Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Deputatul Cornel Itu solicită ministrului Agriculturii stoparea vânzării terenurilor agricole către străini

0 74

Deputatul dejean Cornel Itu îi cere ministrului Agriculturii, Achim Irimiescu, să stopeze vânzare de terenuri agricole către cetățeni străini, atrăgând atenția că dacă nu se iau măsuri în timp util România riscă să rămînă fără terenuri agricole.

Cornel Itu spune că încă din 2014, când România a semnat tratatul de aderare la UE, a atras atenția că liberalizarea vânzării terenurilor agricole către străini poate crea probleme cu posibile efecte privind siguranţă naţională.

Parlamentarul spune că nu s-a luat nicio măsură, ajungându-se ca în prezent 40 la sută din aceste terenuri să fie controlate de străini.

“Subliniam încă de atunci, în faţa colegilor din Parlamentul României, că situaţia satelor româneşti va fi dată peste cap de această măsură. Cu o absorbţie slabă a fondurilor europene, insuficient modernizat, cu o populaţie îmbătrânită, mediul rural este în pericol de a-şi pierde identitatea. Iată că, după doi ani de la liberalizarea pieţei, fără ca ţara noastră să pretindă condiţii mai restrictive pentru a vinde terenuri cetăţenilor străini, s-a ajuns la situaţia cumpărării masive a pământurilor, în special a celor agricole. În timp ce contextul internaţional este unul incert, terenurile sunt o realitate palpabilă, iar deţinerea lor devine cu atât mai importantă”, a declarat Cornel Itu pentru Ziarul Făclia.

40% din terenul arabil al României este controlat de străini

”Pe fondul suprapopulării planetei, deţinerea terenurilor agricole şi a rezervelor de apă începe să devină un aspect vital al supravieţuirii. Un studiu comandat de curând de parlamentarii europeni arată că până la 40% din terenul arabil al României este controlat de cetăţeni străini, printre marii proprietari fiind cetăţeni libanezi, austrieci, bănci şi companii de asigurări. În ritmul acesta, având în vedere şi preţul scăzut al terenurilor, ţara noastră va deveni, în cel mai real sens al cuvântului, o colonie!”, mai spune parlamentarul dejean.

Tocmai de aceea, Cornel Itu îi cere ministrului Agriculturii, Achim Irimiescu să ia o decizie fundamentală pentru a stopa vânzarea terenurilor agricole către străini.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More