Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

De la cititori: Problematica bătătoarelor de covoare la Gherla

0 410

batator covoare

Un cititor Someșeanul.ro ne-a trimis pe adresa redacției un mesaj în care-și exprimă nemulțumirea față de folosirea în continuare de către locuitori a bătătoarelor de covoare, o modă considerată arhaică și care nu face cinste unui oraș european de secolul 21.

Nu se întâmplă doar în Gherla, se întâmplă în fiecare oraș ca, mai ales înaintea sărbătorilor, fiecare familie să înceapă ”marea curățenie”, iar moda cu bătutul covoarelor în fața blocului nu a dispărut.

”Vă scriu în legătura cu o modă care este o reminescență din perioada când populația rurală a devenit urbană și anume a bătătoarelor de covoare. Aceste instrumente, simbol al unui grad de civilizație extrem de redus, nu ar mai trebui să mai existe în Uniunea Europeană. În țările dezvoltate este interzis chiar ca să se scuture o bucată de cârpă în geam, iar în fața geamurilor noastre se bat covoarele aproape non-stop.

Momentan acestea sunt folosite clandestin, după placul fiecăruia, indiferent de perioada de zi sau săptămână. Dar se ridica mai multe probleme în legătură cu aceste bătătoare:

– bătătoarele respective nu sunt amplasate legal și nici nu se pot amplasa legal;
– nu este stabilit numărul de scări de bloc care beneficiază de dreptul de folosință al unui singur bătător, la unele se bat covoarele de la 10 blocuri/scări la altele 2-3;
– din punct de vedere igienico-sanitar nu sunt stabilite normele ce trebuiesc respectate pentru amplasarea unui bătător de covoare;
– nu se știe și nu este afișat orarul de folosință al unui asemenea instrument și, oricum, nu este verificată de nimeni folosirea acestora;
– nimeni nu garantează și efectuează salubrizarea spațiului în care s-au efectuat activități de batere și curățire a covoarelor; chiar din această cauză este o poluare permanentă a mediului cu praf și mizerie care se depune în zona de locuit;
– nu sunt luate în considerare drepturile cetățenilor la liniște și odihnă;
– în preajma sărbătorilor există o poluare fonică aproape continuă, produsă de un bătător de covoare;

Actualmente, în secolul XXI există numeroase metode pentru înlăturarea mizeriei din casele de locuit: aspirator, aparate de curățire a covoarelor și firme specializate în efectuarea acestora. În numeroase orașe nu mai există bătătoare de covoare și nici uscătoare amplasate pe domeniul public, semn că în unele zone ale țării s-a ajuns conceptual la nivel European și se respectă drepturile oamenilor.

Posibil ca la nivelul dumneavoastră aceasta să fie o problemă de importanță minoră, dar vă asigur că la nivel de scară, bloc, cartier, asociație de proprietari existența unui bătător de covoare este sursa unor discuții aprinse între locatari și o suferință permanentă pentru cei care nu vor să asculte aproape în continuu baterea covoarelor și nu vor să inspire praful și mizeria produsă de aceasta.”

Cititorul nostru a trimis această scrisoare mai multor instituții, printre care Primăria Gherla, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Agenția Europeană de Mediu, Biroul de Informare a Parlamentului European, sperând ca prin demersul său să obțină prevederi legislative prin care bătutul covoarelor în fața blocului să fie scos în afara legii.

Și pe bună dreptate. Așa cum în multe localități întinsul rufelor pe balcon la vedere sau în fața geamurilor este interzis, așa ar trebui să fie și bătutul covoarelor. Asta mai ales pentru că în ziua de azi poți obține o curățare exemplară a covoarelor la orice spălătorie auto, de exemplu, pentru 2-3 covoare costul total nefiind mai mare de 30 de lei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More