Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

De patru ori femeie: mamă, soție, medic stomatolog și om politic

3 1.518

violeta muresan dej

Pe Violeta Mureșan am găsit-o acasă, la orele prânzului, după câteva ore petrecute de dimineață cu pacienții la cabinetul stomatologic și înainte de a-și lua fetița de la școală pentru a o duce la meditații. A găsit timp o jumătate de oră să acorde un interviu, într-o zi normală a săptămânii, în care programul îi este împărțit între familie, serviciu și probleme politice sau ale comunității.

Despre Violeta Mureșan se poate spune că este ”de patru ori femeie”. Este în primul rând mamă a doi copii, este soție de viceprimar, medic stomatolog și, nu în ultimul rând, om politic.

”Sunt medic stomatolog specialist, din Dej, mamă a doi copii și soție, bineînțeles. M-am născut la Dej, am făcut școala generală și liceul la Dej, facultatea la Cluj și specializarea în stomatologie generală tot la Cluj. Am venit la Dej înapoi după ce am terminat facultatea pentru că aici erau părinții și pentru că am promis atunci când am plecat că nu voi pleca mai departe de Dej.”

[highlight]Nu ați avut niciodată intenția să vă mutați în alt oraș mai mare?[/highlight]

”Am avut când am terminat facultatea o cerere de a rămâne la Cluj-Napoca, la facultate, la catedra de Terapie , dar era foarte greu pentru ai mei atunci să mă mai susțină la Cluj.

La un moment dat, cum erau valurile acelea prin anii 90 de plecare din țară, prietenii mei plecau în Canada și am avut și eu o asemenea intenție. Dar nu se acceptau medici atunci, erau mai căutați inginerii sau chimiștii. Știu că foarte mulți chimiști și ingineri de calculatoare au acceptat atunci în Canada. Acum mă bucur, asta a fost soarta să rămânem aici, dar e mai bine, pentru mine e mult mai bine că am rămas.”

[highlight]V-ați stabilit rădăcinile, aici la Dej, ați încercat și ați reușit să împăcați cariera profesională cu cea de soție, cu cea de mamă, și în ultimii ani v-ați implicat și în viața politică. Ce v-a determinat?[/highlight]

”Cred că totul a decurs normal. Firesc, după ce m-am întors de la facultate m-am căsătorit, copiii au venit imediat, deci totul a decurs normal. Sigur că o latură liberală o aveam dintotdeauna și prin natura meseriei, și prin tradiția din familie.

Bunicul meu a fost membru în Partidul Național Țărănesc pe vremuri, a fost cel care l-a așteptat pe Regele Mihai până la moarte, în 89. Din păcate nu a prins Revoluția. Și probabil că mi s-a insuflat și mie și soțului meu valorile liberale, sau valorile de dreapta din familie.

De altfel, amândoi am început câte o carieră liberală și am parcurs o etapă normală, zic eu, fără salturi în cariera profesională. Și la un moment dat, în urmă cu câțiva ani, domnul Marius Mânzat, care era și este președintele Partidului Național Liberal Dej, ne-a sugerat să mergem alături de el în această formațiune.

A decurs totul firesc, parcă atunci era momentul. Probabil unele lucruri se petrec în momentul potrivit.”

familia aurelian violeta muresan si copiii

[highlight]Se poate spune că sunteți o familie de politicieni. Cine a fost primul cu ideea de a intra în viața politică, dumneavoastră sau soțul?[/highlight]

”Soțul, bineînțeles. Soțul a fost cu ideea să intrăm în politică. El a fost atunci impulsionat de faptul că Dejul mergea pe o direcție destul de ciudată, eram mult în urmă cu tot ce însemna civilizație și civilizare în Dej și a simțit nevoia să-și aducă o contribuție în tot ceea ce înseamnă viață socială sau politica dejeană.

El a fost cel care a fost primul cu inițiativa și ulterior am acceptat și eu ideea.”

violeta muresan aurelian muresan

[highlight]Pe plan local, aici la Dej, sunteți co-președinte al Organizației de Femei PNL, vicepreședinte OFL la nivel județean și membru în biroul național al femeilor liberale. Cum vedeți dumneavoastră implicarea în politică pe viitor, pentru că întotdeauna când cineva intră în politică are aspirații tot mai înalte.[/highlight]

”Acest lucru nu depinde doar de mine. Depinde de o evoluție a lucrurilor. Vedeți în ce măsură evoluează uneori, cu urcușuri și coborâșuri, viața politică. Deocamdată simt că aici în Dej am multe de făcut și de 3-4 ani de când conduc organizația de femei am reușit să o aduc la un alt nivel, să fie una dintre cele mai puternice organizații de femei din județul Cluj, ceea ce nu e chiar așa de ușor.

