Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

DEJ, orașul unde întotdeauna găsești un JOB ca barman sau ospătar

2 539

Waitress Carrying Tray

Cine zicea că nu sunt locuri de muncă în Dej? Pe unde mergi, mai ales în zona centrală, pe toate vitrinele stă scris mare: ”Angajăm barman”, sau ”Angajăm ospătare”. Anunțuri de acest gen sunt peste tot și pe rețelele de socializare.

Iar fetele, totuși, nu se înghesuie. Sunt puține localurile din Dej care au reușit să mențină angajată aceeași fată pe postul de ospătar sau barman pentru mai mult de 2-3 luni de zile. În unele cazuri, fetele se schimbă mai des ca săpunul lichid sau hârtia igienică de la toalete.

Că o fi de vină salarizarea, oricum proastă, deși angajatorii se laudă că oferă salarii decente. Că o fi de vină programul, care de cele mai multe ori se prelungește pe nevăzute și nesimțite fără ca fetele să aibă ceva de spus. Cine știe?

În mod normal, ca o regulă generală, pe la toate localurile din Dej fetele sunt angajate cu jumătate de normă, deși lucrează în majoritatea cazurilor peste 15 ore pe zi. Programul poate fi el de două zile la muncă și două zile libere, că acele două zile la muncă ”le omoară” pe fete. Asta pentru că, în mare parte din cazuri, serviciul începe la 8-9 dimineața și se termină la plecarea ultimului client, adică mult după miezul nopții. Iar dacă prind ture de weekend, stau la serviciu până a doua zi dimineața. Iar după o oră-două de somn, trebuie să fie din nou în câmpul muncii.

Dacă vorbim de salarii, aici problema e la fel de întortocheată. Pe acte au salariul minim pe economie, și acela la jumătate, pentru că majoritatea sunt angajate cu jumătate de normă. Asta dacă sunt angajate cu adevărat și nu sunt ținute în ”perioade de probă” de două-trei luni. Dacă au noroc de niște bacșișuri, își pot rotunji veniturile, dar, în unele situații și ”ciubucul” se mai împarte cu alții, colegi, barmani, ospătari sau chiar șefi.

Pe lângă toate astea, fetele trebuie să fie mereu zâmbitoare, atente cu clienții și drăguțe cu șefii. Altfel zboară singure sau sunt date afară. Și ajung să se angajeze la alt bar/cafenea/restaurant/terasă. Unde, din cauza condițiilor de muncă, nu fac pui decât pentru câteva săptămâni.

Astfel că, o dată la câteva luni ajung să schimbe locul de muncă, iar localurile schimbă și ele, la rândul lor, ”stocul” de barmani/ospătari. Asta mai ales acum, pe perioada sezonului cald, când localurile deschid și terasele, unde e nevoie de forță de muncă. Nici nu-i de mirare, prin urmare, că unii angajatori caută în permanență personal pentru localuri. Și, pe de altă parte, fetele sunt mereu în căutarea unui alt job.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Antoaneta spune

    Pai normal ca se schimba fetele ca pe sosete , va dau exemplu concret Cafeneaua Samvs ca sa nu le faca carte de munca la fete le tine domnu patron 2 max 3 luni si le da afara din tot felu de motive .. Fetele mai pleca pt ca se satura sa lucre cate 20 de ore pe 50 de lei ..noroc cu ciubuc ca altfel … in fine , uni patroni din dej sunt foarte strangatori de punga de aia nu le stau fetele la lucru , si au niste ideei cumplite nici macar nu stiu ei cu ce se mananca aceasta meseriie , ce sa mai zic de uni patroni care fac avansuri la fete …

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More