Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

DEJ: Aqua Parc, două supermarket-uri noi, străzi asfaltate și parcări, printre proiectele anului 2016

0 96

Consilierii locali dejeni și primarul Costan Morar vor dezbate săptămâna viitoare proiectul de buget pentru anul 2016, acesta cuprinzând și  proiectele de investiții care vor avea loc în acest an la Dej. Majoritatea dintre aceste investiții sunt o continuare a celor deja începute în anii anteriori, însă primarul vine și cu propuneri noi.

”La fel ca şi anul 2015, anul 2016 este un an plin de provocări, în care îmi doresc să facem învestiţii atât din bugetul municipiului cât şi din fonduri nerambursabile: în modernizarea străzilor, extinderea reţelelor de apă şi canalizare, modernizarea şcolilor, spitalului, a instituţiilor de cultură, a Parcului Balnear Toroc, a bazelor sportive, a locurilor de joacă . Sunt investiţii şi planuri pentru toate domeniile inclusiv pentru amenajarea estetică şi curăţenia municipiului”, spune primarul Costan Morar.

Acesta a transmis și câteva dintre marile proiecte ce vor fi dezbătute și puse în practică în acest an, în diferite domenii.

INFRASTRUCTURĂ SUPRATERANĂ

 1. Finalizarea marelui proiect european, demarat în toamna anului 2014, de modernizare a 23 de străzi din municipiu: Nicolae Titulescu, Șomcutului, Înfrățirii, Varga Katalin, Valea Codorului, Valea Jichişului, Simion Bărnuţiu, B. P. Haşdeu, Teilor, Ciceului, Solidarității, Veseliei, Petru Maior, Iosef Attila, Liviu Rebreanu, N. Stănescu, Traian, Gh.Bariţiu, Ion Creangă, Griviţei, I.L.Caragiale, Nicolae Iorga, Pinticului. Tote cele 23 de străzi au fost asfaltate, au fost amenajate trotuare, accese la proprietăţi, iar până la sfârşitul lunii mai se va interveni pentru ultimele retuşuri.
 2. Continuarea proiectului 2 de modernizare străzi în municipiul Dej susţinut de Ministerul Dezvoltării, prin care alte 25 de străzi sunt incluse în reabilitare . În anul 2015 în cadrul proiectului au fost începute modernizările pe străzile: Crişan, Gutinului , Mioriţei, Aurel Vlaicu, Piaţa Lupeni, iar în acest an se va continua cu străzile: Mihai Eminescu, Petru Rareş, Cloşca, Vlad Ţepeş, Nichita Stănescu, Pintea Viteazu, Al. Ioan Cuza, Călugăreni, Toamnei, Ciprian Porumbescu, Izlaz, Prieteniei, Tineretului, Podgoreni, Unirii( accesul spre cimitirul din Dealul Florilor).
 3. Demararea din bugetul local a unui proiect de modernizare străzi, în care sunt cuprinse străzi secundare, aflate în legătură cu cele din proiectul european: Prunilor, Castanilor, Brazilor, Siret, Tatra, Gheorghe Lazăr precum şi străzile Rozelor şi Dumbrava Roşie.
 1. Continuarea proiectului de reparaţii străzi, prin turnarea de şlam bituminos pe străzile: Eroilor, Dragoş Vodă, Plevnei, Brânduşei, Tomis, I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Ştefan cel Mare, Corbului. În anul 2015 astfel de lucrări au fost realizate pe străzile : Dobrogeanu Gherea, Unirii, Vidin, Ștefan Cicio Pop și Horea.
 2. Construirea a trei poduri cu scopul creşterii accesibilităţii locuitorilor la intrarea pe strada Slatinei( Cartierul Tineretului), strada Micsandrelor( accesul la şcoala şi grădiniţa din Ocna Dej) şi strada  Zmeurei( Ocna Dej).

INFRASTRUCTURĂ SUBTERANĂ

 1. Continuarea proiectului de „ Extindere și reabilitare rețele de apă și canalizare „ accesat prin Axa POS Mediu 1, în cadrul căruia este prevăzută

–  alimentarea cu apă pe strada  Șomcutului, Liviu Rebreanu, Albinei, Dealul Viilor, Dealul Perlelor- lucrări finalizate

– rețeaua de canalizare menajeră pe  23 de străzi. În 2015 au fost executate în mare parte lucrările pe străzile Șomcutului, Valea Jichișului, Liviu Rebreanu, Nicolae Titulescu, Valea Codorului, Nichita Stănescu, Pinticului, urmând ca în prima parte a acestui an, să înceapă lucrările  pe străzile Porumbeilor, Salbelor, Veveriței, Turturelelor, Fazanilor, Rândunicii, Mierlei, Graurilor, Vânătorilor, Ciocârliei, Căprioarei, Pajiștei, Pomilor, Smârdan, B.N. Antal .

