Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destinație de vacanță: Băile termale de la Mako, Ungaria

0 20.766

Chiar dacă sezonul estival este pe final, iar temperaturile atmosferice nu mai permit sejururi la mare sau în alte locații, stațiunile balneo-climaterice pot fi o destinație perfectă de vacanță chiar și la început de toamnă.

Una dintre aceste destinații este stațiunea Mako, din Ungaria, aflată la doar 19 kilometri de vama de la Nădlac. Dacă nu ai apucat să mergi în concediu cu familia în această vară, sau vrei să prelungești puțin distracția de vacanță chiar și în lunile septembrie-octombrie, la Mako găsești tot ce ai nevoie pentru un sejur de relaxare alături de familie sau prieteni.

De la Cluj-Napoca, faceți doar 4 ore cu mașina, iar, odată ajunși la Mako, sunteți deja în lumea concediilor și a băilor termale. Orășelul, unul nu foarte mare, dar extrem de primitor, curat și liniștit, vă pune la dispoziție diverse posibilități de cazare, mai aproape sau mai departe de Băile Hagymatikum, celebre pentru arhitectura lor unică în Europa.

De la Hotel Glorius, de 4 stele, unde o cameră dublă costă aproximativ 370 de lei pe noapte, sau Hotel Bastya, de 3 stele, unde camera dublă costă 220 de lei pe noapte, până la pensiuni cochete și intime, sau apartamente complet mobilate și utilate, unde prețurile de cazare pentru o persoană încep de la 50 de lei pe noapte, toate își așteaptă vizitatorii pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul estival.

Majoritatea unităților de cazare se află în apropiere de centrul orașului, unde se află și superbele Băi Hagymatikum. Imediat cum ajungeți în preajma acestora nu aveți cum să nu rămâneți blocați preț de câteva minute pe imaginea oferită de arhitectura ștrandului, al cărui aspect actual există din 2012, de când s-a finalizat construcția centrului SPA de 5 stele. Clădirea are forma unei cepe, pentru că Mako este cunoscut și ca ”Orașul Cepei”, proiectul fiind creat de celebrul arhitect Imre Makovecs, a cărui semnătură se regăsește pe proiectul altor călădiri superbe din oraș.

Dacă exteriorul băilor este unul care-ți taie răsuflarea, în interiorul ștrandului imaginea este la fel de uimitoare. Imaginile vorbesc de la sine, însă spectaculozitatea bazinelor și a construcției din interior este mai bine resimțită dacă sunt văzute cu ochiul liber.

Având în vedere că stațiunea se află la doar câțiva kilometri de granița cu România, personalul ștrandului, dar și cel din unitățile de cazare, vorbesc și limba română, astfel că nu vă va fi deloc greu să vă descurcați în localitate pentru orientare turistică sau pentru servicii. Pentru un adult prețul de intrare la ștrand este de aproximativ 35 de lei pe zi, în preț fiind inclus accesul la toate bazinele și toboganele băilor, atât din exterior, cât și din interior, iar șezlongurile sunt gratuite. Vă recomandăm însă să încercați și ”Lumea saunelor” sau zona de relaxare și masaj, servicii pentru care mai trebuie să plătiți suplimentar încă vreo 30-50 de lei.

În interiorul ștrandului se găsește un restaurant cu autoservire, unde puteți gusta din bucatele tradiționale, iar în exterior sunt amenajate terase cu băuturi și alimente. Curățenia domnește peste tot, iar personalul ștrandului este mereu cu zâmbetul pe buze, dispus oricând să vă ofere cele mai bune servicii.

Mako este destinația perfectă de vacanță pentru familiile cu copii, dar și pentru grupuri de tineri sau persoane trecute de a doua tinerețe, care vor să se relaxeze departe de zgomotul și vânzoleala marilor orașe. Complexul balnear oferă o multitudine de bazine, de diferite dimensiuni, cu apă termală a cărei temperatură nu coboară sub 26 de grade, la bazinul olimpic din exterior, în timp ce la celelalte bazine, pentru copii sau adulți, temperatura apei este chiar mai ridicată.

La ștrandul de la Mako nu aveți timp să vă plictisiți, asta pentru că bazinele sunt astfel concepute încât să ofere distracție pe tot parcursul zilei. Toboganele sunt și ele la mare căutare, mai ales de către cei mici, fiind concepute cu mai multe nivele de dificultate, iar bazinele oferă diverse jocuri care să vă țină în priză și, mai ale, în apă. Bazinul cu bilă își schimbă la perioade regulate de timp distracțiile oferite, de la zonele cu hidromasaj, la ciupercuțele cu apă, sau la vârtejul care învârte pe toată lumea din bazin  preț de câteva minute bune în jurul piscinei. Atracția principală este însă uriașa bilă care, odată pornită, creează valuri artificiale, extrem de apreciate de către turiști. Tot în exterior se află și un bazin terapeutic, cu apă foarte caldă, destinat tratamentului diverselor boli.

În interior găsiți alte bazine, fiecare cu jocurile și distracțiile specifice, iar în centrul clădirii, chiar în jurul stâlpului de susținere superb sculptat, aveți parte de un nou vârtej de apă foarte distractiv. Temperatura apei în interior este de 35 de grade, aici având posibilitatea să faceți baie chiar și în perioadele friguroase. Iar pentru cei care aleg Mako drept destinație de vacanță în weekend, vinerea și sâmbăta seara se organizează băi de noapte, complexul fiind deschis turiștilor până la miezul nopții, spre deosebire de restul zilelor când ștrandul se închide la ora 20.

Pentru cei care distracțiile oferite de bazine nu sunt suficiente și sunt dornici de mișcare, complexul oferă și câteva terenuri de sport. Fotbal, volei pe plajă de nisip, tenis sau tenis de masă sunt doar câteva dintre sporturile pe care le puteți practica.

După o zi întreagă de bălăceală, turiștii se pot relaxa seara în oraș. Găsiți diverse terase și restaurante unde puteți mânca bucate tradiționale, alături de un vin bun, sau bere, puteți să vă plimbați pe aleile liniștite și curate din centrul orașului, sau puteți să alegeți diversele evenimente culturale organizate periodic în localitate.

Dacă într-o zi vreți să trăiți senzații mai tari, puteți merge într-o plimbare în parcul de aventuri de la marginea orașului, pe malul râului Mureș. Aici sunteți așteptați cu două trasee de obstacole,  un traseu de tiroliană peste pădure pe o distanță de aproape un kilometru, dar și tiroliană peste râul Mureș cu o distanță de 200 de metri.

Mai multe detalii despre servicii și prețuri la Băile Hagymatikum de la Mako găsiți pe site-ul oficial, care are variantă și în limba română.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More