Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Dejeanul Zoltan Martonoș face demonstrații de spacepainting la Peninsula

0 378

zoltan martonos

După ce uimit juriul de la celebrul show de televiziune „Românii au talent”, tânărul dejean Zoltan Martonoş aduce space-paintingul la Peninsula. Zolee va face demonstraţii legate de modul în care se realizează un astfel de tablou.

Unul din cele mai vechi şi cunoscute localuri de prestigiu din Cluj-Napoca a decis să colaboreze cu cel mai mare festival din România, Peninsula, în perioada 18-21 iulie, în cadrul celei de a XI-a ediţii care va avea loc în Pădurea clujeană Făget de la marginea oraşului, în zona Valea Gârbăului. Programul locaţiei Insomnia include o serie de evenimente literare, de dans, dar şi spectacole de teatru, performance-uri şi câteva surprize muzicale. Redăm mai jos programul locaţiei, pe zile şi ore:

Miercuri, 17 iulie (ziua zero a Festivalului Peninsula)

20.00 – Eveniment muzical surpriză la locația Insomnia

Joi, 18 iulie

13.00-14.00 Nepotu’ lui Thoreau la Peninsulă
Invitat: Stelian Müller, Moderator: George Chiriac

14.00-16:00 Váróterem Projekt: A Mundérvásárhelyi búcsú (spectacol în limba maghiară)

16:00-18.00 Compania Teatrală TEATROEM: Zilele de naștere ale prietenilor noștri
Zilele de naştere ale prietenilor noştri prezintă povestea unui tânăr care, într-o dimineaţă observă că se află la câţiva centimetri de el şi de obiecte. Viaţa lui se va schimba din acest moment cât şi întreaga ordonare şi organizare a propriei case. Cum va reuşi el interacţioneze şi să menţină relaţiile cu cei din jurul său? Creându-şi o lume proprie, el va lua parte la naşterea mamei-obiect, tatălui şi prietenilor-obiect, însă cum va reuşi el să revină în realitatea din care făcea parte înainte de acest incident?
Regia: Timur Felix Mihancea, Medeea Iancu, Distribuție: Mihai Popa

18.00-19.00 Zoltan Martonoş – Performance Space Painting
După ce a cochetat în adolescenţă cu rap-ul, mai mult de dragul rebeliunii, cântând într-o trupă locală, Zoltan a încercat în liceu tot ce i-a venit în minte, de la muzică, la fotografie şi graffiti. În 2007 a participat în Bucureşti la festivalul „Nopţi albe cu graffiti”, iar la scurt timp după acest moment a început să-şi vândă lucrările de space painting pe site-ul www.sprayart.info. Dezvoltată la sfârşitul anilor ’80 în Mexic, aerosolgrafia sau spray paint art-ul este o fascinantă tehnică de pictură, cunoscută pentru culorile tari şi contrastele puternice pe motive „fantasy”. La Peninsula, Zoltan Martonoş va face demonstraţii legate de modul în care se realizează un astfel de tablou.

Vineri, 19 Iulie

12.00-13.00 Lansare Glorioasa Fanzină
Cum vă sună Roxette, Metallica sau Pink Floyd pe bandă desenată? La ediţia a 11-a a festivalului Peninsula aveţi ocazia să testaţi acest lucru răsfoind numărul 11 al revistei de benzi desenate Glorioasă Fanzină, care are o temă specială: muzica.
Două surori, Ileana şi Maria Surducan au lansat Glorioasa Fanzină la Cluj în 2008, după un workshop de banda desenată susţinut aici de Olivier Brion si Simon Liberman. Primii colaboratori au fost colegii fondatoarelor, studenţi la Facultatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, cărora li s-au adăugat graficieni din Târgu Mureş, Bucureşti, dar şi din Franţa, Irlanda, Polonia, sau Bulgaria. Din 2010, când a luat fiinţă Comics Club Cluj, Glorioasa Fanzină este produsă de membri acestei asociaţii de pasionaţi şi susţinută de Centrul Cultural German, unde se desfăşoară şi întâlnirile clubului.

