Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Despre homosexuali, toleranță, anti-gay și agitatori. Balamuc creat la Cluj-Napoca de o actriță și jandarmi

1 719

Întreaga suflare clujeană a asistat azi, direct sau prin intermediul internetului, la scenele care au avut loc în Cluj-Napoca la cele două evenimente autorizate de Primărie în oraș: mai întâi marșul pentru susținerea comunității LGBT, iar apoi protestul din Piața Avram Iancu, un marș ”al normalității”, după cum l-au denumit organizatorii.

Am asistat și eu, prin intermediul imaginilor transmise pe Facebook, la ambele evenimente. Apoi, pentru că situația a degenerat, am urmărit încă o dată filmulețele postate pe internet, citind în același timp și sutele, poate miile de opinii exprimate.

Balamuc la Cluj. După marșul LGBT, o tânără a fost luată pe sus de jandarmi la protestul anti Gay – VIDEO

În rezumat:

Peste 500 de oameni, homosexuali, prieteni și rude ai acestora sau persoane cu gândire liberă, au participat de la ora 10 la Cluj-Napoca la un marș de susținere al comunității LGBT.

Marșul a fost autorizat de Primărie să se desfășoare în zona stadionului Cluj Arena, pe strada Gavriil Muzicescu. Organizatorii acestuia au acuzat autoritățile locale de faptul că au autorizat desfășurarea marșului într-un loc cât mai departe de zona centrală a orașului, o zonă ascunsă privirilor celor care tranzitau centrul. Probabil, îmi explic eu, autoritățile doreau și să protejeze participanții de eventuale evenimente neplăcute, având în vedere că în aceeași zi a fost autorizată o contra-manifestație în zona centrală.

Chiar și așa, de cealaltă parte a Someșului au apărut contra-manifestanții, membri ai Noii Drepte sau ai partidelor extremiste din România, care s-au declarat direct homofobi și au lansat ironii și chiar injurii către participanții de la marșul ”Cluj Pride”. Jandarmii și polițiștii prezenți la fața locului, pe tot parcursul marșului de pe strada Gavriil Muzicescu până la Podul Napoca și retur, au reușit însă să țină situația sub control și să prevină producerea de evenimente neplăcute, ținând la depărtare agitatorii. Astfel marșul LGBT s-a încheiat fără incidente, participanții plecând liniștiți spre case.

Câteva zeci de minute mai târziu, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca a început contra-manifestația organizată de susținătorii familiei tradiționale. Așa cum susținătorii LGBT au avut dreptul de a manifesta public și liber în stradă pentru drepturile homosexualilor, și cei de la Noua Dreaptă, PRM sau PRU au considerat că au dreptul să-și exprime opiniile, tot în public, în libertate, și acest eveniment fiind autorizat de Primăria Cluj-Napoca, doar că într-o zonă centrală.

Și acest eveniment putea să se desfășoare fără incidente, însă s-a încheiat într-un mare scandal. Oana Mardare, actriță de la de la Teatrul Independent „Reactor” din Cluj, o susţinătoare a comunităţii LGBT care participase mai devreme la ”Cluj Pride” și-a făcut apariția în fața manifestanților din Piața Avram Iancu, intrând în dialog cu manifestanții și exprimându-și susținerea pentru comunitatea LGBT.

N-a trebuit mai mult pentru ca ”extremiștii” aflați în piață să fie incitați. Aceștia au cerut jandarmilor să o îndepărteze pe tânără din zonă, pentru că incită spiritele și se poate ajunge la violențe, însă aceasta a refuzat. Ba mai mult, la momentul în care jandarmii au vrut să o legitimeze, aceasta a refuzat și și-a exprimat dorința de a fi lăsată în pace, să asiste în continuare la manifestarea anti-gay.

Timp de câteva minute au încercat jandarmii să o convingă pe femeie să părăsească piața, dar cum aceasta a refuzat, ba chiar s-a așezat în fund pe caldarâm, jandarmii s-au văzut nevoiți să intervină în forță și s-o ia pe sus pentru a fi dusă la Secția 2 și a fi legitimată.

”Deși a fost somată de către efectivele de jandarmi din dispozitiv să înceteze actele de tulburare și întrerupere a adunării publice, precum și să părăsească locul desfășurării acesteia, persoana în cauză a refuzat”, spune Jandarmeria Cluj, lucruri care se văd, de altfel și pe toate filmările apărute în mediul online de la acest incident.

Acum vin eu să întreb: Dacă tu, femeie, ai participat la un marș pașnic, a cărui liniște a fost asigurată tocmai de jandarmii clujeni, de ce te-ai dus la cealaltă manifestare, una clar organizată contrar convingerilor tale, pentru a agita spiritele?

