Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Dejul și problemele lui. Ce n-avem, ce au alții și ce ne trebuie

36 12

Panorama Dej

Călătorim de multe ori în orașele din jurul nostru, sau vedem prin intermediul știrilor noutăți, evenimente sau lucruri pe care le dorim și noi la Dej, dar pe care nu le avem. Doar în decursul ultimelor luni am asistat la lansarea unor obiective, sau la unele evenimente pe care, cel puțin personal, mi le doream să le văd posibile și la Dej. O să enumăr doar câteva dintre ele.

Cinematograf la Dej, o dorință neîndeplinită

În această săptămână la Gherla se redeschide cinematograful Dacia. Ce bucurie pe gherleni! Dar este o bucurie mare și pentru dejeni, asta pentru că nu vor mai fi nevoiți să parcurgă zeci de kilometri până la Cluj pentru a vedea un film în cinematograf. Sâmbătă se deschide cinematograful 3D la Gherla! Astfel că, dacă noi ca dejeni vrem să vedem un film 3D la cinematograf, tragem o scurtă vizită la Gherla, pentru că la Dej nu avem speranțe de așa ceva.

Zilele Dejului, și în acest an cu trupe cvasi-expirate

La finalul săptămânii trecute am trăit la Beclean ceea ce nu credeam că o să văd vreodată într-un orășel mult mai mic ca Dejul. Concerte, organizate cu ocazia zilelor orașului, eveniment în care nu s-a ținut cont de buget ci de dorințele locuitorilor.

Primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, a lansat în luna februarie a acestui an un sondaj printre locuitori. În mai multe puncte circulate din oraș au fost amplasate urne de vot, iar locuitorilor li s-au împărțit buletine de vot pe care să completeze ce trupe vor să vadă în concert la zilele orașului și ce evenimente vor să fie organizate cu această ocazie.

Iar autoritățile locale au îndeplinit întocmai dorințele locuitorilor. Pe scena de concerte au urcat în weekend nume ca africanii de la Mbunda (vineri), Elena Gheorghe, Pepe, Antonia (sâmbătă), Connect-R, Lora și Smiley (duminică). Iar la capitolul activități menționăm doar campionatul național de atelaje, Cupa orașului Beclean la Fotbal, Festivalul vânătoresc ”Vânătoare la ceaun”, concursuri de desene pe asfalt și patinaj pe role, sau concurs de talente pentru copii ”Tip-Top Minitop”.

Sunt doar câteva dintre lucrurile pentru care autoritățile locale au pus la bătaie un buget de 30.000 de euro pentru a le face pe plac locuitorilor care vor să sărbătorească așa cum se cuvine zilele orașului.

La Dej, în schimb, vor urca pe scenă Ruby, Vama, Alex Velea și Andreea Bănică, toți sâmbătă, pentru că duminică este ziua dedicată folclorului. Un sondaj nu a făcut nimeni (din cadrul autorităților locale, mă refer), prin care să fie întrebați locuitorii pe cine vor să vadă, ce activități să se organizeze. Asta chiar dacă în acest an se sărbătoresc 800 de ani de la prima atestare documentară a Dejului.

Un sondaj organizat de Someșeanul.ro, în care au votat peste 750 de persoane, a dat cu totul alte rezultate decât ceea ce ne vor oferi organizatorii. Oamenii au votat BUG Mafia, Antonia, Smiley, Gues Who sau Hara, dar nu vor vedea niciuna dintre aceste trupe.

La Bistrița, de exemplu, primarul și reprezentanții autorităților locale s-au întâlnit cu reprezentanți ai elevilor și studenților și cu jurnaliștii locali pentru a decide ce trupe să invite la zilele orașului, iar comisia a decis ca trupa Paraziții să fie cap de afiș. Paraziții, oameni buni, deci se poate!

Parcări cu plată în oraș

În luna februarie a acestui an, consilierii locali dejeni au aprobat tarifele și programul de funcționare al parcărilor cu taxă pe raza municipiului Dej. De atunci, nimic despre acest subiect. În Dej se parchează la grămadă și total anapoda, circulația este mai mereu obstrucționată în zonele cheie din trafic, trotuarele sunt în multe zone blocate de mașini, iar parcările organizate cu plată există (în plan), dar lipsesc cu desăvârșire.