13.00-14.00 Clubul de lectură Nepotu’ lui Thoreau la Peninsulă
Invitat: Andrei Doboş
Moderator: George Chiriac

14.00-16.00 Váróterem Projekt: Szökevény szeplők (spectacol în limba maghiară)
Regia: Csepei Zsolt, Molnár Margit
Actori: Csepei Zsolt, Molnár Margit

16.00-17.00 Interaktív irodalom/Literatură interactivă (limba maghiară)

17.00-18.00 Spectacol de dans contemporan (Ungaria)
Variații pe râs. Situații, posibilități, greșeli și mozaicul acestora în oglinda cotidianului. Patru oameni diferiți, un scop comun. Oare le iese?
Coreograf: Kozma Attila
Dansatori: Kocsis Andrea, Lukács Ádám, Gál Loránt, Papp Bálint

18.00-19.00 Minimum Party – prezentare
Grupul Minimum Party (www.minimumparty.org) s-a format în toamna anului 1995 și este o grupare de orientare artistică formată din tineri ardeleni. Prima tabără de creație a fost organizată în anul 1996 lângă satul Iacobeni. De atunci în fiecare an au loc aceste tabere. Începând cu anul 2000 spațiul natural care adăpostește taberele se află la gura Tisei, în apropierea comunei Plăieșii de Jos. Programul taberei cuprinde și un forum de teorie a artelor. Grupul Minimum Party susține spiritul experimentalist, și interacțiunea dintre diferitele domenii ale artei. Acest lucru va fi evidențiat printr-o proiecție de foto și video documentar retrospectiv a ultimelor 17 ani ale taberei.

 Sâmbătă, 20 iulie

13.00-14.00 Clubul de lectură Nepotu’ lui Thoreau la Peninsulă
Invitat: Mihai Mateiu
Moderator: George Chiriac

14.00-15.00 Interaktív irodalom/Literatură interactivă (limba maghiară)

15.00-16:00 Spectacol de dans contemporan (Ungaria)
Iubirile trec pe poteci binecunoscute, lăsând urme adânci în viața bărbatului. Amintirile se înscriu pe noi ca ridurile, vestind tainele trecerii timpului. Poteci pe care deseori le parcurgem în zadar, nu duc nicăieri: ne conduc spre prăpastie.
Coreograf: Kozma Attila
Dansatori: Kocsis Andrea, Lukács Ádám, Gál Loránt, Papp Bálint

16:00-18.00 Urletul
Experiența pe care v-o propunem pornește, în primul rând, de la dorința de a vă face cunoscut un text care a tulburat viața literară dar și pe cea socială a Americii din anii ’60. Poemul Urletul a fost subiectul unui proces extrem de controversat în aceea perioadă. Dar libertatea de expresie și valoarea artistică a scrierii au triumfat în fața obtuzității, pudibonderiei și ignoranței acuzatorilor…

Trăim, deşi cu alte referinţe, cu alte nume, cu alţi morţi, cu alte greve, cu alte dezastre, cu alţi oameni torturaţi în închisori sau închişi ca să li se închidă gura, trăim (în) aceeaşi lume ca a anilor 50-60 – o lume în care prejudecata, nedreptatea, suferinţa gratuită, îngustimea minţii, obedienţa, lenea, laşitatea, teama fac loc unor dezastre şi mai mari. Rasa umană îşi reclamă umanitatea, acesta este Urletul lui Allen Ginsberg. Şi umanitatea rezidă în primul rând în bunătatea noastră; acesta este Mesajul lui Ginsberg.
Actanți: Ionuț Caras, Vasile Gherghel, Patrick Negrean.

18.00-19.00 Zoltan Martonos – Performance Space Painting

Duminică, 21 iulie

12.00-14.00 Váróterem Projekt paraFabulák (spectacol în limba maghiară)

14.00-15.00 Clubul de lectură Nepotu’ lui Thoreau la Peninsulă
Invitat: Ştefan Baghiu
Moderator: George Chiriac

15.00-17:00 Casting Godzilla 2013 (în limba maghiară)

17:00-18.30 2 în 1 – spectacol de pantomime
Nu fi în rând cu lumea că o să stai la coadă.
Actanți: Alexandra Caras, Raul Ciocan, Patrick Negrean

18.30-19.30 Zoltan Martonos – Performance Space Painting

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More