Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Dejenii vor plăti mai mulți bani pentru ridicarea gunoaielor. Majorarea tarifelor de salubritate, aprobată în Consiliul Local

0 69

Consilierii locali dejeni s-au întrunit azi în ședința ordinară a lunii martie, una în care printre proiectele de hotărâre aflate pe oridnea de zi s-a aflat și cel cu privire la majorarea tarifelor de salubritate, creștere de preț solicitată de compania Brantner-Vereș.

Într-o solicitare transmisă Primăriei Dej, compania Brantner Vereș cere majorarea tarifelor de salubritate pentru clienții finali, motivând creșterea de la 1 februarie a acestui an a salariului minim pe economie, apariția taxei de depozitare de 80 de lei pe tonă, dar și anularea subvenției de la bugetul local pentru plata diferenței de preț a transportului la rampa de gunoi de la Odorheiu Secuiesc.

Compania Brantner-Vereș a făcut adresă către Primăria Dej pentru a modifica tarifele. În calitate de primar, în ultimii 8 ani de zile, n-am venit niciodată cu majorări de preț pentru ce înseamnă taxele locale.

În luna august 2015 pentru prima dată subvenționam pe situații de urgență diferența de preț pentru transportul către Odorheiu Secuiesc. Nu mai putem face acest lucru, pentru că situațiile de urgență au o limită și nu putem merge la infinit pe urgență.

De la 1 ianuarie avem o altă taxă, de 80 de lei plus TVA pe tona de deșeuri. Am încercat să găsim o soluție pentru a suporta taxa de depozitare din bugetul public, nu s-a găsit soluția legală încât să vin în fața dumneavoastră cu această majorare.

Am fost la o întâlnire de Guvern în urma cu o lună și chiar am întrebat ce se poate face și mi s-a spus că cel care plătește taxa de depozitare este cel care administrează depozitul. Însă cel care e autorizat impune taxa operatorului, care mai departe impune taxa consumatorului, persoane fizice sau juridice”, a spus primarul Costan Morar.

Brantner-Vereș solicita majorarea tarifelor la Dej la 12,25 lei pe persoană fizică și 148 de lei pe persoană juridică.

Firma noastră a solicitat această majorare de tarife datorită dorinței de a restabili echilibrul contractual”, a declarat în fața consilierilor dejeni reprezentantul Brantner-Vereș, care a enumerat cauzele care stau la baza cererii de majorare a tarifelor, printre care se află anularea subvenției de la buget, taxa de depozitare de 80 de lei pe tonă, dar și creșterea salariului minim pe economie.

Andrei Bradea, consilier local PSD, a considerat prea mare creșterea de preț solicitată de compania de salubritate și propus, în ceea ce privește tarifele pentru persoanele fizice suma de 11 lei, tarif cu care au fost de acord și colegii săi de partid. Pe de altă parte, Aurelian Mureșan a considerat chiar și suma de 11 lei prea mare, explicând că din calculele sale și ale colegilor săi, suma nu trebuie să depășească 10,5 lei.

Primarul Costan a adăugat faptul că această majorare de preț va fi valabilă doar pentru încă aproximativ un an de zile, cât mai este valabil contractul cu compania de salubritate, după care intenționează ca Primăria Dej să preia această situație printr-un serviciu propriu de salubritate.

O altă problemă ridicată în cadrul ședinței de azi a făcut referire la tariful perceput persoanelor juridice. Consilierii locali PNL au adus în discuție faptul că la Turda tariful de salubritate pentru persoane juridice este de 57 de lei, în timp ce pentru Dej compania de salubritate a solicitat suma de 148 de lei. Consilierii locali au solicitat o explicație pentru această diferență uriașă de preș, însă reprezentantul Brantner-Vereș nu a putut oferi una, invocând că s-a plecat în 2006 de al un tarif anume prin licitația câștigată, preț care s-a tot mărit de-a lungul anilor, iar acum se cere o nouă majorare.

Într-un final, după o pauză prelungită de consultări și negocieri, consilierii s-au întors în ședință stabilind tariful de 138 lei pe metru cub la persoanele juridice, iar pentru persoanele fizice tariful de 11,25 lei.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 13 voturi pentru o abținere (Traian Mureșan) și cinci voturi împotrivă (consilierii PNL).

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More