Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Dej – Poziția Colegiului „Andrei Mureșanu” în cazul tăierii de arbori din parcul unității

0 1.030

Reprezentanții Colegiului Național „Andrei Mureșan” din Dej au emis un comunicat de presă în ceea ce privește tăierea de arbori din parcul unității școlare.

Reprezentanții Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej au transmis un comunicat de presă prin care explică de ce arborii din parcul liceului au fost tăiați. Redăm în integralitate comunicatul transmis:

Pe parcursul ultimilor doi ani municipiul Dej și zonele limitrofe au fost afectate de furtuni agresive și căderi masive de zăpadă. Acest aspect a influențat, de asemenea, și parcul Colegiului Național Andrei Mureșanu, în care, în urma furtunilor din anul 2018, au fost doborâți 5 arbori cu înălțime de peste  15 metri. Aceste evenimente au fost un puternic semnal de alarmă ceea ce a determinat luarea de măsuri prin  tăierea și toaletarea vegetației pentru a asigura securitatea și  siguranța persoanelor și bunurilor din incinta școlii și din afara ei.

Având în vedere aceste aspecte, în calitate de beneficiari, am solicitat sprijinul Serviciului de Arhitectură și Urbanism al Municipiului Dej, pentru a crea o zonă verde care să ofere siguranță, confort și un mediu ambiental îndreptat către un stil de viață ecologic.

În acest sens la începutul semestrului I al anului școlar 2018-2019 s-a făcut o nouă adresă de înaintare către Primăria Municipiului Dej prin care s-a solicitat ca Serviciul de Specialitate Mediu să verifice starea de sănătate a arborilor și modalitățile tehnice de rezolvare a problemei.

S-a constatat astfel că o bună parte dintre copaci era afectată de dăunători și ar fi fost un real pericol, alții, în timp, și-au pierdut calitățile estetice ( de exemplu copacii tuia își pierd calitățile estetice după 15 ani), mai mult afectau gradul de iluminare al sălilor de curs.  

Prin înlocuirea vegetației care acoperea fațada principală a clădirii vechi  se asigură  iluminarea corectă a sălilor de curs și s-a evidențiat o clădire cu valoare arhitecturală a orașului, conectând-o vizual cu zona centrală.

În cursul zilei de astăzi s-a finalizat etapa de îndepărtare a arborilor afectați, intervenția care s-a făcut cu respectarea normelor de mediu în vigoare.

Reamenajarea peisagistică a parcului continuă în următoarea perioadă prin:

  • Plantarea unor copaci foioși cu un coronament mare
  • Amplasare gazon (reducerea spațiului de pavimente și trotuare)
  • Plantarea de arbuști ornamentali și flori
  • Delimitarea de spații cu gard viu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More