Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Delegație a Regiunii Malopolska (Polonia) în vizită la Cluj

0 38

Joi, 8 septembrie 2016, o delegație a Consiliului Voievodatului Małopolska condusă de doamna Maria Siuda, Vicepreședinte al Comisiei de dezvoltare regională, promovare și cooperare internațională și de către domnul Marek Wierzba, Vicepreședinte al Comisiei pentru cooperarea cu polonezii din afara Poloniei a efectuat o vizită la Cluj-Napoca.

Cu această ocazie, reprezentanţii regiunii poloneze înfrăţite cu judeţul Cluj au făcut în beneficiul Centrului de Limbă și Cultură Poloneză al Universității Babeș-Bolyai o consistentă donaţie de materiale didactice în limba polonă: manuale, filme poloneze, smart board, care vor fi folosite în cadrul Centrului Polonez, odată cu începerea anului universitar 2016-2017.

În cadrul întâlnirii, doamna Ioana Diaconu-Mureșan, coordonator de programe culturale la Centrul Polonez și delegația poloneză au discutat despre proiectele de colaborare dintre Centrul de Limbă și Cultură Poloneză și Consiliul Voievodatului Małopolska derulate în ultimul an precum și în legătură cu posibilitățile de extindere a acestora și în perioada următoare. Totodată, s-a realizat o trecere în revistă şi a colaborărilor bilaterale, a acţiunilor comune derulate de Consiliul Judeţean Cluj şi Consiliul Voievodatului Malopolska, între care există un protocol de colaborare încă din anul 2005.

„După 11 ani de colaborare fructuoasă între județul Cluj și județul Malopolska, îmi exprim susţinerea pentru continuarea şi aprofundarea parteneriatului dintre cele două regiuni precum şi pentru identificarea unor noi proiecte comune, având în vedere experienţa şi bunele practici care pot fi împărtăşite de ambele părţi. În contextul în care Polonia reprezintă un veritabil campion al atragerii de fonduri europene şi un model de succes în ceea ce priveşte domeniul dezvoltării economice şi al investiţiilor externe atrase, apreciez ca fiind mai mult decât oportună aprofundarea colaborării cu partenerii polonezi” a precizat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

În ceea ce priveşte colaborarea directă a Consiliului Judeţean Cluj cu Centrul de Limbă și Cultură Poloneză al Universității Babeș-Bolyai, o activitate extrem de apreciată o reprezintă editarea de către Centrul Polonez, în cursul anului 2015, în baza unei finanţări asigurate de forul administrativ clujean, a broşurii „Cluj 2015” al cărei rol este acela de a familiariza turiştii polonezi cu ceea ce are Clujul mai reprezentativ. O altă iniţiativă de mare succes derulată în parteneriat de Consiliul Judeţean şi de Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză a reprezentat-o expoziţia de fotografie „Clujul necunoscut, Cracovia necunoscută” găzduită de Muzeul de Artă al Transilvaniei în luna octombrie 2015 şi care urmează a fi organizată şi la Cracovia în perioada următoare.

Reamintim faptul că Centrul de Limbă și Cultură Poloneză al Universității Babeș-Bolyai a fost înființat în anul 2003 și are sediul în clădirea Facultății de Științe Economice şi Gestiunea Afacerilor, str. Teodor Mihali, nr. 58-60, etajul IV, sala 402. Activitatea principală a Centrului Polonez constă în predarea limbii polone în cadrul unor lectorate facultative şi gratuite și promovarea culturii şi tradițiilor poloneze în rândul studenților şi al clujenilor în general, organizând seri de film, expoziții, concerte, întâlniri formale şi informale.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More