Doi bărbați din Dej au pus autoritățile pe jar, marți dimineața, după ce s-au urcat pe un stâlp de telefonie mobilă, amenințând că se aruncă în gol dacă nu le dă Primăria Dej alte case. Locuințele lor au ars complet în urmă cu două zile, iar oamenii susțin că au rămas doar cu hainele de pe ei, sub cerul liber.
Cei doi bărbați au urcat pe stâlp în această dimineață, iar în scurt timp la fața locului au intervenit echipaje de poliție, SMURD, jandarmi și reprezentanți ai autorităților locale.
În urma incendiului de duminică, Primăria Dej le-a oferit celor opt familii afectate locuințe provizorii, în spațiile deținute de municipalitate, dar și hrană, cu garanția că vor avea unde locui până când situația lor locativă va fi rezolvată.
Aceștia locuiau în zona Sărata, într-un spațiu aparținând municipalității, pe care de-a lungul anilor l-au compartimentat și l-au transformat în ansamblu de locuințe. Din foste grajduri, aproape de demolare, oamenii au amenajat locuințele după posibilități, au investit în materiale de construcție și mobilă, acoperiș și utilități, ajungând să numească ”acasă” locul în care trăiau.
Incendiul de duminică a făcut ca locuințele lor să fie distruse în totalitate, astfel că spațiul nu mai poate fi reconstruit.
Primarul Dejului, Costan Morar, a fost la fața locului de mai multe ori, chiar și în această dimineață după ce cei doi bărbați s-au urcat pe stâlp, și le-a dat asigurări oamenilor că va căuta soluții pentru familiile acestora.
Primarul ne-a precizat că în urma unei anchete efectuate de o comisie a primăriei, s-a constatat că respectiva clădire nu mai poate fi dată în folosință ca spațiu locativ, singura soluție fiind demolarea integrală și reconstruirea. Însă romii afectați de incendiu nici nu vor să audă așa ceva și au refuzat această idee, precum au refuzat și ajutorul dat de municipalitate prin asigurarea unei cazări temporare în spațiile deținute de municipiul Dej, unde aveau asigurat un acoperiș deasupra capului, căldură și mâncare.
După plecarea primarului de la fața locului, oamenii au continuat protestul, solicitând locuințe noi. Au acuzat că nu-i ajută nimeni cu nimic, că au rămas sub cerul liber, în ploaie, că nu le-a dat nimeni de la Primărie nimic de mâncare și că i-a amăgit doar cu promisiuni, fără să aibă nimic scris pe hârtie: adică o casă.
Asta deși încă de duminică seara au avut asigurat un loc de dormit, în cele șapte camere puse la dispoziție de primărie, dar și hrană la cantina socială. În continuare, cei afectați au susținut că ei nu au nevoie de bani, haine sau mâncare, că au nevoie doar de acte de proprietate asupra unei noi case.
Între timp, în având în vedere că negocierile purtate în mod direct sau telefonic nu au avut succes, la fața locului a ajuns și o echipă specială de la Cluj-Napoca, polițiștii deschizând un nou dialog cu bărbații de pe stâlp, dar și cu familiile acestora, aflate la sol.
După aproximativ 5 ore, reprezentanți ai Primăriei Dej au adus mai multe porții de mâncare caldă pentru cei afectați, însă mare parte dintre aceștia au refuzat din nou ajutorul dat de municipalitate.
Până la urmă, după aproape 6 ore de stat în frig și ploaie, la mulți metri deasupra solului, cel mai tânăr dintre protestatari a cedat și a coborât de pe stâlp. I-a dat geaca lui bărbatului mai în vârstă și a coborât la sol, primind primul ajutor medical de la echipajul SMURD aflat la fața locului.
Celălalt bărbat a rămas pe stâlp, susținând că nu coboară până când soția lui nu primește o decizie semnată din parte primarului că vor primi o altă locuință. Astfel, toți cei implicați au urcat în mașinile de poliție și au plecat la Primărie pentru o nouă întâlnire cu edilul, care să le dea actele prin care garantează o nouă locuință.
Situația nu este una nouă pentru locuitorii din zonă. În 2017, pe același stâlp, un alt bărbat s-a urcat amenințând că se sinucide dacă primăria nu-i oferă o casă unde să locuiască împreună cu familia.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.