Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Descoperire arheologică la Gherla. A fost găsită o depunere rituală, veche de 4000 de ani – FOTO

0 362

O descoperire arheologică veche de 4000 de ani făcută la marginea orașului Gherla ne arată încă o dată că, orașul Gherla a fost locuit încă de pe cele mai vechi timpuri.

Descoperirea a fost făcută la marginea orașului, într-o pădure, unde la o adâncime de aproximativ o jumătate de metru au fost găsite mai multe piese din bronz.

Piesele găsite sunt fragmente de la șase seceri, arme, topor de tip celt, un vârf de suliță, două fragmente de săbii îndoite ritual precum și două brățări.

Mihai Meșter, managerul Muzeului de Istorie Gherla, spune că această descoperire semnifică preocupările oamenilor din acea vreme: agricultura, vânătoarea, dar și conflictele inter tribale. Arheologul a mai explicat ca brățările de tipul celor găsite în groapa erau purtate în acele timpuri atât de femei, cât și de bărbați.

Depunerea rituală descoperită la Gherla este prima și singura de acest tip din zonă. “Am luat legătura cu colegii de la Satu Mare, care vor lua piesele în primire pentru a le restaura, urmând ca apoi să revină la muzeu de la noi. ”

Piesele au fost  expuse în Muzeul de Istorie din Gherla, unde pasionații de istorie și nu numai le pot admira.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More