Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Decizie cu iz de ilegalitate a Consiliului Local Dej. Aviz amatorilor de scutiri de impozite

1 94

Sala de ședințe a Consiliului Local Dej a găzduit azi probabil cea mai aglomerată și mai animată ședință din acest an. A fost pentru prima dată în acest an când la ședință s-au aflat toți consilierii locali, ședința având cea mai ”stufoasă” ordine de zi.

Nu mai puțin de 26 de proiecte de hotărâri s-au aflat pe ordinea de zi, iar dosarele cu materialele de ședință ale consilierilor locali au fost unele ”cu greutate”, și la propriu și la figurat.

Printre proiectele de hotărâre aprobate azi de consilierii locali dejeni s-a aflat și unul care, deși nu a provocat discuții îndelungate, a trecut ”la mustață” de aprobarea consilierilor, fiind adoptat cu doar un vot în avantaj.

Este vorba despre Proiectul de hotărâre privind aprobarea scutirii de la plata impozitului pe clădiri pentru SC STIL IMPEX SRL Dej, prin care societatea în cauză beneficiază de o scutire de la plata impozitului pe clădire pe o durată de 5 ani, începând cu anul fiscal 2016., pentru Centrul de afaceri STIL BUSINESS CENTER, situat pe strada Ecaterina Teodoroiu nr. 2A, în Dej.

Societatea în cauză a înaintat primarului Municipiului Dej a solicitare de la scutirea de la plata impozitului pe clădiri pe baza prevederilor Legii 153/2011, privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor și a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit referatului anexat la proiectul de hotărâre al Consiliului Local Dej, decizia s-a bazat pe următoarele articole de lege:

Art. 286, alin. 9 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal prevede că ”Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri/taxei pe clădiri pe o perioadă de 5 ani consecutivi, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal următor în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, pentru proprietarii care execută lucrări în condiţiile Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor”

În Legea 153/2011 la art. 1 alin. 1 se prevede că ”Deţinătorii de orice fel ai clădirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, în temeiul şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind calitatea în construcţii şi a prezentei legi, sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor.”

Pentru a stabili dacă clădirea respectivă a fost executată în condițiile Legii 153/2011, Primăria Dej s-a adresat Serviciului de Urbanism și Amenajare a Teritoriului, care a oferit însă un răspuns evaziv:

Având în vedere solicitarea dumneavoastră, vă facem cunoscut că pe strada Ecaterina Teodoroiu nr. 2A a fost edificată o construcție nouă în baza autorizației de construire nr. 153/30.09.2013 și a procesului verbal de recepție nr. 220/06.07.2015, pe amplasamentul unui garaj auto care a fost demolat.

Prin desființarea clădirilor parazitare care afectau imaginea urbană și edificarea unei construcții moderne s-a îmbunătățit calitatea ambiental-arhitecturală a zonei și a cadrului urban construit.

Consilierul local Nicolae Lazăr a atras atenția colegilor de ședință că dacă vor aproba acest proiect de hotărâre vor comite o ilegalitate. Asta pentru că prevederile legii 153/2013 se referă la clădiri existente și nu la clădiri care au fost executate în baza unei autorizații de construire de la zero, așa cum este cazul centrului de afaceri STIL BUSINESS CENTER.

Pe de altă parte, Teodora Muncelean, vorbind din partea comisiei juridice din Consiliul Local, a afirmat că la documentația acestui proiect se află și un document realizat de proiectantul arhitect Dorin Munteanu, care spune că ”Prin realizarea investiției – Centrul de afaceri STIL BUSINESS Center, a rezultat o îmbunătățire substanțială a calității arhitectural-ambientale a zonei prin refațadizarea ansamblului existent – mascarea vechiului calcan”, ceea ce ar însemna că este vorba despre o clădire existentă și nu una nou construită.

Dar, așa cum unele voci din Consiliul Local spun că afirmațiile arhitectului au rol de constatare proprie și nu de literă de lege, o parte dintre consilieri au concluzionat că acordarea scutirii de impozit pe clădiri în această speță este una care nu se regăsește în prevederile Legii 153/2011, fiind prin urmare ilegală.

Totuși, la momentul în care proiectul a fost supus la vot, 10 consilieri au votat ”pentru”, 4 consilieri au votat ”împotrivă”, iar alți 5 consilieri s-au abținut de la vot, proiectul fiind adoptat cu doar un vot avantaj.

Potrivit surselor Someșeanul.ro, această decizie a Consiliului Local Dej va fi atacată la Prefectura Cluj, instituție care va decide dacă hotărârea adoptată azi de consilierii locali dejeni este una legală sau nu.

De această decizie depind și alte solicitări asemănătoare de scutire de la plata impozitului pe clădiri. Potrivit informațiilor noastre, alte trei firme din Dej își pregătesc deja documentația pentru a solicita și ele, în baza acelorași prevederi, scutirea de la plata impozitului pe clădiri pe următorii cinci ani.

Mai trebuie spus faptul că în urma deciziei de azi a consilierilor locali dejeni, firma STIL IMPEX SRL a beneficiat de o scutire de aproximativ 50.000 de lei anual, însumând un total de 250.000 de lei pe cei cinci ani cât este scutită de impozit.

 

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Anonim spune

    Nu pot sa cred ca nimeni nu a comentat aceasta stire. Totusi sunt foarte multi bani….250.000 ron in 5 ani. Primaria ar putea sa faca nenumarate lucruri cu acestia, as putea sa enumar cateva, fara sa ma gandesc prea mult. Oare sa fie aprobata scutirea de impozit datorita faptului ca proprietarii (sau parintii proprietarului) au fost: ofiter la SRI si director la IPL)?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More