motiv.

Că va încuraja această lege ca fumătorii să se lase de fumat? Nici vorbă! Dependentul e dependent și viciul e viciu. Omul se lasă de fumat din cu totul alte motive, nu pentru că nu mai poate fuma în birturi. Și poate o să fumeze mai puțin, cum este la fel de ”poate” să nu mai meargă în localurile frecventate înainte, pentru că nu mai poate fuma. Și aici cine are de pierdut? Că de câștigat n-are nimeni nimic.

Tot sensibilii ne-o servesc pe aia că noi fumătorii le otrăvim copiii. Păi cine vă pune stimabililor să vă duceți copiii în baruri și restaurante? Acolo unde se consumă alcool (cât mai este încă legal), acolo unde se povestesc treburi deocheate, unde se mai și înjură. Astea nu vă afectează odraslele, doar fumul de țigară? Ce caută copiii în cluburi și birturi și de ce, mă rog, nu folosiți spațiile destinate nefumătorilor? Pentru că acolo, de obicei, nu este aproape nimeni, și plictiseala e la ea acasă?

Da, am înțeles, nefumătorii sunt mai mulți în România, dar asta nu le dă dreptul să facă abuz de putere al majorității. Pentru că, automat înseamnă că fumătorii sunt un fel de minoritate. Una care este marginalizată și discriminată, căreia nu-i sunt acordate drepturi egale cu ale celorlalți. Ajungem chiar că alte minorități au mai multe drepturi decât fumătorii, cum ar fi țiganii sau homosexualii.

Țiganul, chiar dacă pute de-ți mută nasul, are dreptul să intre în ce restaurant și local vrea el. Își poate lăsa balele pe toate tacâmurile cu care alți oameni mănâncă apoi, poate linge toate blidele, pentru că el are dreptul. Altfel e discriminare. Fumătorul nu are dreptul să își consume viciul în același local pentru că deranjează.

Homosexualul are dreptul să facă ce vrea organul lui pe lumea asta, să se poarte cum vrea, să consume ce vrea și unde vrea, să-și răspândească ideile și să-și facă reclamă stilului de viață. Altfel e discriminare. Dar nu e discriminare dacă fumătorul este obligat să stea în ușa localului pentru a fuma, să iasă pe terasă, sau să se ducă naibii acasă.

Noi, fumătorii, suntem văzuți acum ca niște jihadiști extremiști. Adică au voie să arunce cu bombardeaua în casa lor, în țara lor, dar să nu atenteze la bunăstarea altor neamuri și popoare. Cam așa e și cu faza asta cu fumatul, singura diferență fiind, așa cum am mai spus, că fumul de țigară nu omoară nefumătorii. Cum face poluarea, de exemplu. Fumul de țigară de la o mie de fumători nu afectează plămânii celor din jur cum o face fumul de la țeava de eșapament al unui singur nefumător. Dar asta e legal și nu ne interesează. Cum la fel de legale sunt sucurile carbogazoase, care, apropo, provoacă mai multe boli de cât fumatul, la fel de legale sunt fast-food-urile, care aduc beteșuguri cu duiumul. Dar alea nu deranjează cică. Numai fumul meu de țigară vă omoară.

O mai aud și pe aia cu ”așa e în țările civilizate” și așa trebuie să facem și noi. Nu zău!? Păi în Olanda e permis fumatul drogurilor ușoare în localuri. Facem și noi?!? În Austria există restaurante cu spații amenajate special pentru fumători în interior. Sau asta nu e țară civilizată? În SUA e interzis fumatul peste tot, însă e liber fiecare cetățean să-și cumpere arme de foc. Băgăm și la noi legea asta? După cine ne luăm când facem legi, pe cine imităm și de ce unele legi de acolo sunt luate de model la noi, în schimb altele, din aceleași țări, sunt respinse vehement?

