Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

DEJ. Consilierii locali au votat înăsprirea amenzilor pentru cei care fac mizerie în oraș

0 42

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Dej pe luna noiembrie, aleșii locali au dezbătut și un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Hotărârii nr. 75/2009 a Consiliului Local al municipiului Dej privind stabilirea unor măsuri pentru buna gospodărire, păstrarea curăţeniei, respectarea normelor de igienă, protecţia mediului şi înfrumuseţare în Municipiul Dej.

Potrivit noilor reglementări aprobate azi de consilierii locali dejeni, amenzile pentru cei care nu păstrează curățenia în Dej încep de la 100 de lei și pot ajunge până la 2.500 de lei, în cazul încălcărilor grave ale prevederilor legale. În cazul în care cel sancționat alege să plătească amenda în 48 de ore, amenda se reduce la jumătate.

Această măsură vine după ce la începutul lunii septembrie mai mulți dejeni au semnat o petiție prin care cereau înăsprirea amenzilor și a controalelor din partea autorităților locale, dar și măsuri pentru ca municipiul Dej să nu mai fie îngropat în gunoaie.

Rămâne de văzut, însă, dacă aceste noi măsuri adoptate azi vor avea și efect. Votarea creșterii cuantumului amenzilor nu înseamnă mare lucru, atâta timp cât cetățenii fac mizerie în continuare pe spațiul public, iar cei care trebuie să aplice legea se fac că se uită în altă parte.

Un exemplu în acest sens este sistemul parcărilor cu plată, inaugurat în vara acestui an la Dej. După o lună de zile în care nu s-au dat amenzi șoferilor care nu plăteau parcarea, pentru ca aceștia ”să se acomodeze cu ideea”, ulterior s-a dovedit că șoferii încă nu s-au acomodat cu ideea de a plăti taxele de parcare. Astfel, ori aparatele de taxare nu încasează banii, ori nu eliberează bon, sau șoferii s-au plictisit să tot încerce să plătească parcarea, ajungându-se în aceste zile ca aproape nimeni să nu-și mai bată capul cu plătitul taxei de parcare. Bineînțeles, în tot acest timp, amenzile nu au ieșit la suprafață, deoarece, spune gura lumii, faptul că primăria i-ar amenda pe dejeni ar afecta capitalul electoral al primarului. Astfel că, să nu se supere dejenii, aceștia sunt lăsați să-și facă de cap în ceea ce privește parcatul în centrul orașului, iar cei care ar trebuie să-i sancționeze închid ochii.

Așa cum au închis ochii și până acum în ceea ce privește curățenia orașului, chiar și când amenzile au fost mai mici decât vor fi de azi înainte.

Prevederi ale hotărârii Consiliului Local Dej

  • Persoanele care construiesc , repară sau demolează construcţii de orice fel sunt obligate să asigure în permanenţă curăţenia pe şantier în zona afectată acestuia.  Depozitarea materialelor de construcţii sau a celor rezultate din demolări pe trotuare, spații verzi sau pe partea carosabilă a arterelor de circulaţie se face numai pe baza autorizaţiei eliberată de către Serviciul Tehnic din cadrul Primăriei Municipiului Dej şi cu achitarea taxelor legale.
  • Este interzisă abandonarea în domeniul public ( pieţe, străzi, trotuare, parcuri, zone verzi, etc.) a autovehicolelor, caroseriilor sau a părţilor de autovehicule precum şi a unor materiale de construcţii( prefabricate, ţevi, etc.) totodată și a chioșchiurilor , tonetelor abandonate. După o notificare a proprietarului caroseria sau autovehicolul abandonat va fi ridicat și va fi dus la o locație stabilită de Primăria Municipiului Dej – S.A.D.P, proprietarul având posibilitatea recuperării autovehicolului în termen de 30 zile prin achitarea unei taxe pentru serviciile de ridicare și depozitare. După termenul de 30 zile vehicolele vor fi valorificate prin S.A.D.P. , iar sumele rezultate vor fi vărsate la bugetul local.
  • Este interzisă trecerea cu animale în turme sau cirezi prin Municipiul Dej se va face numai cu aprobarea primăriei pe trasee bine stabilite
  • Este interzisă circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală, pe drumurile publice unde sunt indicatoare în acest sens ori pe alte trasee decât cele stabilite de autoritățile publice locale. Ca măsură complementară se va trece la ridicarea și depozitarea acestor vehicule în incinta S.A.D.P. iar recuperarea acestora se face pe cheltuiala proprietarilor achitându-se o taxă stabilită de P.M.D.
    Se interzice circulația autovehiculelor cu capacitate de peste 3,5 tone pe străzile și aleile din municipiul Dej , precum și parcarea acestora în alte locuri decât cele special amenajate în acest scop. Pe străzile cu restricții de tonaj se va circula numai cu autorizații de transport eliberată de către Primăria Municipiului Dej.
  • Se interzice urcarea, oprirea, staționarea pe trotuar, spații verzi a oricăror vehicule chiar și celor destinate transportului de materiale, marfă chiar dacă prin aceasta se urmărește ușurarea încărcării sau descărcării lor.
  • Este interzisă tăierea călcarea smulgerea deteriorarea sau ruperea fără drept a pomilor, crengilor,puieţilor şi lăstarilor, florilor şi a altor plante din parcuri, peluze şi plantaţii.
  • Este interzis accesul cu câini în sălile de spectacole, zone de agrement şi sport şi în incinta ştrandului şi a unităţilor comerciale, precum şi în clădirile publice. Deplasarea pe străzile municipiului Dej, a câinilor se va face numai în lesă și cu botniță în funcție de prevederile legale privind rasele de câini.
  • Este interzisă expunerea spre vânzare prin afișare pe geamurile autoturismelor, a anunțurilor de vânzare – cumpărare pe raza Municipiului DEJ, în spații publice, pentru care nu există contracte de închiriere.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More