Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Deputat găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate

0 285

agentia nationala de integritate ANI

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui Mircea Man, deputat în Parlamentul României (mandatul 2012 – 2016) și fost președinte al Consiliului Județean Maramureș (mandatul 2008 – 2012).

Potrivit ANI, Mircea Man s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 19 iulie 2010 – 24 ianuarie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcția de Președinte al Consiliului Județean Maramureș, cât și funcția de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență  ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 și art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.

Astfel, Man nu a respectat dispozițiile art. 87, alin (1), lit. d) și f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de […] președinte al consiliului județean […] este incompatibilă cu: funcţia de […] membru al consiliului de administraţie […] la instituţiile publice”, precum și dispozițiile art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate, în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Mircea Man a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More