Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destinație de vacanță: Câmpia Maghiară de Sud, un șirag de stațiuni balneare – FOTO/VIDEO

0 560

La doar câțiva pași de granița cu partea vestică a României, Ungaria își așteaptă turiștii cu o gamă variată de stațiuni balneoclimaterice, cu ape curative sau termale, o regiune presărată cu centre wellness și de agrement, aflate în localități mici, dar pline de viață.

Am pornit spre Ungaria în zorii zilei, fără să știm ce ne așteaptă cu adevărat acolo. În reviste sau pe site-urile de prezentare vi se oferă o imagine a zonei și a atracțiilor turistice, însă odată ajunși acolo vedeți lumea cu alți ochi.

Gyula, la câțiva kilometri de granița cu România

De la Cluj, prin Oradea și până la Gyula am parcurs pe drum aproximativ patru ore, iar când am ajuns în micuța, dar cocheta, localitate maghiară am simțit imediat aerul de vacanță. Curățenie și liniște la tot pasul, hoteluri și pensiuni, restaurante și terase, toate îți fac cu ochiul și te îmbie să le treci pragul.

Oameni de toate vârstele, de la prichindei, până la cei trecuți de vârsta pensionării, se plimbau liniștiți pe străzile din stațiune, înspre camerele de cazare, restaurante sau piscine.

Prima oprire am făcut-o la Komlo Hotel, un hotel de 4 stele din Gyula, având deosebita onoare de a fi primii care iau masa în selectul restaurant al hotelului, după renovarea acestuia. Komlo a fost primul hotel construit în Gyula, însă ulterior clădirea a fost utilizată ca centru de divertisment și apoi ca magazin chinezesc, pentru ca recent să fie readus la splendoarea și măreția de odinioară.

Prețurile unei nopți de cazare încep de la 17.900 de forinți pe persoană pe noapte (260 de lei) și ajung până la 320 de lei, în cazul cazării într-unul din cochetele apartamente ale hotelului. În preț este inclus micul dejun, parcarea și internetul wireless.

Bineînțeles, Gyula oferă diverse oportunități de cazare pentru turiști. Există hoteluri de 2 sau 3 stele, pensiuni, camping-uri, unde călătorul își poate parca rulota sau își poate ridica un cort, prețurile de cazare în acest caz fiind mult mai scăzute. Chiar și la camping, turiștii au parte de confortul necesar, utilități și o primire călduroasă.

Gyula este o stațiune celebră pentru apele sale termale, cum de altfel sunt mai toate stațiunile din zona de sud a Ungariei. Aici găsiți Băile Cetății Gyula, care cuprind 20 de bazine cu diferite proprietăți curative, dar în Gyula găsiți și alte forme de divertisment și de petrecere a timpului liber. Puteți vizita cetatea Gyula, singura cetate gotică de câmpie din cărămidă rămasă intactă în Europa Centrală, puteți merge în parcul Sauna Castello, la o plimbare prin pădurile din împrejurimi, la drumeții pe malurile Crișurilor, sau să practicați diverse sporturi, chiar și pescuitul.

Punctul de atracție îl reprezintă Băile Cetății din parcul de 200 de ani aparținând castelului Almasy, care se întind pe o suprafață de 8,5 hectare, fiind clasificate de Asociația Ungară a Băilor ca ștrand și băi termale de patru stele. Aici găsiți piscine cu apă termală curativă, bazine de agrement, paradisul acvatic al copiilor, jacuzzi și bazin cu valuri artificiale, tobogane acvatice, bazine olimpice dar și un centru wellness.

O altă atracție turistică importantă în Gyula este Castelul Almasy, vizitarea acestuia fiind o adevărată desfătare pentru ochi și minte. Fiecare cameră a castelului are proprietăți interactive, de la intrarea în castel și până la ieșire turiștii fiind fascinați de frumusețea și interactivitatea exponatelor.

Mai multe informații despre Gyula și toate atracțiile ei puteți vedea pe pagina Visit Gyula.

Băi termale pe malul Tisei la Tiszakécske

Peripeția noastră a continuat în localitatea Tiszakécske, unde am fost cazați la Barack Wellness Hotel, un hotel de 4 stele cu o istorie frumoasă și un prezent excepțional. Situat foarte aproape de malul Tisei, Hotelul Barack Wellness este o afacere de familie, administrat de doi frați care au moștenit hotelul de la tatăl lor, fostul administrator al restaurantului complexului de agrement. Aici am avut parte de o primire călduroasă, de familie, gazdele noastre făcând tot posibilul ca scurta noastră ședere acolo să fie una memorabilă, care ne-a încântat sufletele obosite de drum.

