Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Dej – Arta se naște în orașele mici. Clepsidra renaște în Trill

0 331

Viața culturală prinde aripi și avânt la Dej. Cenaclul Clepsidra se transformă în Trill.

Stereotipul marilor creații și a marilor creatori născuți, crescuți și purtați pe brațele gloriei doar în marile centre urbane este doar un stereotip. Exemplul clar al negării unei asemenea prejudecăți se află chiar sub nasul nostru, în Dej, un orășel din apropierea monstrului sacru al culturii ardelene, Cluj-Napoca.

La Dej s-a născut în ianuarie Cenaclul Clepsidra. Fondat de un tânăr fioros, încăpățânat, dar talentat, pe nume Toni Chira, împreună cu experimentatul poet Radu Zăgrean, nimeni nu și-ar fi imaginat anvergura pe care o va căpăta în câteva luni acest proiect literar.

În această perioadă au sosit la Dej autori precum: Marius Florea, Adrian Suciu, Cristina Berinde, Marin Trașcă, Georgeta Resteman, Daniel Bozga, Sorin Chiperi, Emma Mihăescu, Antonio Doda, Cătălin Cozma, Keresztezi Zsolt Albert, Ion Pițoiu, Adriana Szilagyi, Norica Isac, Mirela Duma, Gabriela Ilieș,artistul popular Ion Crețeanu, la care se adaugă și prezența doamnei Ionela Nușfelean împreună cu elevii dânsei de la cercul de creație pe care îl coordonează.

Totodată, spune Toni Chira, susținerea municipalității, care prin amabilitatea primarului Morar Costan și a directorului Muzeului Municipal Dej, Albinetz Constantin, a permis desfășurarea Clepsidrei în cadrul muzeului, ajutorul oferit de autorii dejeni deja prezenți la momentul conceperii cenaclului, precum Elena Mereuță, Adriana Szilagyi sau Lucia Fodor, strângerea legăturii cu scriitorii care au venit să citească la Dej și lărgirea orizontului literar conferit acestei grupări, ne-au făcut să dorim extinderea și transformarea Clepsidrei în Trill.

Această transformare nu se vrea una oarecare. Este o ocazie prin care la inaugurarea acestui nou cenaclu va fi prezent unul dintre cei mai interesanți autori contemporani la Dej. Este vorba despre prozatorul Alexandru Uiuiu.

Cine este Alexandru Uiuiu

Alexandru Uiuiu s-a născut la 20 martie 1962 în Feldru, județul Bistrița-Năsăud. După absolvirea liceului, a urmat cursurile Facultății de Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj- Napoca, încheiate în 1986. A fost membru al cenaclurilor: „Vatra” (în anul 1986), „Abecedar” (între 1986-1990) și „Euphorion”(1992).

Colaborează cu proză și articole la revistele: „Vatra”, „Steaua”, „Contrapunct”, „Familia”, „Discobolul”, „Cadran”, „Minerva”, „Luceafarul”, „Euphorion”, „Echinox”, „Hyperion” etc.

În 1996 a participat la „Întâlnirea tinerilor scriitori din țările central-europene” de la Tbilisi, Georgia, iar in 1997 a absolvit Școala de Vară a Asociației Regiunilor Europei (A.R.E.) din Cracovia, Polonia (secția Management cultural).

Printre volumele publicate se numără:
„Felia amară” – povestiri, Ed. Euphorion, Sibiu, 1993 (Premiul pentru Debut al Salonului National de Carte Cluj-Napoca-1994)
„Povestiri din pădurile fanteziei”, Ed. Emia, Deva, 1999 (Premiul pentru Carte pentru copii, la Galele Multimedia, Bistrita, 2000)
„Ridicarea în genunchi” – roman, Ed. Albatros, Bucuresti, 1999 (Premiul pentru proză a Salonului National “Liviu Rebreanu”, Bistrita-2000; Premiul pentru roman ”Liviu Petrescu” la Galele Radio, Cluj-Napoca – 2001)
„Socrate-poetul”, Ed. Charmides, Bistrita, 2000 (Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volum de versuri publicat in anul 2000 la Festivalul National de Poezie “George Cosbuc”, Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Poezie de la Sighetul Marmaţiei)
„Aşteptînd-o pe Godette”, teatru, Ed.Grinta, Cluj-Napoca, 2004, (Premiul Uniunii Scriitorilor- Filiala Sibiu pentru Dramaturgie.)
„Datoria de om”, eseuri, Ed Charmides, 2016
„Iustin”– roman, Ed Charmides 2017 (Nominalizare la premiile Observator Cultural, carte nominalizată la Marele Premiu al Festivalului Internaţional de literatură FestLit de la Cluj Napoca 2018.)
„Țara ascunsă”, roman (în două volume :primul în 2012, iar al doilea în 2018) Ed. Charmides
„Agentul de vânzări”, roman, Ed. Grinta 2019

Noul cenaclu va fi inaugurat în data de 25 noiembrie, ora 16:00, în cadrul Muzeului Municipal Dej. La întâlnirea cu Alexandru Uiuiu vor fi prezenți și membrii noii grupări: Sorin Chiperi, Ion Pițoiu, Sorina Rîndașu, Marius Florea, Savu Popa, Bogdan Roștaș, Alexandra Mânzat, Alina Jiman, Radu Zăgrean și Toni Chira.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More