Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Dej. Veteranul de război Iosif Rus, sărbătorit la împlinirea centenarului de viață

0 68

La împlinirea centenarului de viaţă, colonelul în retragere Iosif Rus a fost sărbătorit de militarii Batalionului 811 Infanterie „DEJ” şi ai garnizoanei Dej.

Înconjurat de familie, bătrânul veteran de război a primit cu emoţie surprizele pregătite de militarii dejeni care au fost onoraţi să-l sărbătorească în marea familie a Dragonilor Transilvani şi i-au oferit ca semn al preţuirii însemnul lor distinctiv în misiunile executate în teatrele de operaţii, o insignă cu simbolul dragonului.

Rănit în luptele de pe frontul de est, după 8 luni de spitalizare, sublocotenentul Iosif Rus s-a întors pe front!

Şi acum când a împlinit 100 de ani, îşi aminteşte cu precizie ziua de 15 mai 1940, când a fost concentrat la Regimentul 81 Infanterie DEJ, unde a desfăşurat activităţi de pregătire până la 15 octombrie 1940, perioadă în care a urmat cursurile unei şcoli de ofiţeri de rezervă. Apoi a fost repartizat la Regimentul 95 Infanterie din Turnu – Severin, ca sublocotenent în rezervă.

De aici a fost trimis pe frontul de răsărit în Peninsula Crimeea, unde a luat parte la luptele de la Krimskaya şi Moldovanskaya. În anul 1943, în urma participării la aceste lupte a fost grav rănit.

A fost internat în spitalul din Nicolaev, apoi a fost transferat la Spitalul Militar din Bucureşti, unde a primit îngrijiri medicale timp de 8 luni. După vindecare, militarul s-a întors alături de camarazii de arme din Regimentul 95 Infanterie.

La 1 iulie 1945 a fost lăsat la vatră şi pentru faptele sale de arme de pe frontul de răsărit bravul veteran de război a fost decorat cu Steaua României, clasa V-a.

A practicat nobila meserie de dascăl, fiind învăţător timp de 43 de ani, perioadă în care ,,nu am avut nicio zi de concediu medical”.

Am asistat cu toţii la o lecţie de istorie şi timpul a fost prea scurt pentru a ne putea împărtăşi mai multe momente trăite de-a lungul timpului.

”La mulţi ani şi multă sănătate, domnule colonel în retragere Iosif Rus! Vă transmitem în numele militarilor Armatei României respectul şi recunoştinţa noastră, sănătate, bucurii şi viaţă lungă!”, se arată într-un mesaj transmis de Ministerul Apărării Naționale.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More