Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Defectolog, discotecar și altele. Nume de meserii care nu ai știut că există

0 1.161

Românii sunt inventivi și au o imaginație debordantă. Aceeași regulă se aplică și în cadrul nomenclatorului de meserii unde denumirile unor îndeletniciri sunt chiar ieșite din comun.

Nomenclatorul de meserii are și partea lui exotică atunci când vine vorba de anumite denumiri de îndeletniciri. Una dintre primele meserii listate este cea de „aburitor plută” și, oricât de ciudat sună, nu are nimic de a face cu semantismul expresiei „a aburi pe cineva”. Definiția acestei meserii este una simplă și anume: operator la instalațiile de prelucrare a lemnului și fabricare a hârtiei.

Următoarea ciudățenie pe listă este ocupația cunoscută ca și „defectolog”. Oricât de fantastic sună, da, și aceasta e o meserie, iar un defectolog este un specialist cu ocupații intelectuale și științifice care are cunoștințe de înalt nivel în științe fizice, biologice, sociale și umane. E clar că putem vorbi de un vast areal teoretic, defectologia :)).

Ultimele trei meserii sunt la fel de interesante, mai ales că denumirea lor nu reflectă sub nici o formă domeniul de activitate. De exemplu „fazanierul” este cel care se ocupă cu creșterea și îngrijirea bovinelor, porcinelor, caprinelor, cabalinelor și altor specii, a păsărilor de curte, albinelor, viermilor de mătase etc. Măcar partea cu păsările reiese clar…

„Discotecarul” este un funcționar dintr-o bibliotecă sau arhivă, iar rolul lui este să țină registre de prețuri de achiziție, să țină evidența restituirii cărților, să claseze și să arhiveze documente. Așadar la cât mai multe discoteci în țară!

Ultimul, dar și nu cel din urmă, este „aglomeratoristul”, cel care supraveghează diferite instalații și agregate fixe, linii de montare și producție. Sub nici o formă nu este cel care provoacă aglomerații, deși cred că mulți ar fi candidați perfecți pentru această meserie dacă semantismul denumirii ei ar fi cu sens propriu.

Mai multe puteți citi chiar în nomenclatorul de meserii. Sau pe pagina celor de la national.ro.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More