Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Declarație politică a deputatului Cornel Itu: ”Centenarul Marii Uniri – bucurie și mândrie națională în inimile tuturor românilor!”

1 530

Ne desparte doar o zi până la marea sărbătoare a Centenarului Marii Uniri! Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina sublimă a istoriei româneşti, a unității și identității noastre. Rezultat al aspiraţiilor tuturor romanilor de a trăi într-un singur stat, Marea Unire a fost rodul luptei poporului român pentru unitate, și este un privilegiu și o mare bucurie să trăim cu toții împlinirea unui secol de la înfăptuirea acelui mare act istoric.

România întregită s-a realizat într-un context istoric deosebit, prin trei momente succesive, pe cale democratică, prin adunări cu caracter reprezentativ: Unirea Basarabiei, a Bucovinei, a Transilvaniei cu ţara mamă. Un rol fundamental în înfăptuirea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului, la 1 decembrie 1918, cu Regatul României, 1-a avut elita politică a românilor din aceste ţinuturi româneşti istorice. Între fruntaşii memorandişti unionişti, amintiţi drept „corifeii Marii Uniri”, s-au aflat Alexandru Vaida-Voevod , Ştefan Cicio-Pop, Teodor Mihali, Iuliu Maniu, nume cu rezonanţă istorică pentru contribuţia la înfăptuirea idealului romanesc. Aceştia, alături de alte nume memorabile – precum Vasile Goldiş, poetul Octavian Goga, episcopul ortodox Miron Cristea şi episcopul greco-catolic Iuliu Hossu – au împlinit idealul sfânt al Marii Unirii.

Amintesc cu mandrie si emotie numele marelui transilvănean Alexandru Vaida-Voevod, unul dintre cei mai dăruiţi politicieni ai perioadei interbelice, a cărui contribuţie, alături de a altor transilvăneni din zona pe care o reprezint în Parlament, adică cea a Dejului, a marcat destinul României. În acest an al Centenarului Marii Uniri, am sărbătorit, totodată, în 27 februarie, 146 de ani de la naşterea lui Alexandru Vaida-Voevod, unul dintre arhitecţii României moderne.

Să ne amintim cu toţii că omul politic pe care îl omagiez la acest moment aniversar, a citit, în Parlamentul din Budapesta, rezoluţia Comitetului Executiv al Partidului Naţional Român, prin care s-a hotărât ca naţiunea română din Austro-Ungaria, „liberă de orice înrâurire străină”, să-şi aleagă „aşezarea ei printre naţiunile libere”. Cuvinte care în acele timpuri cereau un mare curaj, cuvinte ce puteau costa viaţa!

Citirii documentului i-a urmat Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, unde cei 1228 de delegaţi aleşi ai românilor „din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească” au votat Rezoluţia Unirii. După acest eveniment istoric, Alexandru Vaida-Voevod devine membru al Consiliului Dirigent, pentru a pregăti unificarea administrativă cu Vechiul Regat şi s-a numărat între cei patru delegaţi ardeleni care au adus regelui Ferdinand I Rezoluţia Unirii pentru a fi ratificată.

În noua Românie, întregită, Alexandru Vaida-Voevod va juca un rol extrem de important, ocupând funcţii înalte în stat, inclusiv cea de prim-ministru, reformând principalele instituţii ale statului. După aproape un secol şi jumătate de la naşterea sa, Alexandru Vaida-Voevod rămâne un exemplu de demnitate, tărie de caracter şi patriotism pentru toţi românii!

Astăzi, noi avem o datorie la fel de importantă, deoarece  suntem urmaşii apărători ai idealului de unitate şi de mândrie romanească. Bunăstarea , pacea, integritatea

La mulţi ani, România în Anul Centenarului! La mulţi ani, dragi români, de Ziua Națională!


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Dan Ilea spune

    La 1 Decembrie 1918 s-a înfăptuit,Marea Unire.Această zi este una dintre cele mai importante zile din istoria României.
    La 1 Deecembrie 1918,s-a împlinit un vis al românilor,s-a înfăptuit Unirea României cu Transilvania și astfel s-a creat România Mare
    La Alba-Iulia,100.000 de mii de oameni s-au adunat pentru a fi martorii acestui eveniment istoric. Adunarea Națională întrunită la Alba-Iulia a decretat unirea Transilvaniei cu România.
    În acel moment,la Alba-Iulia,istoria României s-a oprit o clipă pentru a consemna marea dorință a românilor.
    La 1 Deecembrie,la Alba-Iulia,geografia României s-a oprit pentru o clipă,s-a oprit pentru a redimensiona și redesena harta României Mari.
    La 1Decembrie,la Alba-Iulia,constituția României s-a oprit pentru o clipă,s-a oprit pentru a scrie cel mai important capitol al ei,care spune așa:România este un stat național,unitar,independent și indivizibil
    Acest miracol a fost posibil datorită faptului că întreaga clasă politică a uitat de culoarea politică,de rivalități și disensiuni și cu o voință unanimă,au înfăptuit Marea Unire.
    Principalii artizani ai înfăptuirii marii uniri au fost Iuliu Maniu,Nicolae Iorga, Octavian Goga,Vasile Lucaciu,Gheorghe Pop Băsești.
    După 318 ani de la prima unire a Țărilor Române,înfăptuită de Mihai Viteazul în anul 1600,după 59 de ani de la Unirea Principatelor Române,înfâptuită la 24 ianuarie 1859 sub conducerea domnitorului A.I.Cuza,a venit rândul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918,de la Alba-Iulia.
    Marea Unire de la Alba-Iulia,a fost momentul creeri statului modern român.
    Dan Silviu Ilea

    Mă rog la Dumnezeu,pentru ca tot românul
    Să aibă sănătate bucurie
    Mă rog la Dumnezeu,pentru această țară,
    Să fie iar frumoasa,Românie.
    Odă României-Dan Silviu Ilea

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More