Mâine-poimâine ne trezim că va apărea o lege care să impună mâncarea de post miercurea și vinerea în restaurante. Pentru că așa știu unii, cu mansarda nemobilată, că miercurea și vinerea ”nu mânci de dulce”. Sau se va impune o singură religie prin lege. Pentru că așa vor o gașcă de apucați din Parlament, că așa consideră ei că aia-i bună și restul sunt nocive. Cam așa e și cu legea asta anti-fumat, una cu puternică amprentă a fascismului. Pentru că am ajuns să ne impună o trupă de ”deștepți” ce-i voie și ce nu-i voie, ce e bine pentru noi și pentru sănătatea noastră. Nu mai avem liberul arbitru când e vorba să alegem NOI ce considerăm că e mai bine pentru noi.

Sunt de acord să nu fie permis fumatul în instituțiile publice, unde angajații nefumători n-au de ales și sunt obligați să stea în fumul altora. Sunt de acord să nu se fumeze în școli și grădinițe, în mijloacele de transport în comun, în spitale și policlinici. Dar cu restaurantele ce aveați domnilor? Cu spațiile delimitate destinate fumătorilor din baruri și pizzerii ce v-a deranjat atât de mult?

Toată acestă impunere cu forța îmi pute a fascism de la mare distanță, impunere cu forța a unor convingeri a celor care au puterea în mână. Și ca să vă mai dau un exemplu pe final: Winston Churchill, fostul premier britanic, era fumător și mai băga și măcar un coniac o dată pe zi, câțiva președinți americani, ca JFK sau chiar Barack Obama au recunoscut că fumau în tinerețe marijuana, pe când Adolf Hitler era vegetarian și nefumător, fiind unul dintre inițiatorii Ligii Naziste Anti-tabac. Că de acolo le vin ideile și fasciștilor din ziua de azi. Dar no, să spunem că ăsta nu-i un argument.

Dar pentru că legea-i lege, nu-i tocmeală, suntem nevoiți să o respectăm, chiar dacă nu ne convine. Asta până când va veni altă lege, care ori ne va conveni, ori va fi și mai radicală decât asta. În funcție de ce pitici au pe creier cei pe care i-am pus în funcții înalte. Așa că, dragi cititori fumători, fiți atenți întotdeauna pe cine puneți ștampila.

PS. Poza de sus e reală. Atât am fumat eu de când am început să scriu acest articol.

PS 2. Îi rog pe cei care au de gând să-mi transmită sfaturi să mă las de fumat să cânte la altă masă.

PS 3. Dacă nu vă place ce citiți și nu sunteți de acord cu ideile mele, puteți comenta civilizat mai jos. Altfel, aveți un X mare roșu în partea din dreapta sus. Funcționează! Folosiți-l!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. Unu spune

  Esti pur si simplu mult prea cretina ca sa mai poti fi si jignita…decat sa scrii, mai bine mai sudeaza doua pachete de tigari, ca este clar la ce te pricepi si la ce nu…ca sa nu mai vorbim de nesimtirea si tupeul ordinar pe care-l ai…

  1. ada spune

   Care-i treaba ta? Nu îți convine n citi. Fiecare are dreptul la opinie așa ca abținere cu jignirile ca nici tu nu îi fi ceva pui de inteligent

  2. Ma ta spune

   Hei tu !
   Da da, tu !
   S U G E – O

  3. sburlacu spune

   bai „unu” esti unu mare si prost sau proasta. sictir inapoi in gaura de unde te-ai tarat

 2. Dr.VM spune

  Fumatorii precum esti tu sunt niste drogati !

 3. Dr.VM spune

  Numai un drogat intra in sevraj si este irascibil cand nu isi ia doza. Sunteti cu adevarat niste scursuri ale societatii. Si cei ce joaca in cazinouri, sunt viciati. Si ei au o boala precum si tu o ai. Si cazinourile sunt legale, si ei cheltuie bani. Ma bucur ca va interzic astia peste tot, ma bucur nespus ca va marginalizam. Fuck off drogatilor !

