Dej:Consultare publică privind extinderea Parcului Balnear Toroc
Primăria Dej organizează consultarea publică privind proiectul intitulat „Îmbunătățirea infrastructurii de turism în municipiul Dej, județul Cluj”, având ca scop amenajarea zonelor de relaxare aflate în proximitatea resursei turistice Parc Balnear Toroc, strada Albăstrelelor nr. 3.
În mod specific, proiectul vizează promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic, al mediului, culturii, patrimoniului natural, turismului durabil și securității în zonele urbane.
Proiectul va fi depus spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, Apelul de proiecte nr. PRNV/2024/712/1, dedicat unităților administrativ-teritoriale localizate exclusiv în mediul urban.
JUSTIFICAREA PROIECTULUI DE INVESTIȚIE
Proiectul este menționat în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2027, aprobată prin HCL, la capitolul 9 Portofoliul de proiecte de investiții, cu descrierea sustenabilității, a sistemului de monitorizare a acestora și a indicatorilor obiectiv verificabili de referință – investiții din portofoliu, poziția 85.
Proiectul include o serie de intervenții esențiale:
Refacerea aleilor, lățirea acestora și parțial retrasarea acestora. Se vor reface straturile suport. Finisajele aleilor vor fi în funcție de zona pe care o deservesc:
- în zona plajei și a lacului sărat vor fi din profile din lemn compozit WPC-toate intervențiile la zona lacului sărat se vor face după stabilizarea și consolidarea versantului sud-vestic
- în zona perimetrală parcării din nord vor fi asfaltate
- în zona de serviciu din spatele corpului principal vor din piatră naturala 6 cm, iar în zona de intrare principală, unde se face ocazional și acces auto, va fi piatră naturală 8 cm
- pe platforma adiacentă piscinei va fi sistem piatră decorativă și rășini polimerice turnat în câmp continuu
Parcări:
- refacerea celor 2 parcări, cea din nord asfaltată, cea din sud balastată, pentru parcarea din nord va fi prevăzut sistem cu barieră și cartele de intrare, iar pentru cel din sud va fi prevăzută o poartă glisantă cu telecomandă
- parcarea din nord va avea 74 locuri de parcare și încă 4 pentru persoane cu dizabilități, iar cea din sud va avea 37 locuri și încă 2 locuri pentru persoane cu dizabilități, total 115 locuri de parcare
Copertine:
- Pentru parcarea din nord se propune realizarea a două copertine pe structură metalică din oțel, două tronsoane având suprafețele de 222,85 m² și respectiv 195,25 m², pe care să se amplaseze panouri fotovoltaice.
- Pentru zona piscinelor pe latura estică se propune desființarea copertinei existente și realizarea unei noi copertina cu suprafața de 200,00 m², pe care să se amplaseze panouri solare pentru apă caldă.
Clădirea vestiar C9:
- refacere finisaje și obiecte sanitare, înlocuire învelitoare și relăcuire fațadă
- refacere trepte de acces și finisaje, tâmplării
- se propune amplasarea unui panou solar pentru apa caldă pe acoperiș
- dotări pentru activitatea specifică
Sc = Sd = 129,00 m² având în componență următoarele încăperi: cameră tehnică 17,5 m², hol 10,20 m², vestiar personal 10,80 m², grup sanitar femei 10,30 m², dușuri femei și grup sanitar 10,50 m², magazie efecte salvamar 10,80 m², vestiar bărbați 10,30 m², vestiar femei 10,20 m², dușuri bărbați și grup sanitar 11,90 m²
Destinația și conformația acestora rămân aceleași, nu se propun modificări structurale.
Containere grupuri sanitare:
- se propune amplasarea a 3 containere grup sanitar, pentru femei, bărbați și persoane cu dizabilități, în imediata vecinătate a corpului C9, în zona cu nisip.
Zonele verzi:
- refacerea zonelor verzi, inclusiv irigații unde este posibil
- suprafața de zone verzi ocupă 29,10% din teren.
Împrejmuire:
Împrejmuirea se va reface pe amplasamentul existent, poarta principală se va placa cu profile din lemn compozit WPC, din același material propunându-se și panourile împrejmuirii.
Toate intervențiile la împrejmuirea din zona de sud-vest adiacentă lacului sărat se vor face după luarea tuturor măsurilor necesare pentru stabilizarea și consolidarea versantului.
Dotări agrement:
- realizarea de jocuri de apă în zona piscinei
- dotarea cu materiale specifice plajă
REZULTATELE AȘTEPTATE ALE PROIECTULUI DE INVESTIȚIE
Implementarea acestui proiect va aduce beneficii semnificative pentru municipiul Dej. Valorizarea resursei turistice și a zonei adiacente va contribui la creșterea atractivității orașului atât pentru turiști, cât și pentru locuitori.
Indicatorii de realizare imediată includ populația vizată de proiecte, strategiile de dezvoltare teritorială care beneficiază de sprijin, numărul siturilor culturale și turistice sprijinite și creșterea numărului de vizitatori ai acestor situri.
Perioada de implementare a proiectului este 2024 – 2028.
Proiectul de îmbunătățire a infrastructurii turistice se aliniază cu Obiectivul de Politică 5 al Uniunii Europene, care promovează dezvoltarea durabilă și integrată a teritoriilor și inițiativelor locale.
Desfășurat în cadrul Priorității 7, „O regiune atractivă,” și al Obiectivului Specific 5.1, acest proiect urmărește dezvoltarea integrată și incluzivă în domeniul social, economic, al mediului, culturii, patrimoniului natural, turismului durabil și securității în zonele urbane.
Fișa investiției poate fi vizualizată și accesând link-ul https://www.primariadej.ro/Fonduri-europene

Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.