Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Dejenii afectați de inundații așteaptă sprijinul autorităților locale – FOTO

0 230

Peste 200 de familii din zona Dej au fost afectate de inundațiile dezastruoase care au avut loc sâmbătă seara în Dej. La două zile după potop, oamenii așteaptă ca autoritățile locale să le vină în sprijin pentru curățarea zonelor afectate și decolmatarea văilor și a rigolelor.

Câteva zeci de familii de pe Valea Codorului și Valea Jichișului au fost aproape să rămână fără case, după ce șuvoaiele de apă au măturat tot în cale. În urma inundațiilor au rămas tone de noroi și pietriș, care au luat cu asalt drumurile, curțile și casele oamenilor.

Culturile agricole au fost compromise definitiv, însă pagubele materiale nu se opresc aici. Proprietarii gospodăriilor afectate de inundații nu reușesc singuri să-și curețe curțile de tonele de pietre și aluviuni aduse de ape și așteaptă ca autoritățile locale să le dea o mână de ajutor în acest sens.

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au lucrat la foc continuu în ultimele 48 de ore. Chiar și în cursul zilei de luni, la două zile după inundații, pompierii se aflau în teren pentru a scoate apa din subsolurile inundate, atât în Dej, cât și în cartierele limitrofe, unde apa din Valea Codorului sau Valea Jichișului și Valea Tărpiului nu se dădea dusă din gospodăriile celor afectați.

O comisie formată din reprezentanți ai Prefecturii Cluj, alături de reprezentanți ai ISU Cluj și ai poliției locale Dej s-au aflat luni la amiază în zonele afectate, pentru a evalua starea gospodăriilor inundate și a întocmi un plan de măsuri pentru ajutarea celor năpăstuiți. Asta după ce duminică în zonă s-a deplasat și Marius Mînzat, președintele Consiliului Județean Cluj, alături de reprezentanți ai instituției, pentru a vedea care este situația locuitorilor.

Tot luni, mai mulți proprietari de case inundate s-au deplasat la Primăria Dej pentru a depune solicitări de acordare de ajutoare financiare din fondul destinat situațiilor de urgență al municipiului.

Oamenii au ajuns pe culmile disperării în ultimele două zile, după ce culturile agricole și grădinile au fost distruse de inundații. Tot pe ”apa inundațiilor” s-au dus și animalele de curte, utilajele pe care aceștia le aveau în curți, dar și electrocasnicele și electronicele din locuințe.

Fiecare încearcă să facă ce poate, să care cu roabe sau găleți nămolul adunat în cantități uriașe în case și curți, însă spun că bolovanii uriași adus de aluviuni nu-i pot scoate din gospodării decât cu utilaje speciale, de care nu dispun. Aici ar trebui să intervină autoritățile locale pentru rezolvarea situațiilor grave, cum ar trebui să intervină și pentru decolmatarea văilor, a canalizărilor și canalelor, dar și a rigolelor de pe marginea drumurilor.

Tone întregi de gunoaie au rămas agățate de vegetația de pe malurile văilor inundate, acestea creând o imagine de coșmar în toată zona afectată. Rigolele sunt înfundate cu noroi și pietriș, canalele sunt adevărate depozite de bolovani, iar canalizările sunt sugrumate din cauza deșeurilor.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1111732728889493.1073742217.467241263338646&type=3

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More