Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Deputatul Cornel Itu solicită măsuri urgente după rezultatele dezastruase obținute de România la Jocurile Olimpice

0 32

Rezultatele catastrofale obținute de delegația României la Jocurile Olimpice din Brazilia au determinat o multitudine de reacții adeverse în țară, chiar și din partea clasei politice.

Unul dintre parlamentarii care a exprimat o atitudine vehementă fața de proasta clasare a țării noastre în clasamentul general pe medalii este deputatul Cornel Itu.

Prin intermediul unui comunicat remis pe adresa redacției, parlamentarul dejean își exprimă îngrijorarea față de situația în care a ajuns sportul românesc și solicită măsuri urgente în această privință:

„România a obţinut anul acesta cea mai slabă poziţionare din istorie la Jocurile Olimpice, situându-se în clasamentul pe medalii abia pe locul 47, din cele 78 de state care au primit distincţii la această ediţie. Este un fapt trist şi îngrijorător asupra căruia trag un semnal de alarmă.

Prin tradiţie, sportivii au fost cei care au adus cel mai important capital de imagine pentru România, fiind ambasadorii noştri în întreaga lume. Însă, proasta finanţare a sportului, lipsa de interes a celor care ar putea cu adevărat să facă lucruri bune pentru acest domeniu, îşi arată acum rezultatele.

Vârful sportului românesc a fost reprezentat de ediţia din 1984, de la Los Angeles, când am ajuns pe podium la poziţia a doua, iar cele mai slabe rezultate de până acum au fost la Londra, în 2012, când am obţinut în clasament locul 27. Iată cât de jos am ajuns în 2016, situându-ne abia pe locul 47! Ungaria, Polonia, Serbia au obţinut rezultate cu mult superioare, însă, cu siguranţă, aceste state nu îşi tratează sportivii cu indiferenţa României. Am obţinut doar cinci medalii la această ediţie a Jocurilor Olimpice, iar acest fapt reflectă proasta finanţare a sporturilor individuale în ţara noastră. Ne-am hrănit ani la rând din gloria sportului românesc de dinainte de 1989, însă, după cum se vede, am ajuns la fundul sacului.

Legea sportului este proastă, iar delăsarea factorilor de decizie, adică a Guvernului şi a Parlamentului, a adus sportul românesc aproape de colaps. Nu există o corelare între Centrul Olimpic şi Ministerul Sportului, sportivii nu sunt sprijiniţi în niciun fel, nu beneficiază de nicio facilitate de ordin financiar, cum ar putea fi, de exemplu, impozitarea cu 10% a veniturilor pe perioada de performanţă. Am încercat, atât în perioada 2008-2012, cât şi în perioada 2012-2016, să promovez o Lege a sponsorizării şi mecenatului care să vină în sprijinul sportivilor, însă, din păcate, iniţiativa mea nu a fost adoptată.

În cazul în care statul român rămâne în aceeaşi inerţie, nefăcând nimic pentru a susţine sportivii şi sportul, ţara noastră va ajunge, cu siguranţă, la coada clasamentelor în competiţiile care vor urma. Să facem ceva măcar în al doisprezecelea ceas. Aş dori mai multă implicare şi mai mult interes din partea colegilor din Parlamentul României, aş dori ca Executivul să dea dovadă de responsabilitate atunci când vine vorba de sportul românesc. Ca susţinător consecvent al sportivilor, fie amatori, fie profesionişti, voi propune înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru a analiza legea sportului şi a găsi soluţii concrete pentru revitalizarea acestui domeniu în sesiunea ce va urma”, arată Cornel Itu în comunivatul citat.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More