Iar nebunia de abia din toamnă începe, odată cu startul proiectului de reabilitare a străzilor din oraș, ceea ce va duce la o debandadă și mai mare în ceea ce privește parcările și circulația autoturismelor.

Dar noi să fim sănătoși, vorba aia, că parcări om avea la anu’  și la mulți ani. Asta deși din aceste parcări cu plată vor putea veni bani frumoși la bugetul local, iar dacă mai plusăm și cu un serviciu de ridicat mașini parcate aiurea, suma strânsă la buget ar putea fi una chiar bună. Iar cu acești bani poate vom reuși în anii următori să aducem și noi niște trupe ca lumea la zilele orașului.

Farmacii cu program non-stop

În Dejul ăsta poți să-ți pierzi mințile de durere dacă ai vreo problemă în timpul nopții sau în weekend. N-ai de unde să iei un calmant sau un alt fel de medicament, pentru că în tot orașul nu există o farmacie cu program permanent. Asta deși legea spune că o astfel de farmacie non-stop trebuie să existe la 20.000 de locuitori.

În Bistrița, spre exemplu, în fiecare săptămână sunt desemnate farmaciile care lucrează cu program permanent, în fiecare săptămână fiind desemnate alte farmacii, prin rotație. La Cluj-Napoca există 5 astfel de farmacii care deservesc locuitorii municipiului.

Torocul, singurul loc de agrement al Dejului

An de an așteptăm să vină vara ca să mergem la Toroc. Pentru că doar atâta știm și doar atât avem. În Dej nu există un alt loc de agrement pentru copii, tineri sau bătrâni. Ba mai mult, și Torocul pare expirat, astfel că mulți dejeni ajung să meargă la Gherla sau la Beclean pentru o bălăceală. Asta pentru că Băile Figa sau ștrandurile din Gherla au bazine mai mari și oferă mai multe distracții decât Torocul nostru. Despre ștrandul de lângă Someș, nimic nou. Este tot în stare avansată de degradare. Bine că are tobogan!

Avem și noi o frumoasă pădure Bungăr, care nu este deloc folosită așa cum trebuie. De ce nu ar putea Dejul să aibă și el măcar o dată pe an un festival, un eveniment care să fie organizat în Bungăr. Un festival de muzică, în genul Delahoya, Electric Castle sau Jazz in the park, spectacole sau serbări câmpenești cu diferite ocazii, spații pentru camping dotate corespunzător.

 

Să mai spunem de discoteci, parcuri amenajate și curate, fără ciori, competiții sportive pentru amatori, activități de recreere pentru locuitori? Lista este lungă și se mărește pe zi ce trece.

Privim cu jind la ce au alții din jurul nostru, în multe cazuri orașe mult mai mici ca Dejul sau chiar comune, care reușesc să atragă turiști, care reușesc să-și țină oamenii în localitate cu fel de fel de activități recreative, și care nu-i împing să aleagă mereu alte destinații pentru divertisment.

La noi, la Dej, nu se poate (sau nu se vrea). Așteptăm pe parcursul unui an întreg zilele orașului sau un târg Produs de Cluj, mergem la Toroc și cam atât. Iarna, alegem să NU mergem la patinoarul, care oricum este doar o altă gaură în buget. Bine că avem semafoare (mai mult sau mai puțin funcționale), unele chiar în sensuri giratorii (sic!). Alți bani stricați, altă distracție (pentru cei care i-au încasat).

În rest, orașul este mort. Tinerii aleg să plece în alte locații pentru a se distra, aleg un bowling la Gherla în locul unui băruleț cu manele la Dej, aleg o bălăceală la Figa decât înghesuiala de la Toroc, aleg un film 3D la Gherla sau Cluj, decât NIMIC la Dej. Asta până când aleg să se mute cu totul în alte orașe, care le oferă ceea ce caută.

Vorba aia: trăim în Dej și asta ne ocupă tot timpul!

 

Comentarii