S-a simțit nevoia unui alt fel de a face politică în Dej și nu numai în Dej, ci și la nivel național.

Probabil că, la un moment dat, dacă se va oferi șansa, mă voi gândi, dar deocamdată încă sunt multe de făcut pe plan local. Încă mai putem discuta de multe proiecte pe care le putem realiza la nivel local.”

[highlight]Ați fost implicată în ultimii ani în foarte multe proiecte caritabile, sociale, de conștientizare. Este greu pentru o femeie să organizeze și să se implice în astfel de proiecte?[/highlight]

”Dacă ai o echipă foarte bună alături de tine, nu este chiar așa de greu. Ideea e să ai dorința de a face ceva și să nu te lași bătut. Dar eu am avut norocul să am fete și am și acum fete foarte serioase alături de mine, și am și o organizație de seniori care mă susține, bineînțeles.

Atunci când țelul este înalt și când este în beneficiul oamenilor, orice piedică ar apărea ar fi una măruntă pentru ceea ce vrei să realizezi.

violeta muresan - biroul politic national PNLAcțiunile mele au mers pe două paliere. O dată au fost cele caritabile, cele sociale, de sprijinire a persoanelor care au avut nevoie. Dar cea mai mare parte a acțiunilor a mers pe partea de educație și sănătate, în cadrul proiectului pe care doamna Lucia Varga, co-președintă a Organizației Naționale a Femeilor Liberale, l-a impus în urmă cu câțiva ani ”Femeile liberale pot ajuta România.”

E vorba de acțiuni de prevenție în sănătate. Prevenția este cel mai important element în educația sanitară sau în sănătate și nu i se acordă deloc importanță la noi în țară.

Un alt proiect a fost cel de învățământ, pentru că știm cu toții că învățământul este aproape în colaps în România. Am simțit acest lucru și încă îl simt, când lucrez la cabinet. Este foarte greu să discuți despre unele măsuri, chiar de prevenție în medicină, atâta timp cât pacientul nu are nici cele mai elementare noțiuni de educație sanitară, sau de educație în general.

Și, în loc să creștem din punct de vedere cultural sau să ne civilizăm, am senzația că batem pasul pe loc, sau de multe ori chiar regresăm.”

[highlight]În cariera dumneavoastră politică ați avut parte de sprijin din partea colegilor, din partea soțului, dar v-ați lovit și de unele piedici. Este greu pentru o femeie să răzbată în politică în România de azi?[/highlight]

”Da și nu. Am avut parte de sprijin din partea soțului și din partea organizației locale chiar și a organizației județene, pentru că în momentul în care se vede că dorești să faci ceva, nu poate nimeni să-ți refuze acest drept, în momentul în care demonstrezi că ești bun în ceea ce faci.

Și mi se pare că acea poveste cu a împiedica o persoană să ajungă sus e puțin forțată. De obicei oamenii recunosc valoarea și au nevoie de ea, pentru că odată ce aduci alături de tine o persoană valoroasă, categoric îți crește și cota de simpatie în rândul populației.

În spate a fost o muncă de câțiva ani, o muncă ce mi-a fost recunoscută și la Dej și la Cluj, și, bineînțeles, și la nivel național. Pentru că se cunoaște că la Dej se face treabă, e o activitate permanentă a organizației de femei și e una dintre organizațiile care oricând a răspuns pozitiv oricăror propuneri care au venit de la nivel județean sau național.”

[highlight]Se mai poate vorbi în politica românească de azi despre misoginism, sau despre discriminare la adresa femeilor?[/highlight]

”Ar trebui să vorbim oarecum de o istorie a politicii în general. Și în istoria politicii la nivel național și la nivel internațional, chiar, femeile n-au acces așa în politică, dintr-o dată. Pentru că a ținut de cultură, de civilizație, de o educație, pe care unii le-au avut mai rapid sau au grăbit procesul, iar alții le-au avut mai încet.