  1. adi spune

   bag pula’n gura la mata ca te’a facut asa idiot

   abtine’te retardule nu mai jignii la plural fut in gura ta

   1. Constantin spune

    Roman sau tigan ? Nu te deosebesti deloc adi … Whatever – esti un analfabet. Autoarea acestui articol incendiar este la fel o persoana care are probleme psihice grave. Tigarile/drogurile/cazinourile ar trebui sa fie interzise in toata lumea dar sunt interese politice si un mod de a mai scapa de oameni si sa incurajeze PROSTIMEA sa cheltuie banii pe ceva ce le provoaca rau urmand ca mai tarziu sa ii distruga total.Treziti-va si deschideti ochii. Sanatate !

    1. Ovidiu Zeicu spune

     Adică… trebuie să-mi spună alții pe ce am voie și pe ce nu am voie să-mi cheltui banii? Păi în cazul ăsta propun să se interzică și să de demoleze bibliotecile și librăriile. În cărțile de acolo există plumb cât să îmbolnăvească toți vizitatorii/cititorii. Asta dacă tot vorbim de prostime. Și de sănătate. Ia dă o tură prin spitale și încearcă să faci un sondaj să vezi câți medici fumează. O să fi siderat. Ca să nu mai zic de asistenți/asistente, infirmieri, și alte categorii de personal medical. Că doar doctorii nu fac parte din „prostime“, nu? Trezește-te și deschide ochii. Democrație și libertate. Și mai ales egalitate. Sau unii sunt mai egali decât alții?
     În altă ordine de idei, mie chiar îmi place ce și cum scrie autoarea, chiar dacă nu întotdeauna sunt de acord cu ea. Și, deși nu cred, vreau să afirm că tu ai probleme psihice grave. Pentru simplul motiv că e dreptul meu să cred și să afirm ce vreau. Oare cine să aibă dreptate?

  2. Alexandru spune

   da` bravo, ma, tu, care probabil esti perfect.

   Nu ti se pare ca ai cam dus la extrem toata treaba asta? La cum pui problema, esti probabil unul din aceia care vin de la munca si stau cuminti in fata televizorului, asteptandu-l cu nerabdare pe maruta, gapatos, s.a.m.d.. dependent fiind de doza zilnica de prostie.

   Fumatorii, printre care si eu ma numar, nu se mandresc neaparat cu viciul lor, dar platesc taxe pentru el, iar limitarea dreptului de a „folosi” banii aia nu e ok.

   Un exemplu putin dus la extrem ar fi urmatorul : cafeaua se impoziteaza, la un anumit nivel produce dependenta, deci poate fi considerata un fel de drog. Acum inchipuie-ti ca s-ar da o lege, astfel incat sa poti bea cafea doar in spatii deschise, pentru ca anumiti oameni nu suporta mirosul de cafea.
   Nu contest faptul ca fumul de la tigari miroase urat. Dar consider ca organizarea de spatii special amenajate pentru fumatori ar fi fost suficienta ca masura „de siguranta”. Poti sa marginalizezi fumatorii si in felul asta, nu refuzandu-le drepturile.

   Oricum ar fi, vom vedea de indata ce se va pune legea in aplicare ce repercursiuni vor aparea. Personal, cred ca proprietarii de localuri vor avea de suferit. Abia astept sa vad niste fapte, pentru a putea trage concluziile.

   Cu respect,
   un fumator inrait

  3. sburlacu spune

   bai comunistule. Mosneag sau baba proasta cu mintea limitata ce esti. Hai sictir

  4. Marius Georgescu spune

   Bai bulangiule ! Gata daca suntem fumatori suntem scursuri? Bai mai documenteaza-te …Dr Vm care probabil faci umbra degeaba pamantului. Oamenii ca tine care sunt in stare sa critice in asa fel pe altii, voi sunteti aia care ne faceti de ras pe la „vecini”. Iti recomand sa iti iei autocaru` sa te duci in Bulgaria sau la unguri, tare cred ca ai iq cat un ungur.

