Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

DEJ. Oamenii au devenit cărți și și-au spus poveștile de viață FOTO/VIDEO

0 59

fii parte la diversitate Dej (7)

În acest an, 9 oraşe din ţară printre care şi municipiul Dej, iau parte la proiectul « Fii parte la Diversitate ». Acesta este implementat de Asociaţia A.R.T. Fusion în colaborare cu Fundaţia Noi Orizonturi şi are ca scop educarea tinerilor din cluburile IMPACT, cu ajutorul metodelor de educaţie non-formală, pe tematicile diversităţii, discriminării, prejudecăţilor şi stereotipurilor.

Tinerilor le-a revenit sarcina de a «educa» comunităţile din care fac parte pe aceste tematici, scopul final fiind tragerea unui semnal de alarmă cu privire la nivelul ridicat de discriminare din România.

Prin intermediul primei etape a proiectului, numită ”Biblioteca Vie”, clubul IMPACT Phoenix Dej din cadrul Liceului Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” a încercat și a reușit să le arate dejenilor ce este diversitatea şi ce înseamnă discriminarea.

Dupa cum sugerează şi numele, ”Biblioteca Vie” este o bibliotecă, aparent normală, în care cărţile prind viaţă la propriu. Carţile Vii din cadrul bibliotecii au fost persoane reale care se ocupă de categorii sociale discriminate sau care au o poveste de discriminare.

În cadrul bibliotecii, aceşti oameni au devenit ”cărţi” deschizându-se cititorilor, intrând într-un dialog personal cu aceştia şi oferind o lecţie de viaţă. Titlurile propuse la Dej au fost ”Adolescentul uitat de părinți”, ”Artistul”, ”Asistenta medicală”, ”Copil cu dizABILITATE”, ”Vreau parte din lumea ta”, ”Homosexualul”, ”Integrarea persoanelor cu dizabilități în societate”, ”Experiența unei vieți în fotoliu rulant”, ”Preotul”, ”Dincolo de putere” sau ”Agonie și extaz”. Toate aceste povești au fost spuse din suflet, cu suflet și cu dorința de a trage un semnal de alarmă cu privire la nivelul ridicat de discriminare din țară.

Biblioteca Vie se va desfăşura până duminică, între orele 16-21 în Sala Mare a Primăriei.

*Mai multe detalii despre această activitate puteți afla din materialul VIDEO de mai jos. Organizatorii evenimentului au stat de vorbă cu reporterii Someșeanul.ro și au explicat în premieră de ce s-au implicat în acest proiect și mai ales ce și-au propus să realizeze.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More