Băile termale din incinta hotelului cât și hotelul au fost modernizate și reamenajate recent pe fonduri europene, iar în prezent complexul dispune de hotelul de 4 stele, camping pentru corturi și rulote, dar și un spațiu pentru căsuțe de vacanță și apartamente, întreaga capacitate de cazare fiind de 400 de persoane. Cu toate acestea, aproape 3.000 de persoane trec zilnic pragul complexului de agrement, turiștii putându-se caza la alte pensiuni și hoteluri din zonă, dar chiar și în gazdă la localnici, prețurile fiind extrem de accesibile.

Complexul dispune de un total de 11 piscine, dintre care două acoperite, iar apa cu efecte curative care iese din pământ la 52 de grade Celsius, având efecte benefice pentru afecțiuni reumatice, ale articulațiilor, a bolilor aparatului locomotor și ginecologice, pentru reabilitare postoperatorie.

O altă stațiune bijuterie, Cserkeszőlő

Am vizitat în grabă a doua zi stațiunea Cserkeszőlő, o adevărată grădină Eden presărată cu bazine, terase, restaurante și spații de cazare. Încă de la intrare te uimește multitudinea de verdeață, curățenia și amenajarea bazinelor. Și aici turiștii au parte de toate condițiile pentru a petrece un sejur de neuitat.

Prețul unui bilet de intrare pentru un adult este aproximativ 25 de lei, însă există numeroase facilități și reduceri pentru copii sau grupuri. Și aici găsiți numeroase bazine cu apă termală, cu diverse efecte terapeutice, centre de saună și masaj, restaurante, cafenele și magazine, piscine acoperite sau camere de terapie cu sare.

Tot aici găsiți un bazin cu valuri artificiale, dar și cel mai mare tobogan acvatic din pânză din Europa.

Szarvas, pe malul brațului mort al Crișului

Următoarea oprire în aventura noastră a fost la Szarvas, un oraș încărcat de istorie și de atracții turistice de toate felurile pe malul brațului mort al Crișului Triplu. Ne-am răcorit la o bere pe o terasă a teatrului acvatic, în așteptarea vaporașului Katalin II care ne-a plimbat pe brațul mort Kakafoki.

Am putut admira frumusețile zonei, castelul construit de Bolza Jozsef, Monumentul Milenar, parcul dendrologic și parcul interactiv cu machete ”Mini Ungaria”.

Szarvas, punctul central al Ungariei istorice, oferă turiștilor tot ce-și pot dori într-o vacanță de vis. Există numeroase obiective turistice care nu trebuie ratate, precum cele menționate mai sus, muzee, biserici și clădiri istorice, dar și băi termale, spații de cazare pentru toate buzunarele, sau hoteluri de lux.

Am fost cazați la Hotelul Liget din localitate, un adevărat colț de rai pentru orice turist. Condițiile de 4 stele, piscinele și amplasamentul chiar pe malul brațului mort al Crișului te îndeamnă să petreci o eternitate acolo. Poți încerca o plimbare cu barca sau cu caiacul, poți face diverse tratamente medicale sau să fii răsfățat în centrul SPA&Wellness la un masaj terapeutic sau la saună.

 

După o scurtă vizită seara la Békéscsaba la Festivalul berii si Parada Ciolanului, a doua zi am pornit spre Orosháza, dornici să descoperim alte minunății din fascinanta câmpie de sud a Ungariei. Și nu am fost dezamăgiți.

Orosháza, o stațiune la un pas de granița cu România

Nu mai puțin de 22 de bazine cu apă termală îi așteaptă pe turiști în complexul balnear de la Orosháza, denumit ”Perla Câmpiei Maghiare”. Complexul se află pe malul lacului Gyoparos, într-o rezervație naturală, băile de agrement fiind înconjurate de un parc împădurit. Aici vă puteți plimba cu barca, cu hidrobicicleta, puteți petrece o zi la pescuit sau să faceți o drumeție prin pădurile răcoroase.

La Orosháza găsiți băile termale terapeutice, ștrandul și parcul de agrement acvatic, parcul de saune cu diverse facilități, piscina cu apă termală cu acoperiș de sticlă, și puteți vizita turnul din centrul complexului, vederea de sus fiind una care-ți taie răsuflarea.