 4. Petre spune

  Promulgarea acestei legi care interzice fumatul în spaţii închise poate reprezenta începutul sfârşitului pentru nefumători. Da, am scris bine, pentru nefumători pentru că e posibil să le iasă pe nas bucuria de moment. Acum fumătorii au ajuns o minoritate persecutata şi e cazul să se mobilizeze, să se organizeze şi să pornească lupta pentru dobândirea unor drepturi mai mari şi mai multe decât are o majoritate … pentru că în România minorităţile obţin întotdeauna drepturi care de multe ori încalcă bunul simţ.

 5. Andrei spune

  Dragă dr VM, roagă-te sa nu ne lăsăm de fumat. Aducem la bugetul statului doar din accize 7 miliarde. Daca mai adaugi taxa pe viciu si impozitul pe profit al companiilor de tutun, o sa vezi ca daca ne lăsăm de fumat, Romania faimentează. Nu ma crede pe cuvant, cauta singur, verifica informatiile financiare, compara cu bugetele ministerelor, cu PIB-ul.

 6. Adrian spune

  Draga doamna, poți sa fumezi și sa Îți inbolnavesti familia la tine acasă! Cu prietenii tai fumători beți cafele aromate și fumați pana crapă plămânii în voi. De ani de zile va suportam viciul scârbos. Ne ajunge și noua. Fa un exercițiu de imaginație, considera ca te afli într-una loc public unde 80% din persoane fac ceva ce te deranjează maxim pe tine (se dau cu spray paralizant, țipă, se pisa pe ei, etc) și vezi dacă este ok, dacă poți suporta ăsta zilnic o viață întreagă. Fumatorilor nu mai fiți egoisti și nesimțiți. Multumesc celor care inteleg ideea. Dacă cineva mă înjură pentru intervenție îmi bag pula în măicuța lui în în el anticipat și în doresc sa se usuce plămânii în el de la țigările pe care le fumează așa cu pofta.

  1. Ana spune

   Cum poti tu sa imi suporti mie viciul ? Platesti pentru el cumva ? Contribui tu cu ceva ? Nu suporti nimic. Nu esti obligat sa iesi in oras si sa suporti fumul de tigara , cum pun pariu ca nu esti singur pe lume si ca sigur ai prieteni fumatori pe care nu ii persecuti de fiecare data cand isi aprind o tigara , si vorbesc la masculin in ideea ca ai o mare pofta de a ti indesa pula in toti cei care vor indraznii sa comenteze si sa injure… ca nu i asa … cand vocabularul e limitat si prost iti folosesti amenintarile din dotare si injuraturile.
   Ps : nu ne intereseaza parerea ta si nu ai inteles nimic din ce e scris mai sus.
   Ps 2 : lasa ma sa mi usuc plamanii linistita pe banii mei
   Ps 3 : nu e nevoie sa ti folosesti limbajul de taraba ca sa te faci inteles

