Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Deputatul Cornel Itu susține noua lege ce vizează Curtea de Conturi

1 631

Curtea de Conturi nu va mai avea posibilitatea de a se exprima asupra oportunității unei investiții locale, decizie luată prin adoptarea Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.94/1992.

În şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, care a avut loc miercuri, 25 aprilie, a fost adoptată Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.

Conform deputatului Cornel Itu această lege este deosebit de benefică pentru autoritățile locale, dacă va fi adoptată și de către Senat, în calitate de Cameră decizională. Proiectul urmărește să asigure corelarea unor prevederi din Legea 94/1992 cu standardele internaționale de audit, respectarea dispozițiilor privind tehnica normativă în elaborarea reglementărilor privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, clarificarea unor dispoziții pentru a înlătura incertitudinea juridică, precum și actualizarea unor termeni.

O modificare importantă adusă de acest proiect este cea care se referă la prerogativele Curții de Conturi. Astfel, “Curtea de Conturi exercită funcţia de control asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, prin forme ale auditului public externe, fără a se pronunţa asupra oportunităţii operaţiunilor”.

„Prin urmare, Curtea de Conturi nu va mai avea posibilitatea de a se exprima asupra oportunității unei investiții locale, această responsabilitate rămânând în atribuțiile autorităților locale, fapt care va duce la o mai bună desfășurare a activității primăriilor, care vor avea mână liberă în privința proiectelor.” a declarat deputatul Cornel Itu.

Totodată, conform proiectului adoptat miercuri, Curtea de Conturi va solicita și va ține cont de punctul de vedere al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, întrucât ambele controlează autoritățile pentru respectarea cadrului juridic în organizarea licitațiilor și semnarea contractelor de achiziție publică.

„Așadar, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, cred că va exista un control de calitate și legalitate mai exact, mai riguros al faptelor față de care auditorii publici externi ai Curții de Conturi consideră că au identificat indicii de încălcare a legii penale, ceea ce va duce la scăderea numărului de decizii de neîncepere a urmăririi penale pe motive de netemeinicie.” a mai adăugat deputatul PSD.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. INGERASUL ROSU spune

    SENATORUL ITU SUSTINE -TOT CE INSEAMNA CORUPTIE,HOTIE SI JAF-DE ACEEA ESTE PESEDIST.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More