Dacă tu, femeie, ai avut toată libertatea din lume pentru a-ți exprima susținerea față de LGBT, de ce te duci o oră mai târziu ”în gura lupilor” pentru a le astupa gura?

Dacă tu, om liber, ai avut parte de protecția jandarmilor ca să nu sară agitatorii la tine și prietenii tăi în timpul marșului Gay Pride, de ce te opui jandarmilor care vor să protejeze marșul ”normalității” de agitatori ca tine?

Dacă tu, luptătoare pentru libertatea opiniilor, ai permisiunea de a-ți striga convingerile în stradă, de ce nu permiți și altora, cu păreri contrare alor tale, să își manifeste și ei opinia în spațiul public?

Să ne înțelegem: sunt cât se poate de tolerantă cu tot ceea ce înseamnă comunitatea LGBT. Îi admir chiar că au curajul de a ”ieși din dulap”, de a-și apăra convingerile și stilul de viață. Îi aplaud pentru faptul că luptă pentru drepturile lor și nu am absolut nicio problemă că vor să se căsătorească, să adopte copii. Oamenii aceștia simt și iubesc la fel ca orice alt om, ei promovează iubirea între oameni, nu sunt violenți, nu sunt teroriști și, în opinia mea, nu vor decât să fie recunoscuți și ei ca persoane.

Dar faptul că susții comunitatea LGBT nu înseamnă că trebuie să-i cenzurezi pe alții, nu înseamnă că dacă tu crezi ceva trebuie și ai dreptul să-i convingi și pe alții de opiniile tale.

Ceea ce a făcut Oana Mardare azi în centrul Clujului este tocmai ceea ce au făcut cei de la Noua Dreaptă câteva ore mai devreme pe malul Someșului. Doar că aici, lângă Cluj Arena, jandarmii au reușit să țină agitatorii la distanță, în timp ce în Piața Avram Iancu Oana Mardare s-a strecurat pe bicicletă tocmai în fața manifestanților, refuzând apoi să plece la insistențele jandarmilor.

Spune ea că a dorit să poarte un dialog cu manifestanții, să-i convingă sau să se convingă de anumite chestiuni, însă nu era locul pentru așa ceva. O persoană apropiată de comunitatea LGBT știe, sau trebuie să știe, că nu ai ce discuții să porți cu extremiștii. Mai mult, aceasta trebuia să știe faptul că vor exista incidente atâta timp cât se adresează manifestanților contrar convingerilor acestora. Iar la momentul în care jandarmii i-au cerut să părăsească zona trebuia să se conformeze.

Dacă situația ar fi fost inversă, dacă un malac din Noua Dreaptă ar fi ajuns în această dimineață în mijlocul manifestanților Gay Pride și ar fi agitat spiritele pe acolo, jandarmii ar fi procedat exact la fel. L-ar fi luat pe sus, probabil și cu câteva pulane pe spinare, l-ar fi băgat în dubă și l-ar fi dus la secție. În acest caz ar fi fost aplaudați jandarmii de toți susținătorii LGBT și înjurați de către extremiștii apărători ai ”normalității”.

Însă pentru că s-a întâmplat exact invers, pentru că o femeie a fost luată pe sus pentru că a refuzat să fie legitimată, a întrerupt și tulburat o adunare publică autorizată și a refuzat apoi să plece, apărătorii ei acuză acum jandarmii pentru comportamentul lor.

Da, Oana Mardare avea dreptul la liberă exprimare, pe care și l-a exercitat la marșul Gay Pride. La fel cum și extremiștii și-au exercitat același drept la evenimentul organizat de ei.

Iar pentru faptul că Oana Mardare, ca femeie a fost luată pe sus de jandarmi, ca orice ultras violent sau orice matahală de bărbat, nu face decât să confirme ceea ce și ea cere: egalitate de tratament între femei și bărbați, egalitate de tratament între homosexuali și heterosexuali. Pentru că, serios, ați fi vrut ca jandarmii, doar pentru că e femeie, să o invite cu flori și lumânărele la secție ca să o legitimeze?

Și-a făcut-o cu mâna ei. Dacă își vedea de drumul ei după terminarea marșului Cluj Pride și nu ar fi deranjat desfășurarea celuilalt eveniment, cu care putem sau nu fi de acord, nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat. Dar dacă până acum numele Oana Mardare nu spunea prea multe majorității clujenilor, începând de azi a devenit vedetă. Cu sau fără voia ei și, din nefericire, prin intermediul unui incident violent de care chiar nu era nevoie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Maia spune

    In sfarsit un articol obiectiv!!! Foarte bine scris

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More