Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Deputatul Ioan Oltean audiat de DNA pentru fapte de corupție (ACTUALIZAT)

3 38
Foto: evz.ro
Foto: evz.ro

Deputatul bistrițean Ioan Oltean s-a prezentat azi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat într-un dosar, în legătură cu presupuse fapte de corupţie.

Oltean a fost chemat la DNA pentru a da declaraţii într-un dosar disjuns din cel al lui Remus Baciu, fostul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

În respectivul dosar, Baciu a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru că ar fi primit 270.000 de euro în schimbul soluţionării rapide a unor dosare de restituire de proprietăţi. Decizia instanţei nu este una definitivă, scrie Mediafax.

Ioan Oltean, care este și preşedintele Partidului Democrat Liberal Bistriţa-Năsăud și vicepreședinte al Camerei Deputaților, a spus la intrarea la DNA că nu ştie din ce cauză şi în ce calitate a fost chemat la audieri.

COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de OLTEAN IOAN, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de vicepreşedinte/secretar general al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată și infracțiunea de favorizarea infractorului.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2010 – 2011, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene Bistriţa – Năsăud a unui partid, de vicepreşedinte (2001 – 2011), respectiv secretar general al aceluiași partid (mai 2011 – iunie 2012), învinuitul Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa asupra preşedintelui, respectiv asupra vicepreşedintelui Consiliului Județean (CJ) Bistriţa Năsăud, precum şi asupra unor înalți demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi a Turismului şi Ministerul Economiei, în vederea adjudecării licitaţiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primăriile conduse de primari din cadrul partidului din care învinuitul face parte.

De asemenea, există indicii certe cu privire la săvârşirea, de către învinuitul Oltean Ioan, a infracţiunii de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupţie, în sensul că, în seara zilei de 22 martie 2012, a încunoştinţat două persoane cu privire la faptul că a doua zi urmau a fi efectuate, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, percheziţii la domiciliile acestora, într-un dosar penal în care erau cercetate pentru fapte de corupţie în legătură cu procedurile de achiziţie şi contractele derulate de Consiliul Judeţean Bistriţa.

Învinuitului Oltean Ioan i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More