Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Deputatul Cornel Itu, omagiu adus marelui om politic Alexandru Vaida Voevod

1 369

Deputatul Cornel Itu și-a exprimat gândurile despre marele om politic Alexandru Vaida Voevod odată cu comemorarea acestuia în localitatea Bobâlna.

„La 27 februarie s-au împlinit 146 de ani de la nașterea unei personalități marcante în istoria țării noastre, Alexandru Vaida-Voevod. Marele om politic s-a născut în satul Olpret, astăzi  Bobalna, o localitate din zona Dej,  județul Cluj, pe care sunt mandru că o reprezint deja în al treilea mandat ca deputat.” a declarat deputatul Cornel Itu.

Alexandru Vaida-Voevod s-a născut la sfarșit de secol al XIX-lea într-o familie veche și bogată, origine ce i-a permis accesul la o educație desăvarșită în țară și în străinătate. Chiar dacă a urmat Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Viena, Alexandru Vaida-Voevod s-a dedicat vieții politice. A activat ca deputat în Parlamentul de la Budapesta,  unde s-a distins ca unul din deputații cu vederi democratice.

A devenit cunoscut mai ales prin participarea sa la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918, fiind unul dintre cei patru delegați ardeleni care au adus regelui Ferdinand I Rezoluția Unirii pentru a fi ratificată. A fost un apropiat și un colaborator de încredere atat a regelui Ferdinand I, cat și a regelui Carol al II-lea.

În anii care au urmat Marii Uniri, fiind un lider marcant al Partidului Național Țărănesc, este numit ministru de stat pentru Transilvania în primele guverne. A ocupat funcții politice importante, fiind în fruntea unor ministere precum Ministerul Afacerilor Străine, Ministerul de Interne, Ministerul Muncii, Sănătății și Ocrotirii Sociale și Ministerul Industriei și Comerțului.

Etapele pregătitoare instaurării regimului comunist în Romania au determinat înlăturarea acestuia de pe scena politică și arestarea lui la domiciliu pană la moartea sa din anul 1950, la varsta de 78 de ani.

De asemenea, Cornel Itu a reafirmat opinia asupra necesității păstrării vie în memorie a celor care au avut un aport considerabil în lupta pentru unitatea poporului român, a celor care s-au implicat în păstrarea integrității și a stabilității politice naționale. Alexandru Vaida-Voevod a fost, fără doar și poate, una dintre aceste personalități cărora le datorăm respectul și amintirea continuă.

„Dintotdeauna am fost atasat ideii de lupta pentru identitate nationala si unitatea poporului roman, iar cand afirm acestea, gandul ma duce direct spre oameni de valoare din zona noastra, asa cum sunt Alexandru Vaida-Voevod si Stefan Cicio-Pop. Iar acum, in anul in care sarbatorim Centenarul Marii Uniri, avem un excelent prilej de a-i aminti pe acestia care au avut un rol incontestabil in infaptuirea Unirii” a mai afirmat deputatul Cornel Itu.

Dezvelirea bustului lui Alexandru Vaida-Voevod la Bobalna a fost un proiect de suflet, iar implicarea institutiilor publice in continuarea proiectelor de conservare a memoriei acestei personalitati politice nu poate decat sa imi aduca o satisfactie si mai mare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Vasilica spune

    Cam scurta scandura!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More