Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Dejul și istoria sa. Comunitatea Evreilor, invitație la prezentarea unei altfel de istorii a orașului

0 498

Descoperă istoria ascunsă a orașului tău. Comunitatea Evreilor din Dej invită la prezentarea cărții „Istoria comunităților evreiești din Dej, Beclean, Târgu Lăpuș, Reteag, Ileanda și împrejurimile acestora”, carte memorialistică a lui Zoltan Singer.

Comunitatea Evreilor Dej și Muzeul Municipal Dej vă invită să cunoașteți istoria orașului și a împrejurimilor acestuia dintr-o altă perspectivă. Joi, 7 iunie 2018, de la ora 18:00, în sala de conferințe a Muzeului Municipal Dej va fi prezentată cartea lui Zoltan Singer, „Istoria comunităților evreiești din Dej, Beclean, Târgu Lăpuș, Reteag, Ileanda și împrejurimile acestora”.

O istorie ascunsă, plină de emoție, dar și extrem de vie, va fi pusă în fața dejenilor de către profesor Constantin Albinetz, Yael Singer și doctor Raluca Moldovan.

Această carte prezintă destinul unei întregi comunități, legată prin linii invizibile de viața Dejului, destin frânt cu multă violență de tragedia Holocaustului. Zoltan Singer, unul din martorii autohtoni ai distrugerii unei întregi etnii, descrie în 11 capitole „drama unei comunități evreiești este europene, într-o manieră vie și totodată emoționantă” scrie în prefața cărții prof dr. R.L Braham.

Importanța existenței acestei cărți este vitală pentru municipiul Dej, deoarece arată viața orașului într-o perioadă neagră a istoriei universale, lucru care ne integrează în linia istorică a lumii. Zoltan Singer a trăit să vadă grozăviile lagărului, a fost nevoit să înceapă o nouă viață și totuși, atunci când a crezut că totul se îndreaptă spre bine, a fost pus față în față cu teroarea comunistă.

A fugit în Israel, unde, devenit cetățean cu drepturi depline, și-a dedicat viața pentru ca marea tragedie evreiască să nu cadă în negurile uitării. Astfel Zoltan Singer se alătură altor personalități, precum Ellie Wiesel, oamenii care expun lumii o altfel de istorie, o istorie a întunericului, precum cea a celor 10.000 de evrei din Dej și zona acestuia, evrei căzuți în pumnii lagărelor horthiste și naziste.

„Ca președinte al Comunității Evreilor din Dej, citind cartea lui Zoltan Singer, simt că am obligația de a conserva acele dovezi care atestă trecerea noastră prin aceste locuri și am speranța că reînnoirea vieții spirituale și culturale evreiești în orașul nostru este încă posibilă” scrie Mișu Rosenberg, președintele Comunității Evreilor din Dej.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More