Nu sunt de acord cu o cotă anume de a participa femeile în structurile politice, pentru că ar însemna să discriminezi bărbații, în condițiile astea, sau chiar să avantajezi femeile.

În politică au fost două metode de a pătrunde ca și femeie. Una foarte ușoară și s-au văzut rezultatele: cu cât mai brusc intri în politică, cu atât mai agresiv și ieși din politică, deci nu poți arde etapele. Și altă metodă, una mai grea, dar nu neapărat grea în sensul că femeia duce o luptă de zece ori mai mare decât bărbatul, ci mai grea în sensul că ești în același timp și mamă, și soție, și ai și o carieră profesională, și atunci sigur că se împart puțin mai greu toate acestea .

Dar, fenomenul se va petrece de la sine. Mai încet sau mai repede, tot vom ajunge să avem femei mai multe în politică, pentru că e un fenomen normal. Se vede din istoria altor state, ne-am dori să ajungem la nivelul la care, de exemplu, Germania își permite să aibă un ministru de externe femeie, mamă a șapte copii, sau un cancelar femeie de succes.

Dar, până acolo, discriminarea e o poveste mai puțin reală. Pentru că nu există să nu-ți recunoască cineva meritele, mai devreme sau mai târziu. Cu cât mai multe femei se vor îndrepta către domeniul acesta, cu atât mai mult vor vedea că ele au șanse din ce în ce mai multe să crească în acest domeniu ca și număr și ca și calitate în politică.

violeta muresan OFL Cluj

[highlight]Se spune că în spatele unui bărbat de succes există o femeie puternică. În cazul familiei dumneavoastră este valabilă această expresie, sau este invers, în sensul că în spatele femeii de succes este un bărbat puternic?[/highlight]

”Eu zic că e fifty-fifty. E absurd să povestim de unul în față și unul în spate. Cred că e cazul să schimbăm un pic paradigma politică de bărbat de succes și femeie din spate, pentru că în ziua de astăzi sunt interdependente cele două relații. Adică în momentul în care ai un bărbat de succes în politică, de ce nu ar putea fi și o femeie pe același palier cu un bărbat? Sau chiar și invers. Vedeți exemplul lui Hilary Clinton care a urmat imediat soțului ei. Deci în politica externă se întâlnește destul de des această idee de familie de succes în politică. Și la noi ar merge cu succes această idee.”

[highlight]La multe dintre acțiunile și activitățile la care ați participat în ultimii ani, fiind dumneavoastră în prim-plan, a fost de fiecare dată acolo soțul să vă susțină. De asemenea, în cazul în care viceprimarul era cel din prim-plan, ați fost întotdeauna alături de soț să-l sprijiniți. Este acesta un model nou în politică, pentru că se vede destul de rar așa ceva?[/highlight]

”Mi se pare un lucru firesc. Pentru că atunci când vrei să susții pe cineva în familie, susții și în afară. Susținerea pe care eu am oferit-o soțului meu și el mi-a oferit-o mie pare un lucru firesc, mai ales atunci când te înțelegi și îți dorești un lucru bun pentru cei din jur. Și nu doar atât. E ”la pătrat” totul. Poți să faci mult mai multe în momentul în care ești sprijinit și se vede că ești sprijinit. E deja destul de învechită teoria în care soția stă la cratiță. Nu numai în politică, ci așa, în general. Nu mai putem vorbi acum de emanciparea femeii, că e gata emancipată. Important este să accepte și ideea de a intra cot la cot cu soțul în politică, sau de a-l sprijini pe față, nu doar din umbră.”

violeta muresan aurelian muresan casa

[highlight]Sunt multe femei care se chinuie, putem să spunem, cu viața de familie, să crească doi copii să mai aibă și un serviciu de care să depindă. Cum reușiți să împăcați și calitatea de mamă, de soție, de medic stomatolog și de om politic?[/highlight]

”Eu sunt o persoană pozitivă și totdeauna am gândit pozitiv. Sunt multe femei, de exemplu, care sunt femei de succes acasă, chiar dacă nu fac o carieră politică sau mare carieră profesională, dar ele nu realizează acest lucru, pentru că pun mai degrabă partea negativă în față. Dacă și-ar face o introspecție și ar realiza cât de fericite sunt că au familie sau că au un copil, orice moment fericit din viața lor ar putea să le creeze acea stare pozitivă, care să le dea un imbold pentru a realiza mai mult și mai mult în viață.