Fiind o localitate în apropiere de granița cu România, în Orosháza găsiți nu doar o mulțime de turiști români, dar chiar și personalul hotelurilor și restaurantelor sunt vorbitori de limba română.

Makó, o stațiune-bijuterie pe malul Mureșului

Ultima oprire a aventurii noastre în Câmpia Maghiară de Sud a fost la Mako, la doar câteva zeci de kilometri de Arad. Aici am fost tratați regește la un hotel de 4 stele situat chiar în centrul localității.

Grand Hotel Glorius Mako se află la doar câțiva pași de celebrele băi din localitate. Este o clădire superbă care recreează atmosfera mondenă a anilor 1920, este dotat cu centru wellness, unde oaspeții beneficiază de tratamente jacuzzi, saună și masaje thailandeze, dispune de sală de conferințe și terasă poziționată chiar în inima orașului. De asemenea, hotelul dispune de două terase la etajele superioare, cea de la etajul 4 oferind o panoramă superbă a orașului și a complexului balnear din apropiere.

Atracția principală a orașului Mako este ”baia băilor”, Hagymatikum, deschis în 2012, care, pe lângă spectaculozitatea arhitecturală proiectată de renumitul arhitect Imre Makovecz, este specială și datorită nămolului din Mureș cu efect curativ. Complexul își așteaptă oaspeții cu o varietate de bazine de agrement acoperite și în aer liber, unde turiștii se pot distra și relaxa cu tratamente cu nămol, masaje cu jet de apă, tratament balneo cu greutăți, kinetoterapie și o zonă specială de saune.

La Hagymatikum am beneficiat de o baie de noapte, disponibilă turiștilor în zilele de vineri și sâmbătă după ora 20 și până la miezul nopții. Aici am putut urmări un meci de fotbal proiectat la dimensiuni uriașe pe peretele unei clădiri, în timp ce făceam cu toții baie în unul dintre bazinele cu apă termală curativă în aer liber.

Și aici am întâlnit la tot pasul turiști români, bucuroși să-și petreacă vacanța de vară sau concediul într-o notă de excelență, beneficiind de toate condițiile necesare petrecerii unui sejur memorabil.

La Mako am vizitat și o pensiune de apartamente, Ludo Apartman, unde majoritatea turiștilor cazați erau români. Aici, proprietarii au gândit un sistem de autogospodărire pentru turiști, fiecare apartament fiind dotat cu baie și bucătărie proprii, astfel încât să-și poată face singuri cele de trebuință. Bineînțeles, pensiunea dispune de o bucătărie proprie, de două spații comune, un living și o terasă la etaj, dar și o terasă la parter, unde există și parcarea proprie a pensiunii și un loc de joacă pentru copii.

Tarifele sunt extrem de accesibile, un apartament pentru două persoane pe noapte costând aproximativ 200 de lei, iar un apartament cu două dormitoare pentru patru persoane are un tarif de 330 de lei.

Tot la Mako am avut ocazia să vizităm parcul de aventuri de pe malul Mureșului. Mai întâi ”ne-am înhămat” la o plimbare pe o distanță de 8 kilometri cu segway, celebrele motorașe purtându-ne prin centrul orașului până pe malul Mureșului și în continuare în parc. Aici am trăit senzații extreme, după ce am urcat în turnul de observare de 18 metri înălțime, de unde am coborât vitejește printr-un tobogan de 40 de metri lungime, cel mai lung tobogan din întreaga arie a Bazinului Carpatic. Tot aici, pentru amatorii de senzații tari există o tiroliană care traversează Mureșul, dar și alte atracții de acest gen și sporturi extreme în inima pădurii.

În concluzie, stațiunile, ștrandurile și băile termale din zona Ungariei de Sud reprezintă pentru orice turist o vacanță pe care merită să o faci măcar o dată în viață. Peste tot dai de oameni binevoitori și cu zâmbetul pe buze, condiții dintre cele mai bune, o curățenie exemplară peste tot și prețuri pentru toate buzunarele. Fie că vrei să te relaxezi într-un lux total, fie că vrei să te distrezi și să te relaxezi la maximum cu bani puțini, în stațiunile prezentate mai sus găsești tot ce ai nevoie pentru a petrece un concediu în afara țării în condiții de prim rang.

Pentru a găsi cea mai bună variantă de a vă programa concediul pentru vara anului 2016, dar și pentru vara anului viitor, vizitați site-ul Oficiului de Tursim al Ungariei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More