Dej, orașul unde întoarce cioara. Întoarce dar și rămâne și se înmulțește – FOTO/VIDEO
Dacă în vremurile de demult, mai în glumă mai în serios, Dejul era catalogat drept ”orașul unde întoarce cioara”, s-a dovedit în ultima perioadă că această zicală nu-și mai găsește aplicabilitatea.
Asta pentru că la Dej, în ultimii ani, ciorile nu mai întorc să plece în alte direcții, ci s-au instalat ca la ele acasă. Iar cartierul general și l-au stabilit în Parcul Mare, un loc care numai pentru relaxare nu este bun.
Dacă în alte orașe, ce se pretind de nivel european, parcurile sunt locuri publice în care locuitorii ies să se plimbe, să respire aer curat sau să petreacă puțin timp în natură departe de zgomotul orașului, la Dej în parc e ca în junglă. Fiind cam singurul loc unde dejenii pot să scape din locuințe pentru puțină odihnă fizică și sufletească, Parcul Mare din Dej nu este, din păcate, deloc o oază de relaxare.
După doar câteva minute petrecute în parc dejenilor le țiuie urechile de zgomotul făcut de miile de ciori care și-au făcut cuiburi în copacii din parc. Iar zgomotul enervant îl bântuie pe om și la ore bune după ce a părăsit îngrozit parcul. Urmăriți materialul video de mai jos ca să puteți simți realiza, cât de cât, ce înseamnă câteva minute petrecute în parc. Iar sentimentul pe care-l simțiți urmărind o filmare realizată în parc nu vă oferă nici pe jumătate senzațiile de film horror pe care le oferă realitatea din parc.
Mai dificilă este situația celor care chiar locuiesc în zona Parcului Mare. Dejenii de pe străzile Nicolae Titulescu sau Alecu Russo sunt terorizați de ani buni de ciorile care trăiesc în parc. Locuitorii sunt nevoiți să stea mai mereu cu geamurile închise ca să nu fie deranjați de zgomotul făcut de ciori, iar dacă au ghinionul și plouă, excrementele de pasăre de pe carosabil, de pe mașini sau din curți, capătă de multe ori un miros insuportabil. Iar în acest caz nu se mai aplică nici zicala ”pute, pute da-i călduț”. Aici doar PUTE!
Tot din cauza excrementelor de pasăre au de suferit și mașinile, curțile sau casele locuitorilor din zonă, acestea fiind pline în permanență de mizerie, cum pline de excremente sunt și aleile din parc. De fapt, dacă ajungi la o plimbare în Parcul Mare din Dej, nu găsești un loc cât talpa piciorului care să nu fie plin de găinaț. Copii, tineri, părinți și pensionari, sunt nevoiți de fiecare dată când ajung în parc să calce în tot felul de mizerii, pe care le transportă apoi după ei prin oraș, până în casele lor.
Iar asta n-ar fi o problemă dacă te-ai putea feri de ”surprizele” căzute de prin copaci. Pentru că trebuie să fii cu adevărat norocos să nu te trezești cu o surpriză pe haine sau în cap la o simplă plimbare pe aleile parcului. Iar băncile și mobilierul din părculețul de joacă al copiilor sunt pline în permanență de astfel de mizerii.
Dejenii care locuiesc în zona centrală, cei care frecventează des parcul, dar și cei care vin din alte zone ale orașului pentru plimbare sau cu copiii la locurile de joacă sunt pur și simplu dezgustați.
Iar autoritățile ridică din umeri, părând în continuare neputincioase în fața acestei probleme, deși în ultimii ani au tot dat asigurări că vor rezolva problema.
În urmă cu doi ani de zile, prin intermediul unui comunicat de presă, Primăria Dej ne anunța că se vor achiziționa aparate cu ultrasunete pentru a ține ciorile la distanță. Lunile și anii au trecut, investiția de 30.000 de lei a fost aprobată și răs-aprobată, însă aparatele de ultrasunete nu și-au mai făcut apariția. Doar alte mii de ciori au apărut între timp, iar investiția în ultrasunete a dispărut în neant, precum au făcut-o și alte promisiuni de investiții (un simplu exemplu fiind parcările cu plată din Dej).
Tot în luna mai a anului 2013, Primăria a apelat la doi alpiniști pentru a tăia crengile copacilor din Parcul Mare unde ciorile și-au făcut cuiburi, în timpul acelei operațiuni zeci de ciori fiind rănite sau chiar omorâte. Totuși, de la an la an, numărul ciorilor din Dej crește, cuiburile se înmulțesc de la o săptămână la alta și atârnă greu pe crengile copacilor din parc și din jurul stadionului.
Puținele acțiuni de cosmetizare a parcului și toaletare a copacilor din parc nu au dat rezultate, ciorile revenind în doar câteva zile ca să-și facă alte cuiburi. Problema a fost semnalată lună de lună și în cadrul ședințelor de Consiliu Local de la Dej, consilierul UDMR Varga Lorand fiind cel care se chinuie, fără succes se pare, să aducă mereu în actualitate problema ciorilor și a mizeriei din zona parcului. Primește promisiuni că se vor lua măsuri și cu atât rămâne. Atât el cât și dejenii care se confruntă zilnic cu această problemă.
Tot în Dej există o zonă, un mini-cartier, cunoscut sub denumirea Hanul Ciorilor. Însă aici, se pare, ciorile doar poposesc pentru puțin timp, ca la han, în drumul lor spre cartierul general, care a devenit Parcul Mare.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.