Dacă te împaci cu tine și cu cei din jur ca și pozitivism, ca și idee de a trăi viața, toate merg normal. Nu e un lucru exagerat, nu depui un efort fantastic. Pentru că totul decurge de la sine. Totul e să gândești pozitiv, să accepți partea bună a vieții, să-ți sprijini familia și pe ceilalți din jur, și să dăruiești ceva celorlalți, nu doar să aștepți și să te plângi.”

[highlight]Ce sfat ați da femeilor care cochetează cu ideea de a intra în politică, vor asta, dar nu au avut suficient curaj să o facă?[/highlight]

”Eu zic că ar trebui cât mai multă lume să intre în politică, nu doar femeile. Femei și bărbați, pentru că, în fond, prin politică poți să dezvolți o societate. Sigur că e o perioadă tulbure, dar această perioadă politică tot va lua sfârșit. E o perioadă de tranziție, este un fenomen normal ce s-a întâmplat la noi, deși pare total deviat de la normal. Ținând cont de istoria de 50 de ani de comunism pe care am avut-o în spate, mi se pare normal să fie o perioadă tulbure, dar această perioadă se va liniști și se vor decanta apele. Bineînțeles că atunci lumea va veni mai cu drag spre politică. Acum au o oarecare reținere, nu doar să fie asociați cu o anumită clasă politică coruptă, sau, pur și simplu, așteaptă să fie invitați. Eu am observat acest lucru, pentru că de multe ori și-ar dori să participe la viața politică, dar dacă nu-i cheamă nimeni, nu îndrăznesc. Dar, cu cât mai multă lume va accepta ideea aceasta, cu atât mai bine, pentru că va fi un criteriu de selecție mai bun și totul e în favoarea cetățeanului. Totul se petrece, deocamdată, prin politică.”

[highlight]Ne putem aștepta ca în perioada următoare, în viitorii ani, să o vedem pe Violeta Mureșan, candidat la o funcție la nivel local, la nivel județean, consilier local sau județean, ori, de ce nu, chiar primar?[/highlight]

”E prematur să discutăm așa ceva. Sigur, acest lucru, dacă va fi vreodată posibil, va fi cu sprijinul organizației locale. Deci, înainte de a discuta cu ei, eu nu pot să lansez asemenea idei, dar depinde, bineînțeles, de cum vor decurge lucrurile la nivel local, la nivel județean. Deocamdată eu mă regăsesc destul de bine în formația de la Dej și-i sprijin pe toți, și din organizația mare și din organizația de femei, și împreună încă mai avem multe de făcut la nivel local.”

Și tocmai pentru că mai avea multe de făcut într-o zi începută la cabinetul stomatologic ca medic, după ce a acordat pentru Someșeanul.ro interviul ca om politic, Violeta Mureșan a revenit imediat la statutul de mamă, și-a scos fetița de la școală pentru a o duce la meditații, după care și-a continuat ziua, în sânul familiei, ca soție și mamă deopotrivă, reușind astfel să îmbine cele patru calități într-o singură zi. Așa cum face, de altfel, în fiecare zi.

[highlight]Acest material de presă este conceput și publicat în cadrul proiectului „Femeia în viziunea mass-media – factor de echilibru și egalitate”, finanțat cu fonduri europene prin POS DRU și derulat de Consiliul Județean Cluj în parteneriat cu SIVECO și Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC). Proiectul urmărește promovarea poveștilor de succes ale 60 de femei din Cluj – găsiți pe site-ul proiectului interviuri și reportaje despre clujence care au reușit în cariera lor ori au depășit prejudecăți de gen.[/highlight]

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. Mihai Taxi spune

  Felicitari !!!! Mult successssssssssss !!!!!!!!

  1. Augustina Greliman spune

   Bla-bla-bla………. multe si nimic in final- multa saracie, foamete, ….. numai vorbarie……..GOALA – poate exista ceva – dar numai pentru ciocoi , iar de fatada…..sau facut mici, mici, mici – proiecte.. doamne ce democratie mizerabila exista in aceasta tara……

 2. name spune

  asa si ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More