Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Dejul, sub cod galben de inundații. Care este situația în teren la Dej, pe Valea Jichișului sau în Ocna Dej – FOTO/VIDEO

1 177

Ploile abundente din ultimele ore au provocat creșterea debitelor pâraielor și văilor din zona Dej, însă până marți seara situația era sub control.

În zona Valea Jichișului, Valea Codorului dar și pe Valea Ocnei, debitele apelor au atins cota de atenție, locuitorii fiind în alertă cu privire la eventuale produceri de inundații.

Deocamdată, până la ora redactării acestui material, nu au fost semnalate beciuri sau case inundate, doar câteva culturi agricole din zonele menționate fiind afectate de creșterea nivelului apelor.

Tocmai de aceea, imediat ce au fost semnalate primele creșteri ale debitelor, echipajele Serviciului de Administrare a Domeniului Public Dej au ieșit în teren pentru a ține situația sub control. În zona Valea Jichișului muncitorii de la SADP, ajutați de un buldoexcavator, au curățat gurile de scurgere ale canalelor și rigolelor pentru a preîntâmpina producerea de inundații la gospodăriile oamenilor din zonă, încercând prin lucrările efectuate să devieze scurgerile de torenți în văile amenajate.

Primarul municipiului Dej, Costan Morar, împreună cu angajați ai instituției pe care o conduce, s-a aflat marți seara în teren pentru a evalua situația și a lua măsurile care se impun, în încercarea de a evita producerea unor inundații catastrofale cum au fost cele de la începutul lunii trecute.

Autoritățile sunt în continuare în alertă după ce Valea Salcă din centrul Dejului a crescut cu aproape doi metri, același lucru întâmplându-se și cu valea din centrul cartierului Ocna Dej.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod Galben de inundații, valabilă în 16 bazine hidrografice, începând de marți după-amiază.

Conform prognozei, in intervalul 24 mai, ora 15,00 — 26 mai, ora 12,00, se vor înregistra torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție.

Hidrologii instituie, astfel, atenționare Cod Galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș (județele Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița Năsăud), afluenții mici ai Someșului din județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare, bazinele superioare ale Mureșului și Târnavelor din județele Harghita și Mureș, Olt superior și mijlociu și afluenții săi (din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea și Argeș), Suceava, Moldova, Bistrița (județele Suceava, Harghita, Neamț și Bacău), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna (județul Vrancea), Râmnicu Sărat (județele Buzău și Vrancea), Buzău superior (județele Brașov, Covasna și Buzău), Jijia și Bașeu (județele Botoșani și Iași).

Fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Bistrița Năsăud, Sibiu, Harghita, Covasna, Bacău și Vrancea, menționează INHGA.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. locuitor spune

    sa ii fie rusine domnului Primar in ocna-dej pe strada muscatelor nu avem pe unde sa circulam suntem blocati in case….toate drumurile sunt blocate rusine sa ii fie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More