   1. aki spune

    Draga mea.. Nu pot sa ma leg de educatia, nivelul tau de empatie, inteligenta, nivelul de cunostinte, de cultura si altele.. NU te cunosc..
    Dar pot sa iti spun ca eu nu fumez..
    Si ca un mascul nefumator ce sunt iti transmit asa: nu iti suport mirosul cand imi vorbesti, cum iti duhneste (la propriu) gura cand imi adresezi cuvinte de orice natura (prietenesti, injuraturi, explicatii orice)..acel miros de tigari si fum care iti vine din stomac si din plamani, imi intoarce stomacul pe dos(fara suparare)..
    Nu iti suport mirosul transpiratiei tale care a imbacsit toate hainele pe care le porti..e atat de respingator incat fug de tine pe strada…nu iti dai seama cat de urat miros hainele tale, cat de urat mirosi tu de cand ai inceput sa fumezi si intr-o asemenea masura ca nu ai nicio limita..La fel cum nu imi palce parul tau distrus de fumul si otrava pe care ti le-ai bagat in corp cu atat de multa sarguinta ca meriti un premiu specal din aprtea omenirii..
    Nu iti suport tanguielile ca dai banii pe dentist si ca ai numai carii in gura, ca iar ti-a aparut nus’ce ulceratie in gura, ca ai o raceala sau tuse care nu se mai termina odata, ca ai o alergie si nu stii de ce si as a mai departe… sinu iti mai accespt si suport refuzul tau categoric sa faci o legatura intre problemele tale de sanatate si viciul asta distrugator..
    Sa stii ca nu demult, in baruri si localurile astea pe care le frecventezi acum ca sa fumezi se servea rom(nu campari si alte siropuri din comertul de azi) si absint…dar oamenii au acceptat corelatiile intre consumul acestor bauturi si distrugerea iremediabila a organismului bautorilor (ficatul si intregul sistem digestiv erau topite la propriu in maxim 15 ani) si au renuntat la comercializarea lor.. Poate o sa apuci ziua in care sa scrii un articol despre acest articol si sa te autoironizezi ..
    Si ce spui tu cu „imi fac singura un rau”, nu are nicio valoare: e ca si cum ai spune ca daca vrei sa deschizi usa avionului in zbor ca sa te sinucizi, nu faci rau nimanui, ci doar tie!(au fost niste viteji care au dorit sa se sinucida asa).. Sau ca si cum ai spune ca daca vrei sa te sinucizi intrand cu masina in alta masina pe sosea, iti faci doar tie rau, nu si ocupantilor masinii accidentate)…
    Te rog sa iti masori cuvintele si argumentele inainte sa le pui intr-un articol si sa te rezumi la o simpla intrebare legata de un viciu al tau: ajut cu ceva lumea prin exercitarea acestui viciu(acestei laceri daca vrei)? (cu ce ai ajutat acest popor prin editarea acestui articol?)

    Numai bine..

    1. Gogol spune

     Iti apreciez opinia, dar este absolut irelevanta. Nu intereseaza pe nimeni ce nu suporti tu.

     Mai mult decat atat, nu te pune nimeni sa stai langa o persoana pe care nu o suporti, sau sa te duci in localurile unde sunt multi oameni pe care nu ii suporti.

     Pur si simplu poti sa NU te duci acolo, sa nu stai cu oamenii aia… E incredibil de simplu.

     Pe de alta parte, or sa se inchida localuri din cauza acestei legi, si fix de asta avem nevoie, de mici intreprinzatori care sa-si prapadeasca investitiile din cauza unei legi populiste date ca sa dezbine populatia pe o non-problema, ca faptul ca nu-ti place tie cum ii pute gura unei fete fix asta e: o non-problema; sunt alte lucruri mult mai importante care ar putea ocupa atentia publica, dar d-aia noi suntem prosti si politicienii destepti, i’o-te cum ne-au distras atentia cu o porcarie.

  2. Alexandru spune

   spatii separate pentru fumatori si nefumatori. Asta era solutia. nimic altceva. Nu e ca si cum vin si suflu fum in nas oamenilor.

   Oricum, esti un frustrat care injura in avans, auzi.. Curat civilizat.

 7. Adriana spune

  In primul rand vreau sa fac referire la faptul că sunt fumătoare si cu toate astea urăsc când îmi miros hainele si părul a fum. Locuiesc la Londra ( unde fumatul e interzis in spatii publice închise staţii de autobuz, tren etc.) de fiecare data cand vin în ţara trebuie sa imi spăl părul si geaca… La 2 zile ceea c nu imi convine ( am păr lung si e greu să îl speli atât de des ..iar în ceea ce priveşte geaca de pe mine nu cred că pute a transpirate si trebuie spalată atâ de des… ) cat despre restul hainelor… No worries le schimb zilnic.
  2 la mana… De ce să nu îşi ducă familiile copiii la restaurante şi localuri? De ce să stea acasă şi să nu se bucure de o cină frumoasă în familie în timp ce, cei care vorbesc urât şi înjură să fie prezenţi… Si Da sunt total de acord cu legea asta… Da ieşi din 5 în 5 daca vrei în frig la tigara şi da… Stai acasă dacă nu îti convine că nu se fumează în local. Şi eu ies să mănânc în oraş şi la cafea cu fetele… Iar când vreau să fumez ies afară… Încă nu mi-au căzut gradele de 4 ani de când sunt aici.

