Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

DE LA LUME ADUNATE…SI INAPOI LA LUME DATE

0 63

badea ioan 1

LA POARTA CU BADEA IOAN

 

– Buna ziua, bade Ioane !
– …
– Buna ziua, bade Ioane !!! Nu auzi dumneata, cand te strig?
– O…! buna sa fie domnu ‘ director de la caminu’ cultural!
– Nu mai sunt demult director, bade!
– Ei, da’ pentru mine asta ai fost si asta vei ramane. Doar nu esti suparat ca-ti spun asa.
– Nu, bade! Dar, ce esti asa dus pe ganduri?
– Apai, cum sa nu fiu, cand ma gandesc la ce minunat lucru e si scrisul asta! Cata intelepciune trebuie sa fii fost in capul celui ce l-a nascocit pentru itaia data! Sa te uiti pe niste samne si sa cetesti gandul celui ce le-a scris. Sau sa gandesti ceva si, prin mestesugul scrisului, sa-ti poti asterne gandul pe hartie. Intradevar, mare minune si d-aia io tot ma minunez…
– Dar, bade, mai vezi sa citesti?
– Cum nu?! Poate ca nu mai am io ochii aia buni de citit pe care-i aveam in tinerete, da’ ma descurc, nu ma las. Mi-aduc aminte, de parca ar fi azi, de vremea cand eram mic si la inceputul invataturii. P-atunci nu prea-mi placea cartea, nu-i aflasem gustul. Bunicul meu, preotul satului, D-zeu sa-l ierte si sa-l hodineasca, se tinea scai de mine, indemnandu-ma in tot chipu’ sa nu socotesc invatatura ca pe o povara. Parca-l aud: “Nu uita dragu’ bunicului, ce-ti graiesc! O sa vie o vreme cand o sa-ti amintesti de vorbele mele! Cartea e gandul lui D-zeu pus in gandul oamenilor intelepti. Ca si lumina zilei, invatatura vine de la D-zeu. Cel ce nu vrea sa-nvete e partas al intunericului.”
Eu stam si-l ascultam. Parca-l pricepeam, parca nu-l pricepeam. Ba, mai mult! Ma trimetea la caminul cultural ca acolo erau tare multa activitati de unde puteai trage numai invataminte folositoare pentru viata. Pe atunci caminul cultural era sufletul satului. Faine vremuri…
– Intradevar, bade Ioane, spre rusinea noastra a acestui popor, sunt atatea camine culturale in satele noastre care zac inchise sau au alta destinatie si, parca, nu mai au nici un fel de speranta.
– Asta-i putin spus domnu’ meu. Eu am vazut, in satul cumnatei mele, caminul cultural in parajina, iar in satul nevestei mele se fac dicotecuri d-alea… unde se zbantuie tineretul nostru. Si, stii ce cred? Ca mai exista si alte sate unde caminele au acelasi chip. No, zi d-ta treaba-i lucru asta?
– Nu e lucru bun. Dupa parerea mea, caminul cultural ar trebui sa fie o cetate a spiritului romanesc. Ar fi bine ca toate categoriile sociale ale satului sa se gaseasca infratite in sanul acestor camine, iar cei mai invatati oameni ai satului sa-si dea mana pentru ca satele sa dezvolte din toate punctele de vedere: economic, social si cultural.
– Ma bucur ca ne potrivim la gandire, domu’ director. Dupa mine, io cred ca avem multe invataminte de tras din cele ce au facut cei de dinaintea noastra. Asadara, voiam sa-ti spun ca, in tineretea mea, la caminul cultural existau mai multe activitati: de educatie sanitara, concursuri de gospodari si gospodine model, de crescatori de vite, proble de igiena a satului. Exista cor, muzeu, biblioteca, radio si sfat de impaciuire. Si toti oamenii trageau acolo cu mare dragoste, ca stii dumneata, vorba aia: “La fantana buna, multi ciobani s-aduna”.
Aici se injghebau mici conversatii scoase din nevoile locului, care, apoi, le discutau cu totii dempreuna. Tot aici ceteau carti, gazete, reviste si cei mai invatati explicau cele scrise si cetite. Acel camin cultural era in adevar o fantana buna.
– Si, chiar asa era, bade Ioane?
– Asa, precum ti-au auzit urechile. Nu ca-n vremurile astea. Tinerii si nu numa’ ei se duc mai degraba la bufet sa bea tot felul de vopsituri, fara nici o socoteala. Iar bautura asta e ca o sabie cu doua taisuri. Tare lesne te taie, atunci cand ti-i lumea mai draga, adica bautura mai draga. Dar, nu curge sange din taietura, ci curge sanatatea, tasneste puterea de viata a omului.
Da’ sa-ti zic o intamplare de amu’s cateva luni. Ma duc intr-un sat. Acolo…serbare culturala, un festival cu obiceiuri de la sat. Lume multa. Dupa serbare, betie la toarta. Asta era “betie coltorala”. Organizatorii au faptuit o treaba cat se poate de nelalocul ei. Dupa ce au luminat pe oameni cu indemnuri si vorbe bune, s-au imbatat ca niste oameni neculturali. Asadar, ce mai poti sa spui: minunat de rau, exemplar de prost! Atat si nimic mai mult. Ca pasarea care-si spurca cuibul.
Am dreptate au ba, domnu’ director?
– Ai, bade Ioane! Chiar foarte multa. Din pacate, guvernantii nostri au cam uitat de cultura, invatamant si sanatate. Iar in ceea ce priveste discutia noastra despre caminele cuturale, eu pot spune ca un sat fara camin cultural e ca un sat pustiu, deoarece acesta ar trebui sa fie in primul rand pastratorul traditie romanesti, si, totodata, innoitorul in spirit si in gand al satului.
Eu cred ca traditiile trebuie pastrate si tot ceea ce este in armonie cu traditia noastra sa fie primit in sufletul satului spre a-l ridica si a-l orienta spre o viata si o civilizatie noua, fara sa cadem in imitatie si amatorism. Iar, daca ne aflam deja pe drumul amatorismului, atunci sa iesim cat mai repede la lumina si sa vedem valorile si spiritualitatea acestei natii romanesti.
– No, vazut-ai, dumneata! Eu amu-s tare batran si nu stiu, zau, dac-oi apuca si vremuri mai bune, dar tare mult ma-nbucura faptul ca mai exista oameni cu idei marete, care sa duca mai departe ceea ce are mai bun acest popor. Cu mult drag mi-aduc si eu aminte de vorbele bunicului meu, vorbe care mi-au ramas adanc infipte in minte.
De atunci am cetit multe carti- unele bune, altele rele – si mi-am dat seama ca, daca-ti ageresti judecata din cetitul cartilor bune, nici pe cele rele nu le nesocotesti, caci ele aratadu-ti raul, te ajuta sa te feresti de el. Eu indem pe oriscine sa se faca prieten cu cartea, caci invatatura e avutie care nu se pierde si pe care hotii nu ti-o pot fura.
No, amu iti zic: “La buna vedere, domu’ director, si-ti doresc sa poti da nastere fantanii de care-ti spuneam”.
– Multa sanatate, bade Ioane, si sa ne vedem cu bine!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More