Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Dejul, victimă sigură în fața viiturilor. Cine sunt vinovații?

2 371

Dejul și localitățile din împrejurimi au fost sâmbătă zonă calamitată, după ce pârâurile au ieșit din matcă iar șuvoaiele scurse de pe versanți au măturat tot în calea lor. Sute de gospodării afectate, zeci de animale de curte înecate, oameni disperați după ce și-au văzut agoniseala de-o viață în pericol.

N-am trăit inundațiile din 1970 dar mi-au fost povestite, am văzut fotografii și filmări din acele timpuri negre, iar situația de sâmbătă din zona Dejului mi-a redat aproape întocmai imaginea inundațiilor de atunci.

La momentul în care primele semnale primite din teritoriu anunțau sosirea dezastrului nu mi-aș fi închipuit că situația poate să fie atât de gravă. Mă gândeam, în primă fază, că este o simplă ploaie torențială, că vor fi afectate câteva curți și grădini și că șuvoaiele ieșite de pe străzile lăturalnice și canalizări direct în drumul național nu pot avea un impact atât de dezastruos. M-am înșelat amarnic, constatând în decurs de doar câteva zeci de minute că situația cu care ne confruntăm este una critică.

Am mai văzut inundații la viața mea, am mai luat parte la acțiuni de salvare în acest gen de situații, dar ce mi-a fost dat să trăiesc și să văd sâmbătă, n-am crezut că poate fi adevărat.

Primul impact cu situația reală din teren l-am avut în zona Șomcut – Viile Dejului, apoi în zona Văii Codorului din Dej și spre Jichiș, în zona centrală a orașului, unde străzile Avram Iancu, Regina Maria, 1 Mai sau Florilor au devenit adevărate piscine. Oamenii alergau disperați dintr-o parte în alta, încercând să-și salveze din bunuri, în timp ce alții căutau cu înverșunare o modalitate de a stopa apa să le intre în case, în beciuri sau să le măture grădinile.

În tot acest timp, însă, am fost dezamăgită să descopăr oameni care nu doar păreau neputincioși în fața dezastrelor naturii, dar chiar erau neputincioși, sau chiar nepăsători, așteptând o salvare din orice altă parte decât a lor. Că stăteau pe marginea șanțului și dădeau indicații celor care încercau să facă ceva, că zbierau de-a dreptul la bieții pompieri care chiar nu aveau ce să facă în multe momente, că priveau nepăsători cum alții încearcă să le salveze bunurile, mulți mi-au dat impresia că sunt rupți din alt scenariu.

Din comoditate, din nepricepere, sau din răutate, mulți oameni din zonele afectate au preferat să stea deoparte și să privească șuvoaiele cum se revarsă pe trotuare, în curțile sau în casele lor, fără să schițeze măcar un gest de a lua vreo măsură. Sigur, măsurile trebuiau luate cu mult timp înainte. Fiecare proprietar de case trebuie să știe că este responsabil să-și curețe șanțul din fața casei, că este responsabil să acționeze preventiv în așa fel încât astfel de dezastre să nu aibă loc. În schimb, aceștia au preferat să dea vina pe autorități, pe constructori, pe pompieri sau chiar pe Dumnezeu pentru necazul ce s-a abătut asupra lor, fără să dorească să vadă faptul că ei poartă prima vină pentru cele întâmplate.

someseanul-inundatii dej (3)

FOTO/VIDEO – Potopul s-a abătut asupra Dejului și a localităților din zonă! Zeci de case inundate, ape de 3 metri în unele zone

Autoritățile locale poartă și ele vina lor că nu au decolmatat văile, constructorii și proiectanții au și ei partea lor de vină că au făcut șanțurile prea înguste, canalele prea mici sau gurile de scurgere prea nu știu cum, pentru ca apa de ploaie să curgă fără să provoace dezastre. Dumnezeu are și el vina că-i pedepsește pe oameni pentru păcatele lor, sau că le dă să ducă mai mult decât pot prin turnarea din cer a 60 de litri pe metru pătrat.

Dar oamenii? Oamenii nu poartă nicio vină? Dacă văd că autoritățile nu le decolmatează văile, dacă văd că nu le sunt curățate canalele, dacă știu că vine sezonul ploios și apele se revarsă de pe dealuri, oamenii așteaptă o salvare din altă parte în loc să ia situația în propriile mâini și să încerce să rezolve problema.

Am văzut oameni care aproape că au sărit la gâtul pompierilor pentru că aceștia nu au intervenit imediat cu motopompa în beciul lor. Asta deși la acel moment șuvoaiele curgeau necontenit iar o simplă pompă nu putea scoate atâta apă câtă curgea prin toate părțile. Dar oamenii, în disperarea lor, nu mai au logică, nu mai au bun simț.

Am mai văzut oameni care stăteau liniștiți și fumau la balconul de la etajul casei lor, în loc să coboare în fața casei, alături de alți vecini ca să dea o mână de ajutor, să împiedice viitura să le intre în curți, să pună mâna pe o lopată sau un hârleț și să curețe șanțurile din fața casei lor.

Am văzut oameni care îi acuzau pe cei care încercau să facă ceva constructiv și de ajutor, susținând că efortul lor este în zadar, că primarul e de vină pentru cele întâmplate și așteptând să vină primarul sau viceprimarul să pună mâna pe saci de nisip pentru a-i așeza stăvilar în calea apelor.