  1. Khan spune

   Imi pare rau sa te anunt ca argumentele tale sunt foarte slabe. Aceleasi locuri pot fi spuse si despre non-fumatori.

   De ce sa nu se poata intalni fumatori:frati, prieteni sau colegi in pace? De ce trebuie sa intrerupa scopul pentru care au dat bani sa stea intr-un local (sa fie lasati sa socializeze) doar pentru ca unii oameni nu au auzit ca exista alte localuri cu spatii de nefumatori. Si da, sunt total in dezacord cu legea asta: stai acasa daca nu iti convine ca se fumeaza in local. Si eu ies sa mananc in oras si la cafea cu prietenii, si intotdeauna intreb daca este ok sa imi aprind o tigara, iar cand fumatorii sunt o majoritate, nefumatorilor, daca nu le convine, le e oricand deschisa invitatia sa se duca sa-si faca alti prieteni pe placul lor, nu ii obliga nimeni sa stea cu noi.

   Singurul lucru notabil care va rezulta din legea asta e ca anumite localuri isi vor pierde clientela, lucru fenomenal, nu-i asa?

 8. Leo spune

  Subscriu acestui post. Postez nu ca sa sustin autorul ci ca observatie la adresa celor ce critica atat de vehement! In primul rand priviti-va comenturile! Jigniti si acuzati fara jena fara a fi personal atinsi de cineva! Ati intrat si citit acest post ca niste pudici penibili ce intra pe site-urile xxx si critica vulgaritatea! Nu imi dau cu parerea referitor la calitatile morale, etice si educationale ale celor ce critica ptr ca ar trebui sa raspund cu aceeasi moneda: vulgar, violent si jignitor. Si ah, numai Dumnezeu stie ce bine ma pricep la asa ceva atunci cand e nevoie… dar ma abtin, ptr ca pot! Sunt convins ca multi dintre dvs va duceti odraslele la Mc, bagand la greu toxinele junk food-ului sau, mai bine trageti pe nas cate-o shaorma din cand in cand. Nu e de criiticat, este decizia voastra, dar sunt convins ca stiti cat de nocive sunt toate acestea, dar nu luati in seama. La fel sunt convins ca altii aveti copii ce fumeaza la colturi, beau si traiesc o viata excesiv de toxica , dar aici nu vorbim de copii, vorbim de oameni maturi ce-si asuma responsabilitatea si riscurile. Vad ca va plangeti de miros, igiena sau atitudine. OK! Ne facem toti gay, si sa vedeti atunci ce o sa ne mai pupati in acele locuri unde ne trimiteti voi! Ptr ca orice gay are drepturi inamovibile! Si da, mie nu-mi convin, dar le accept atat timp cat nu ma afecteaza direct. Va intreb, pe voi ce va deranjeaza acest „viciu”, respectiv fumatul nostru? Ptr ca daca nu stiati, suma viciilor este egala la fiecare! Iar viciile nu sunt doar fumatul, drogatul, bautul, jocurile de noroc….ci si critica stupida, prostia, lipsa educatiei, mancatul shaormei, Mc-ul mentionat mai sus, ipocrizia, minciuna, egoismul… si lista poate continua la nesfarsit! Daca nu fumati dar sunteti idioti, stupizi si prost crescuti, nu sunteti absolviti! Personal sunt mai incantat sa fiu un fumator cu o educatie ce depaseste de multe ori anii vostrii de viata, decat un hater stupid, cu tastatura in fata si cu tenul plin de cosuri sau riduri, ptr ca efortul unei plimbari imi este afectat de frustrarile personale ce ma opresc de la o socializare directa eye to eye! Imi cer scuze ptr tonul folosit, ptr ca si asta pot s-o fac. Subliniez ca nu generalizez si respect nefumatorii, dar nu pe cei care au fumat 20 de ani si se trezesc peste noapte luptatori anti-drog. Inchei cu o rugaminte: continuati-va traiul linistit si nepoluat alaturi de cei dragi, si lasati si restul „animalelor” sa isi traiasca viata in liniste, ptr ca „ele” va platesc pensiile!

