Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Dejul a prelungit contractul cu firma de salubritate. Decizia a fost dezbătută zeci de minute

0 66

sedinta Consiliul local Dej decembrie 2013 (1)

Consilierii locali din Dej, întruniți astăzi în cadrul ședinței ordinare pe luna februarie, au prelungit contractul cu firma de salubritate Bratner Vereș. 

Primăria Municipiului Dej colaborează cu firma de salubritate Bratner Vereș de aproximativ 8 ani de zile. Atunci, în anul 2006, au fost două firme care și-au arătat intenția de a asigura curățenia Dejului. Rosal s-a restras din cursă, astfel că, în cele din urmă, Bratner Vereș și-a adjudecat contractul.

În 31 martie, în aproximativ o lună de zile, contractul cu Primăria Dej urma să expire, astfel că aleșii locali au dezbătut prelungirea înțelegerii cu firma de salubritate. Consilierii s-au văzut nevoiți să aprobe proiectul de hotărâre privind prelungirea contractului, ținând cont de faptul că orașul nu putea rămâne „descoperit”. Situația a fost descrisă cel mai bine de Marius Butuza (PDL) care a spus că „o respingere ar duce la crearea de haos în oraș”. Tot acesta a zis că proiectul trebuia să fie prezentat în plen în urmă cu 2 sau 3 luni de zile, nu pe ultima sută de metri.

Cu toate că proiectul a trecut, consilierii și-au exprimat nemulțumirea vizavi de serviciile prestate de Bratner Vereș. „Ar trebui să cerem îmbunătățiri la activitatea de colectare și gestionare a deșeurilor”, a spus Butuza. În același spirit a continuat și Călin Rusu (PSD), care a explicat că nu este de acord cu prelungirea contractului, „dar nu prea avem ce face”.

Și Axinte Bob (PSD) s-a arătat nemulțumit de situația apărută. „Nu avem altă soluție, știm ce înseamnă să nu ridicăm resturile menajere din oraș”. Tot acesta a spus că „firma ar trebui să țină cont de nevoile oamenilor”, explicând că autovehiculele folosite de Bratner Vereș sunt depășite.

Seria nemulțumiților a fost completată și de Sebastian Lazin (PNG). „Fiecare avem nemulțumiri vizavi de contractul care se termina pe 31 martie”, a explicat acesta. Referindu-se la același subiect, Sorin Mailat (PDL) a explicat importanța colectării deșeurilor și chiar a avut o propunere: „Două firme de salubritate și să își împartă activitatea”.

O altă idee a venit de la UDMR. Lorand Varga a propus ca „cineva să facă un proces de evaluare, săptămânal sau lunar, și rezultatul să fie prezentat primarului. Până nu există așa ceva, firma face ce vrea”. Valentin Câmpan (PC) a explicat că „vina nu e a personalului, ci mai sus, la Cluj, dar și aici, în această clădire, că nu i-am ținut mai aproape de noi”, a spus reprezentantul PC, care a pus și o întrebare pertinentă: „A fost vreo persoană amendată, în acești 8 ani de zile, care a aruncat gunoiul unde nu trebuia?”. Nimeni nu a răspuns la întrebare.

Primarul Municipiului Dej, Morar Costan (PSD), a adus în discuție ca firma de salubritate să își efectueze activitatea și în week-end, în timp ce viceprimarul Aurelian Mureșan (PNL) a dezvăluit că Sebastian Lazin a vrut să își dea ieri demisia ca urmare a unor neînțelegeri, în comisii, referitoare la acest proiect de hotărâre extrem de controversat.

Francisc Mureșan, reprezentantul Bratner Vereș la Dej, a declarat că „tariful e oarecum corect. Nu am forțat niciodată mâna Consiliului Local. Ne vom angaja cu toții la acest nou contract”, dând asigurări că situația se va remedia vizibil în lunile următoare.

În cele din urmă, contractul a fost prelungit până la implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Cluj – proiect european -, dar nu pe o perioadă mai mare de 2 ani de zile.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More