Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Protest la Dej, în semn de solidaritate cu românii care au ieșit în stradă

0 61

După adoptarea la ceas de seară a celor mai hulite ordonanțe și proiecte de lege din istoria recentă a României, dejenii n-au mai rezistat și au răbufnit pe rețelele de socializare, iar unii s-au avântat chiar în adâncul nopții și au ieșit în stradă, într-un protest spontan prin care să-și arate solidaritatea cu restul românilor care au ieșit masiv în stradă.

Aproape 20 de persoane (și un câine) s-au adunat marți seara, cu puțin înainte de miezul nopții, în semn de solidaritate cu zecile de mii de protestatari care au manifestat în toată țara împotriva măsurilor luate de Guvernul României la ceas de seară, care se referă la modificarea și completarea Codurilor penale, la grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. .

Scârbiți de ceea ce se întâmplă, dejenii au îndurat gerul pătrunzător de afară și au ieșit în Piața Bobâlna, la o acțiune de protest care s-a desfășurat fără incidente. În jurul orei 1 noaptea, protestatarii aflați în fața Parcului Mic au decis ca miercuri să organizeze un nou protest, de la ora 17.00, de această dată fiind așteptați să participe mult mai mulți oameni.

Ca și marți seara, și pentru acțiunea de protest de miercuri, mobilizarea a pornit pe rețelele de socializare, iar pe Facebook a fost deja creată o pagină specială pentru evenimentul de miercuri de la ora 17.

Chiar dacă zeci de mii de români au răbufnit în stradă în semn de protest, măsurile luate de Guvernul României marți seara au fost publicate în la fel de mare grabă în Monitorul Oficial.

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri-pilot la CEDO. Am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse.(…) Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a declarat Iordache.

Întrebat de ce Guvernul a adoptat aceste acte normative marţi seara după ora 21, Iordache a replicat: „La această oră a fost şedinţa de Guvern. În ordinea de zi există mai multe proiecte, eu le-am prezentat pe cele care vizează justiţia. Ordinea de zi a fost suplimentată, Guvernul poate suplimenta ordinea de zi. Oportunitatea o stabileşte Guvernul”.OUG va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial, a mai precizat ministrul.

Solicitat să precizeze care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns: ”OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.”Iordache a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor care l-au întrebat dacă vor fi favorizaţi Liviu Dragnea sau alţi acuzaţi penal.

Întrebat cum modifică ordonanţa infracţiunea de abuz în serviciu, ministrul Justiţiei a declarat: 

”Cuantumul a rămas în valoare de 200.000 de lei. Ce este sub 200.000 de lei se recuperează şi nu mai este sancţionat penal, asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum, ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă pentru că instanţa putea să considere 400.000 de lei, putea să considere un milion. Am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Nu dezincriminăm abuzul în serviciu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia CCR”, a adăugat el.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More