Design-ul interior: de ce skill-uri ai nevoie pentru a concepe şi proiecta amenajări interioare
Design-ul interior este un domeniu din ce în ce mai căutat. Tot mai multe persoane îşi doresc ajutor din partea profesioniştilor pentru a amenaja locuinţele cu gust şi conform nevoilor lor. De asemenea, există şi o mulţime de cursuri şi programe de pregătire pentru cei care îşi doresc să lucreze în sfera amenajărilor interioare.
Deşi nu ai nevoie de studii superioare pentru a deveni designer de interior, vei avea nevoie de anumite abilităţi. Descoperă ce skill-uri sunt necesare în acest domeniu şi cum le poţi dobândi:
Abilităţi de măsurare
Design-ul interior este despre precizie şi simetrie, în special în cazul finisajelor, obiectelor sanitare sau al tâmplăriei. De aceea, va trebui să înveţi să măsori cu precizie şi să estimezi uşor dimensiunile atunci când începi să te ocupi de amenajări de interioare. Va trebui să foloseşti instrumente diverse de măsurare, cum ar fi micrometrul. Micrometrul este necesar pentru a măsura lungimi foarte mici. În cazul amenajărilor, vei folosi un micrometru de interior.
În afară de micrometru va mai trebui să foloseşti şi alte obiecte de măsurare, de la ruletă şi până la boloboc.
Nu trebuie să îţi faci griji dacă nu ştii să foloseşti instrumentele de măsurare cu precizie. Cu ajutorul cursurilor şi exerciţiilor practice poţi învăţa să măsori corect orice tip de lungimi şi distanţe.
Creativitate
Amenajările interioare nu pot exista fără creativitate. Ai nevoie de resurse şi idei pentru a transforma spaţiile goale în spaţii de locuit, care să fie funcţionale, dar şi să reflecte personalitatea şi dorinţele proprietarilor.
Atunci când elaborezi planurile pentru interioare, te vei folosi de imaginaţie, de aceea este o idee bună să îţi antrenezi creativitatea ori de câte ori ai ocazia. Ce înseamnă asta? Să îţi notezi ideile, indiferent de cât de bune sau proaste ţi se par, să participi la şedinţe de brainstorming cu alţi colegi de breaslă şi să îţi găseşti surse de inspiraţie. Revistele de amenajări interioare, blogurile, canalele TV sau clipurile de pe Youtube din această sferă, toate îţi pot servi ca surse de inspiraţie pentru proiectele tale.
Simţ estetic
Simţul estetic rareori se poate cuantifica, însă este absolut esenţial dacă îţi doreşti să creezi interioare. Cum îţi dai seama dacă ai sau nu simţ estetic? Este important să alegi mentorii şi profesorii potriviţi, care să te ajute să faci primii paşi în acest domeniu. Tot ei te pot ajuta să descoperi dacă ai un simţ estetic ascuţit, ce anume ţi se potriveşte, unde mai trebuie să lucrezi şi ce puncte forţe ai.
Abilităţi de comunicare
Atunci când vei amenaja interioare, trebuie să ştii că nu le vei crea pentru tine, ci pentru diverşi clienţi. Asta înseamnă că acele interioare nu trebuie să reflecte doar viziunea ta, ci şi dorinţele clienţilor.
Este foarte important să ştii cum să comunici eficient cu clienţii, astfel încât să înţelegi cât mai bine ce îşi doresc. De asemenea, atunci când vrei să le faci anumite propuneri sau sugestii, mesajul tău trebuie să ajungă cât mai bine la ei, pentru a nu avea surprize după implementarea sugestiilor.
Atenţie la detalii
Design-ul interior nu este numai despre imaginea de ansamblu, ci şi despre detalii. Micile detalii fac diferenţa în amenajările interioare, iar tu va trebui să acorzi atenţie chiar şi detaliilor aparent insgnifiante. În alte meserii poate că detaliile nu sunt atât de importante, însă trebuie să te gândeşti că cei ce vor locui sau lucra în spaţiile amenajate de tine vor petrece foarte mult timp acolo. Asta înseamnă că vor avea tot timpul din lume să descopere mici detalii, fie ele negative sau pozitive. Meseria de designer de interior nu este deloc uşoară, însă îţi poate oferi o mulţime de satisfacţii. Vei aduce bucurie celor pe care îi ajuţi să îşi amenjeze casă şi îţi vei folosi creativitatea pentru a da viaţa spaţiilor interioare. Dacă eşti de părere că un astfel de job ţi se potriveşte, nu mai sta pe gânduri şi alege cursuri de specializare pentru a descoperi mai bine această meserie.
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.