Alții, rezemați în poarta casei lor, priveau încrezuți cum vecinilor le sunt inundate gospodăriilor și erau mândri că gospodăria lor frumoasă nu a fost afectată, dar nu s-au gândit o clipă să dea o mână de ajutor celor năpăstuiți.

inundatii-dej-valea-salca-5

Peste 200 de case inundate în zona Dej. Pagubele sunt uriașe – FOTO/VIDEO

În tot acest timp, autorități locale, primar, viceprimar, consilieri locali, pompieri, polițiști și voluntari luptau cu apele, dar și cu oamenii. Apeluri disperate pentru ajutor veneau din toate părțile, toată lumea alerga înnebunită în toate părțile, utilajele Primăriei și ale voluntarilor rulau pe toate străzile din zonele afectate, în speranța că se pot salva cât mai multe bunuri.

Iar ajutoarele nu au încetat să apară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj trimițând la Dej alte cinci echipaje în sprijinul pompierilor dejeni. Tot în teren au ieșit și jandarmii dejeni pentru a da o mână de ajutor pe unde se poate, toți angajații SADP au fost scoși la treabă, iar voluntarii cu inimă mare au sărit în sprijinul semenilor lor.

Zona centrală a orașului era și ea parcă sub asediu de război, mai multe străzi au fost închise circulației de către polițiștii rutieri, iar angajați ai primăriei și ai serviciilor subordonate au ieșit și ei din case pentru a da o mână de ajutor.

someseanul-inundatii dej (4)

Între timp, proprietari de case, patroni de magazine sau simpli trecători au pus mână de la mână pentru a salva din bunurile care erau victime sigure în calea apelor. O bătrână a fost scoasă pe brațe de polițiști și dusă la spital cu mașina poliției, pentru că situația devenea critică și nu mai era timp de așteptat până la sosirea unei ambulanțe. De cealaltă parte, oamenii au intrat imediat în beciurile magazinelor din zona străzilor Avram Iancu și Regina Maria pentru a-i ajuta pe proprietari să-și salveze bunurile, marfa din depozite, tehnica de calcul din birouri.

 

Valea Salcă a ajuns în doar câteva ore la nivelul de 3 metri și amenința toată zona centrală. Subsolul clădirii noi a Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” a fost inundat, farmacii și magazine au fost victime în fața puhoaielor, iar podul de peste Valea Salcă dădea semne că stă să se prăbușească în momentul în care nivelul apei a ajuns la nivelul carosabilului.

În altă parte a orașului, în unele case apa a ajuns deja la jumătate de metru, iar proprietari, vecini sau pompieri au sărit imediat cu ce le-a venit la mână pentru a domoli efectele dezastrului. Pe Valea Codorului zeci de subsoluri au fost înghițite de ape, iar mai multe case au fost inundate.

someseanul-inundatii dej (5)

Era deja miezul nopții când echipajele de pompieri venite de la Cluj-Napoca interveneau încă în zonă pentru a scoate apa din locuințe, iar pe Valea Jichișului drumul a fost practic blocat din cauza aluviunilor care s-au adunat în mormane uriașe în mijlocul carosabilului. Și aici, zeci de case au fost inundate, iar culturile agricole, curțile și grădinile au fost compromise definitiv, transformându-se peste noapte în adevărate mlaștini.

Mult după miezul nopții, primarul Dejului era între oamenii afectați din zona Valea Jichișului, pentru a vedea cum pot fi ajutați cei năpăstuiți, iar în altă parte a orașului viceprimarul căra, alături de proprietari, bunuri și obiecte de mobilier din garaje, beciuri sau bucătării inundate.

someseanul-inundatii dej (2)

În tot acest timp, pompierii veniți din toate colțurile județului îi ajutau pe cei de la Dej să scoată apa din gospodăriile afectate, salvatorii având o noapte albă, muncind fără întrerupere în sprijinul comunității. În total, peste 70 de pompieri au intervenit la inundațiile din zona Dejului, cu 23 de mijloace tehnice specifice.

Și că tot vorbim de cifre, peste 200 de locuințe au fost afectate, iar 11 persoane au fost salvate din calea viiturilor.

Sunt doar cifre, care însă nu pot reda în întregime situația critică în care a fost Dejul sâmbătă seara și în noaptea ce a urmat.

someseanul-inundatii dej (1)

La o astfel de amploare a dezastrului, într-o situație în care Dejul a fost practic victimă a puhoaielor și zonă calamitată, nu contează decât că toate aceste evenimente s-au încheiat fără victime omenești. Pagubele se repară în timp și cu ajutor, situațiile de o asemenea gravitate pot fi preîntâmpinate dacă oamenii pun osul la treabă pentru prevenire a lor, iar astfel de dezastre pot să nu mai aibă loc dacă autoritățile locale își fac treaba așa cum trebuie.

Iar dacă defrișările nesimțite sunt stopate de către cei responsabili să o facă, dacă sătenii nu-și mai aruncă gunoaiele direct în valea pârâurilor în loc să le depoziteze la containere, dacă firmele de construcții nu mai aruncă deșeurile în apele curgătoare, dacă autoritățile locale decolmatează văile pârâurilor, dacă proprietarii de case își îngrijesc șanțurile și gurile de scurgere din zona gospodăriilor lor, dacă toți cei care încalcă aceste reguli sunt amendați drastic, astfel de dezastre naturale pot fi preîntâmpinate sau chiar stopate.

Important este ca oamenii să fie oameni, să-și facă treaba așa cum trebuie pe lângă propriile gospodării, să nu stea cu mâna-n sân așteptând ajutor din altă parte și să-i sancționeze prin vot pe aleșii de care sunt nemulțumiți. Altfel, tot acest dezastru care a lovit zona Dejului nu înseamnă nimic, fiind probabil doar primul dintr-un șir care poate îngropa definitiv zona municipiului Dej.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Aaaaaaa spune

    Bravoooo. Bine punctat!!! Altii sunt de vina intotdeauna.

  2. Manea Constantin Robert spune

    Bravo, un articol scris in mod obiectiv!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More