Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Declarație politică a deputatului Cornel Itu: 1 Mai – Ziua Muncii

0 100

În ultimii ani, ziua de 1 Mai a devenit pentru români un simplu repaus de la muncă, o zi liberă pe care aleg să o petreacă prin diverse activităţi, însă puţini sunt cei care cunosc  adevărata semnificaţie a acestei zile.

La originea semnificaţiei zilei de 1 Mai ca Ziua Internaţională a muncitorilor stă reducerea normei de lucru la 8 ore pe zi, solicitare venită din partea sindicatelor și ca urmare a numeroaselor proteste din Statele Unite și Canada în perioada anului 1872.

În anul 1889, social-democraţii afiliaţi la Internaţionala a ll-a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internaţională a muncitorilor.

In România, ziua de 1 Mai a fost sărbătorita pentru prima dată în anul 1890, ȋn timpul domniei lui Carol al II-lea. În perioada interbelică, această zi a fost declarată “tolerată”, iar  manifestaţii de mai mare amploare au avut loc abia după instaurarea regimului comunist în România. Manifestaţiile din perioada comunistă erau de natură propagandistă, cu mesaje orientate spre clasa muncitorească. După revoluţia din anul 1989, ziua de 1 mai a fost marcată prin activităţi în aer liber.

Cu prilejul apropierii acestei zile, să le reamintim românilor că trebuie să cinstească eforturile celor care acum 146 de ani au ieșit în stradă să-și ceară drepturie pentru condiţii normale de muncă.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.