Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Deschiderea Anului Jubiliar al Milostivirii la Gherla

0 209

„Fiti Milostivi precum si Tatal vostru este milostiv” (Lc 6,36) este indemnul evanghelic pe care Papa Francisc il vesteste tuturor crestinilor din lumea intreaga prin convocarea unui An Jubiliar al Milostivirii. Acest an Jubiliar al Milostivirii s-a deschis astazi, 8 decembrie 2015 la bazilica Sfantul Petru din Roma, la aniversarea a 50 de ani de la incheierea Conciliulul Ecumenic Vatican II. Ritul cel mai cunoscut al jubileului este cel al deschiderii Portii Sfinte, care ofera credinciosilor ocazia sa dobandeasca harul indulgentelor si sa experimenteze blandetea milostivirii divine.

Tinand cont de universalitatea Bisericii si de necesitatea „de a retrezi constiinta noastra, adeseori adormita, in fata “dramei saraciei”, Papa Francis a acordat posibilitatea de a deschide Poarta Sfanta in eparhiile din lumea intreaga. Astfel, in comuniune cu Sfantul Parinte si cu intreaga lume catolica, Preasfintitul Florentin Crihalmeanul, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, va deschide anul jubiliar in catedrala „Schimbarea la Fata” din Cluj Napoca, duminica 13 decembrie, incepand cu orele 10:30.

Este pentru prima dată in istorie cand Sfântul Părinte a dispus, ca în prima duminică de după Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri (8 Decembrie), să se deschidă o astfel de Poartă a Milostivirii în toate diecezele – în catedrală, sau în co-catedrală, ori într-o biserică cu semnificație deosebită – pe toată durata Anului Sfânt.

O astfel de poartă sfântă se va deschide si in Gherla ( unde avem Biserica co-cadedrala “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”), la Biserica Sf. Iosif in data de 13 Decembrie de la ora 10.00. Este important ca acest moment al trecerii prin Poarta Jubiliară să fie unit, înainte de toate, cu sacramental Reconcilierii și cu celebrarea sfintei Euharistii ca o reflexie asupra milostivirii. Deschiderea portii ne aduce aminte de cuvântul Mântuitorului: Eu sunt usa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; si va intra si vaiesi si păsune va afla.(In 10,9).

Poarta Sfanta va ramane deschisa pana in noiembrie 2016, iar pe parcursul acestui an jubiliar vor fi organizate diferite actiuni pastorale.

Deschiderea Anului Milostivirii - Ep de Cluj-Gherla

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More