Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Dejul îngropat în gunoaie, înainte de sărbători. Brantner-Vereș a forțat mâna municipalității să accepte majorarea tarifelor

0 163

Impotența autorităților publice locale de a găsi o soluție de compromis în rezolvarea situației deșeurilor menajere în municipiul Dej în relația cu compania de salubritate Brantner-Vereș a făcut ca în ultimele zile orașul să fie pur și simplu îngropat de mormane de gunoaie, care zac neridicate între blocurile de locuințe.

Toată situația a pornit din luna noiembrie, când companie de salubritate s-a trezit că dorește majorarea tarifelor pentru persoanele fizice și juridice la prețuri care nu se justifică, după cum susține mai marii orașului. Astfel, în ședința de Consiliu Local din luna noiembrie, compania Brantner-Vereș a venit cu propunerea ca tarifele de salubritate să crească în cazul persoanelor fizice de la 6,43 lei la 8,89 lei, o creştere cu 2,46 lei, iar în cazul persoanelor juridice de la 77,10 lei/ m3 la 97,08 lei/ m3, o creștere de 19,98/ lei.

Primarul și consilierii locali nu au fost de acord cu aceste majorări, dar au propus și aprobat o majorare mai mică a tarifelor, în cazul persoanelor fizice 7,48 lei/ persoană, diferenţa fiind de 1,05 lei, iar în cazul persoanelor juridice 84 lei /m3 faţă de 77,10 lei/ m3.

Bineînțeles că aceste majorări nu au fost acceptate de către cei de la Brantner-Vereș, care au găsit o modalitate de a forța mâna autorităților locale prin faptul că nu au mai ridicat gunoaiele de la populație și persoanele juridice, ceea ce a dus la situația dezastruoasă din prezent. Asta, deși în contractul dintre cele două părți este specificat faptul că rezilierea se poate produce doar la 90 de zile de la o notificare prealabilă, timp în care compania de salubritate trebuie să-și respecte clauzele și obligațiile asumate prin contractul cu Municipiul Dej.

Acest lucru nu s-a întâmplat, munții de gunoaie tronând în cartierele dejene, timp în care principalii actori politici în frunte cu edilul șef erau preocupați mai mult cu campania electorală pentru alegerile parlamentare, decât cu sarcinile pe care și le-au asumat în momentul în care au fost instalați în funcție prin votul cetățenilor ale căror interese erau obligați să le apere.

Acum, Primăria Dej s-a trezit în situația că trebuie să rezolve această criză, una care a ”luat prin surprindere” municipalitatea, astfel că la finalul săptămânii trecute a fost convocată Comisia pentru Situații de Urgență din cadrul instituției, după care s-a convocat ”în secret” o ședință de îndată a Consiliului Local Dej, ședință la care au fost invitați să participe, atât consilierii locali, cât și reprezentanți ai ”publicațiilor de casă” ale Primăriei și primarului Costan Morar.

La această ședință, în spatele ușilor închise și doar pentru urechile și ochii ”apropiaților”, s-a luat decizia ca de la bugetul local să fie alocată suma de 36.000 de lei, pentru a se acoperi cheltuielile cu transportul deșeurilor la rampa de la Odorheiu Secuiesc. Adică s-a decis tocmai în favoarea companiei de salubritate, care astfel a obținut ce și-a propus când a forțat mâna municipalității prin neridicarea gunoaielor menajere din Dej.

Degeaba s-au abținut de la vot consilierii locali din opoziție, pentru că oricum sunt în minoritate, proiectul a trecut și Brantner-Vereș a bifat un succes în relația cu Primăria Dej.

Pe de altă parte, această situație denotă și o incompetență, mai mult sau mai puțin asumată, a administrației locale de a gestiona situația deșeurilor din oraș. Astfel, primarul Costan Morar vrea să demonstreze că Brantner-Vereș nu-și respectă obligațiile asumate prin contract și să justifice rezilierea acestei înțelegeri și înființarea unui serviciu de salubritate care să fie administrat de către Primăria Dej. Administrația locală nu a făcut însă altceva decât să demonstreze (dacă mai era cazul) faptul că nu este în stare să gestioneze cu profesionalism o astfel de situație, nici când problema deșeurilor menajere este în sarcina unei companii private, darămite când situația gunoaielor va fi administrată de o societate comercială aflată în administrarea Consiliului Local Dej.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More