 9. Klaus spune

  Libertatea unui individ se termina unde incepe libertatea celuilalt. Atata timp cat fumatorii afecteaza sanatatea nefumatorilor legea este foarte buna. E timpul sa ne civilizam. Treaba cu „dau banii mei si fac ce vreau” e atitudine de cocalar needucat.

 10. Doru Dascalu spune

  Dragă Irina pot să-ţi aduc eu câteva argumente de ce a apărut această lege. Păi se cheltuiau foarte mulţi bani pe medici, se construiau spitale într-o nebunie, serviciile medicale sunt perfecte şi sunt cheltuieli mari. Că doar ai observat că România la capitolul sănătate stă de la foarte bine în sus. Cele mai multe spitale, se construiesc permanent altele noi prin grija guvernanţilor, medici din toată lumea vin să lucreze în România şi multe alte facilităţi. Peste toată acestea grădină a raiului, veneam noi fumătorii să stricăm sistemul medical şi să îmbolnăvim oamenii. Opinia mea fermă, formată în juma de secol, este că o persoană care de regulă nu fumează, nici „nu suportă fumul de ţigară” este foarte bine să o ocoleşti în viaţă. Şi acum fumez o ţigară, poate chiar două, ca să fiu în ton cu tine. Sărut mâna, frumoaso! P.S. Acum am aflat că în restaurante se fuma! Tare frate. Aştept cu groaza în suflet, după prosteala vitelor ce au votat aceşti guvernanţi, să apară o lege care să reglementeze şi futaiul. Că m-am nenorocit. Dacă nu se mai permite să ai amantă?! Celor care combat fumatul, pot doar să le transmit un salut căduros. ALUPIŢEGUS !

 11. Boris spune

  Penibil articol! Nici nu merita comentata mizeria asta.
  Sper sa dispareti cat mai repede de pe planeta asta. Nu conteaza cum.

 12. Vlad i.t spune

  Cred ca mai bine-ai scrie pentru timesnewroman.
  Sunt fumator si nu subscriu absolut deloc. Cred ca ar trebui sa-ti pese mai mult de prietenii pe care-i intoxici pasiv sau cel putin sa-i respecti nefumand in preajma lor.
  Comparatiile idiotice intre Hitler si oricine, le formeaza tinerilor care-ti citesc „capodoperele” pareri pro-dependenta.
  Este trist sa-ti justifici fata de tine dependenta prin comparatie cu homosexualitatea. Absolut fiecare fraza demonstreaza faptul ca ar trebui sa te intorci la desenat carti de joc.
  Este dezgustator cum astfel de personaje, ca tine au drept la parere publoca si se numesc ?! autori de opinie publica?
  Stiu ca pseudo-intelectualii ca si tine nu vor intelege ce-i gresit la felul tau de-a gandi. Sper ca intr-o zi sa vezi mai departe de somes si sa devi rusinata de articolele tale.

 13. cristina andrei spune

  Liga Fumătorilor a iniţiat o Scrisoare Deschisă către domnii R. Arafat şi V. Voiculescu, care s-au opus recent relaxării Legii Antifumat. Scrisoarea poate fi semnată aici: https://www.facebook.com/notes/liga-fumatorilor/scrisoare-deschis%C4%83-c%C4%83tre-domnii-raed-arafat-%C5%9Fi-vlad-voiculescu/1832517080327754

 14. Andrei Gădălean spune

  …”țeava de eșapament AL unui singur nefumător”? Mă întreb: de câtă vreme fumați? Oare la orele de gramatică erați … la o țigară?
  Cât despre ”fascism” și ”fasciști”, încercați să vă documentați un piculeț mai temeinic!
  Spor!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More