 1. Pregătirea unui nou proiect de „ Extindere și reabilitare rețele de apă și canalizare „ prin Axa POS Mediu 2 în care sunt cuprinse străzile din municipiu în care nu există apă şi canalizare, zonele vizate pentru extinderea reţelei de canalizare fiind strada Bistriţei, zona Combinatului, Triaj,  zona Sascut din Ocna Dej, străzile adiacente străzilor principale din Viile Dejului, pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare străzile secundare din Şomcutul Mic,  precum şi alimentarea cu apă a localităţii Pintic.

SĂNĂTATE

Investiţiile realizate anii precedenţi la Spitalul Municipal Dej pentru reabilitarea şi dotarea instituţiei, vor continua în acest an cu lucrări de reparaţii capitale şi dotarea cu aparatură de specialitate a Blocului Operator Chirurgie.

De asemenea se vor pregăti noi proiecte europene şi pentru reabilitarea secţiilor spitalului unde nu s-a reuşit să se intervină.

ÎNVĂŢĂMÂNT

Investițiile în unitățile de învățământ din municipiu continuă și în 2016.  Dacă anii anteriori am reuşit să finalizăm 3 mari proiecte pe fonduri nerambursabile la Liceul Teoretic „ Alexandru Papiu Ilarian”, Colegiul Național Andrei Mureșanu şi Şcoala „Avram Iancu”, pentru acest an pe lângă reparaţii în instituţiile de învăţământ, având în vedere că anul acesta este un an în care se vor lansa ghidurile pentru noi linii de finanţare avem ca proiecte pentru investiţii la:

 1. Construirea sălii de sport la Liceul Tehnologic „ Constantin Brâncuşi”- proiect depus spre aprobare.
 2. Pregătirea de proiecte de reabilitare pentru şcolile: „ Mihai Eminescu„ „Avram Iancu”, Şcoala Gimnazială  1, Liceul Tehnologic „ Constantin Brâncuşi”, Campusul  Liceului Tehnologic „Someş” Dej , grădiniţe.

CULTURĂ

Dejul a fost dintotdeauna un centru cultural de aceea am dorit reabilitarea celor trei instituţii culturale din centrul oraşului :

 • Centrul Cultural „Arta”
 • Muzeul Municipal
 • Galeria de Artă.

Lucrările au demarat anul trecut la toate cele trei obiective, se încadrează în planul urbanistic al centrului istoric al Municipiului Dej şi vor fi finalizate în acest an, pentru ca evenimentele cultural- artistice să poată fi desfăşurate în condiţii optime.

AGREMENT,  SPORT, LOCURI DE JOACĂ

 1. Modernizarea Parcului Balnear Toroc prin Construirea unui Aqua Parc.
 2. Finalizarea amenajării Parcului de Skateboard, demarată în cursul anului 2015.
 3. Modernizarea locurilor de joacă pentru copii, într-un mod similar celor construite anul trecut în zona UM şi Ocna Dej, precum şi reamenajarea  celorlalte locuri de joacă.

Construcţia unui teren de minifotbal pe strada Orizont .

Reamenajarea şi amplasarea de gazon artificial pe cele cinci terenuri de minifotbal existente în zonele : Dalas,  strada Aurora, cartierul 1 Mai, cartierul 7 noiembrie,  Triaj.

 1. Modernizarea Bazei Sportive Obor

 

În priorităţile acestui an figurează:

Rezolvarea problemei blocului V03, ca o finalitate a demersurilor pe care le-am făcut anii anteriori.

Construirea a 2 supermarket-uri, demersurile fiind făcute în acest sens pentru două zone, una în centru şi una pe Dealul Florilor.

Continuarea amenajării şi extinderii  parcărilor  în zonele municipiului, unde este posibil,  anul trecut fiind amenajate parcări în Dealul Florilor, cartierul 1 Mai, zona Tribunalului.

În ceea ce priveşte fondurile europene, anul acesta, pentru că este unul de start pentru noi proiecte, pe noi linii de finanţare, pe lângă proiectele din învăţământ şi sănătate, urmează să depunem proiecte de mare amploare  care vizează amenajarea Pădurii Bungăr, amenajarea unei zone de agrement la Salina Ocna Dej, proiect care împreună cu Parcul Balnear Toroc, ar include Dejul în circuitul turistic .

Decontaminarea platformei Industriale Nord, pentru a putea fi transformată într-o zonă care să fie atractivă pentru investitori.

Demararea proiectului de investiţii pentru modernizarea transportului în comun, care presupune achiziţionarea de autobuze moderne, modernizarea staţiilor de autobuz şi crearea de noi linii de transport cu modernizarea străzilor aferente.

Toate acestea sunt în mare, proiectele investiţionale pentru acest an, proiecte care au fost transmise spre studiu consilierilor şi îmi doresc să fie aprobate în şedinţa următoare, pentru a le putea demara sau continua, astfel încât Dejul să-şi poată continua drumul dezvoltării, pe care l-am început.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More