Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Decizie istorică în Republica Moldova: Limba română este limba oficială

1 41

basarabia-pamant-romanesc

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis azi ca limba română să devină limba oficială. Decizia Curții Constituționale a fost anunțată azi și va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis că textul din declarația de independență prevalează textului din Constituție, după ce judecătorii au examinat două sesizări privind interpretarea articolului 13 din Legea Supremă, care se referă la limba oficială a ţării.

„Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial”, a subliniat Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, sintagma „limba română” echivalează cu sintagma „limba moldovenească”, din Articolul 13 al Constituţiei Republicii Moldova.

Curtea Constituţională a examinat două sesizări privind interpretarea articolului 13 din Legea Supremă, care se referă la limba oficială a ţării. Una dintre sesizări a fost depusă de către deputatul liberal-reformator Ana Guţu, iar cealaltă este semnată de liberalii lui Mihai Ghimpu.

Potrivit unui sondaj IRES, trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România. Însă, aproape o treime dintre participanţii la studiu cred că majoritatea cetăţenilor moldoveni nu sunt de acord cu unirea ţării lor cu România, iar o cincime spun că românii nu sunt de acord cu unirea ţării noastre cu Republica Moldova.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More