Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Demisie în bloc a miniștrilor USR-PLUS din Guvern. Pleacă și vicepremierul Barna

0 826

Cei 5 miniștri și vicepremierul Dan Barna își vor depune demisiile mâine dimineață, așa cum au anunțat vineri, la depunerea moțiunii de cenzură alături de AUR. În același timp, Dan Barna și Dacian Cioloș au fost invitați la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. Anunțul a fost făcut în această seară de Dan Barna.

„Încă de la înființate USRPLUS am spus ca vom fi un partid altfel, am fost altfel. Ne-am luptat cu un sistem pentru proastă guvernare. Nu am ezitat să ne asumam o guvernare grea, dar am privit cu optimism. În aceste 8 luni de zile care s-au scurs am adus oameni competenți, care au arătat că se poate și altfel, nu cum a fost până acum. 

Ioana Mihăilă a semnat ordine de vaccinare grauită. Cristian Ghinea a finalizat cel mai important proiect pentru România, PNRR și a negociat fiecare bucățică de text. Cătălin Drulă a finalizat încă două licitații de drumuri importante, Claudiu Năsui a deblocat plățile pentru granturile din agricultură, iar toate acestea s-au întâmplat într-o singură zi. Văzând ce s-a întâmplat azi, am decis că nu mai putem merge alături de un premier care nu are respect pentru România. Nu se mai poate așa și nici nu se va mai putea așa cu noi. Florin Cîțu a dinamitat coaliția cu bună știință. 

Mâine dimineață premierul va avea demisiile pe birou. Nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, ca oamenilor care au semnat moțiunea să li se spună că semnătura nu este a lor. Oricâte invenții sunt necesare pentru îngroparea moțiunii, mergem mai departe. Demisiile reprezintă planul B. Fie PNL acceptă că USPRLUS este un partener serios, iar putem merge cu un alt premier, fie PNL funcționează pe model USL, am văzut că PSD este în „echipa câștigătoare”. Noi respectăm democrația. Este un mesaj de care România are nevoie. După 30 de ani de combinații, era timpul să vină un partid care să spune că nu mai merge așa.  Dacă avem un nou premier, atunci lucrurile se rezolvă imediat. Mâine dimineață ne depune demisiile, nu este o noapte a negocierilor. 

Am creat impresia că suntem cumsecade, dar am spus clar că protocolul de colaborare a fost încălcat de premierul Cîțu. El și-a pierdut cinstea obrazului.

În prezent, ne-am înaintat demisiile, există o moțiune depusă de noi, nu discutăm despre alte moțiuni. Acum avem o majoritate Cîțu-Ciolacu și vedem cam ce șanse are România. Coaliția cu noi este singura prin care România câștigă. Sper ca moțiunea să fie adusă la vot. Nu este o rușine ca PSD să îl susțină pe Cîțu. Au reușit să tragă și PSD alături de PNL. 

Președintele Iohannis nu a fost mediator, până acum. O poate face mâine. Vreau să cred că oamenii care conduc țara au responsabilitate. Premierul a decis să-l remanieze pe Stelian Ion și a spus că își asumă. 

Exprimăm acte, dezbaterea o putem face oricând. 

Mă aștept să găsim o variantă de nou premier și mergem mai departe. Nu știu dacă va găsi înlocuitori Cîțu pentru miniștrii USRPLUS”, a declarat Dan Barna.

Liderii USR PLUS s-au reunit vineri seară în ședința Biroului Național pentru a decide dacă  și când se impune demisia miniștrilor din Cabinetul condus de Florin Cîțu.

Ședința a fost convocată după ce procedura parlamentară pentru moțiunea de cenzură depusă alături de AUR nu a avut succes. Calendarul dezbaterii și votului moțiunii de cenzură mai are de așteptat. Luni, Birourile Permanente reunite nu au stabilit nimic, după ce și a treia ședință a eșuat. Marți dimineață, este programată o nouă ședință, a patra la număr, o nouă încercare de a demara procedura care să ducă la votul moțiunii care să-l răstoarne pe Florin Cîțu. 

Reamintim că liderii USR PLUS Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat vineri, după depunerea moțiunii de cenzură la birourile permanente ale celor două Camere, că următoarea mutare este demisia miniștrilor.

Dan Barna a declarat, vineri, că miniștrii USR PLUS își vor prezenta demisiile „la începutul săptămânii”. Copreședintele USR PLUS a fost văzut plecând cu bagaje din Palatul Victoria de vineri.

O decizie în acest sens va fi anunțată la sfârșitul ședinței, a anunțat și purtătorul de cuvânt al USR-PLUS, Ionuț Moșteanu.

Pe de altă parte, se știe că premierul Florin Cîțu ar fi avertizat, vineri, după ședința coaliției, că, dacă miniștrii USR-PLUS vor demisiona dar partidul rămâne la guvernare, îi va demite din funcție pe toți membrii USR-PLUS, de la secretari de stat la prefecți, șefi de agenții, directori de companii.

În cazul în care se decide plecare, premierul în funcție, deocamdată Florin Cîțu, va numi miniștri interimari pentru cel mult 45 de zile. Ulterior, după numirea unor miniștri plini, premierul, care nu se mai bucură de sprijin politic din partea USR-PLUS, trebuie să meargă în Parlament cu noul Cabinet pentru un nou vot de încredere. 


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More