Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Deputatul Cornel Itu solicită diminuarea impozitelor pe venit pentru sportivii de performanță și regionalizarea sportului

0 31

Implicat mai mereu în viața sportivă a comunității dejene, fiind mereu aproape de cluburile sportive din Dej și din comunele învecinate, deputatul Cornel Itu consideră ca necesară regândirea sistemului sportiv din România, în condițiile în care ramurile sportive, de performanță odinioară, traversează acum o perioadă mai mult decât complicată.

”Susțin cu tărie că venitul sportivilor de performanță și înaltă performanță trebuie impozitat cu numai 10 % în loc de 36 % cum se întâmplă acum. O astfel de facilitate i-ar ajuta nu doar pe sportivi ci și cluburile, având în vedere că acestea au, oricum, încasări foarte mici. Și mai e un amănunt pe care trebuie să îl avem în vedere: sportivii au o durată de competiție la cel mai înalt nivel destul de scurtă, de aproximativ 10 ani.

O astfel de idee este aplicată deja în domeniul IT, acolo unde se aplică scutirea de la plata impozitului pe salarii pentru românii care muncesc în domeniul creării de programe pentru calculator. Scutirea se realizează pentru firmele cu venituri de cel puțin 10.000 de dolari pentru fiecare angajat ce va fi scutit. Mai precis, performanța este susținută în orice domeniu. Iar sportul, dacă e să preiau sintagma folosită de cel mai cunoscut comentator sportiv al televiziunii, e cel mai bun ambasador al României”, spune Cornel Itu.

Deputatul dejean este de părere că sistemul sportiv din România trebuie regândit, dar și sprijinit prin investiții în infrastructură, crearea de centre pentru copii și juniori și un cadru legislativ care să ajute cluburile sportive.

”Sportul din România traversează o perioadă mai mult decât complicată. Lipsa investițiilor în infrastructura sportivă, dispariția centrelor de excelență pentru copii și juniori, absența unui cadru legislativ coerent și fără echivoc, a făcut ca mai multe ramuri sportive să moară. Și avem atâtea exemple triste de cluburi de tradiție ajunse în faliment sau de baze sportive căzute în ruină. Așa că nu e nicio surpriză dacă nu mai avem performanță în sport la campionatele europene, mondiale sau la olimpiade. Iar exemplele cele mai grăitoare și totodată cele mai tulburătoare sunt gimnastica și handbalul masculin, acolo unde cu ani în urmă dominam lumea.

În condițiile date, cred că e necesar să regândim sistemul sportiv din România. Regionalizarea din zona administrației publice poate fi aplicată cu succes în sport. Astfel am avea structuri sau cluburi sportive regionale, susținute din resursele acelei regiuni. Și în funcție de contextul și specificul zonei, fiecare se va putea concentra pe o anumită ramură care să producă, în consecință, performanță. Reprezentanții regiunii pot gândi și genera programe de investiție în zona asta mult mai ample și chiar mai aplicate. Gândiți-vă doar că un centru sportiv de excelență dintr-o regiune are o bază de selecție importantă ce cuprinde câteva județe. Ar fi de salutat să apară cluburi sau echipe ale regiunii care să își maximizeze șansele în competiții internaționale. Vrem să ne luptăm de la egal la egal cu forțe din Spania, Italia, Germania etc, nu să rămânem prizonieri într-o competiție națională, indiferent de sport, în care se luptă, de plidă, Beiușul cu Voluntariul”, mai spune parlamentarul.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More