Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

FOTO/VIDEO – Detalii explozive din stenogramele anchetei proxeneților de la Dej

0 11.767

Părți din stenogramele din dosarul de proxenetism din Dej, județul Cluj, au apărut pe internet, în documente fiind descrise secvențe din activitatea celor acuzați în dosarul instrumentat de BCCO Cluj.

Joi seara cei șase învinuiți în dosarul de camătă și proxenetism instrumentat de BCCO Cluj sub coordonarea procurorului Valentin Urițescu, au părăsit liberi Judecătoria Dej, după ce le-au expirat mandatele de reținere pentru 24 de ore, în urma cererii de recuzare a judecătorului.

Pop Cosmin Sorin (Sharpele), Pop Codin Iuliu (Coco), Vlașin Tudor Vasile, Man Augustin Calin, Jula Lucian Dorin și Rotar Vlad Alexandru, învinuiți în acest dosar, au cerut prin avocații lor recuzarea judecătorului Laura Mărginean Cătinean, invocând articolul 64, alin. 1, lit. f din Codul de Procedură Penală, acuzând-o pe aceasta de imparțialitate și de faptul că s-ar fi antepronunțat în instanță, respingând anumite solicitări ale reprezentanților legali.

Vineri la amiază, la Judecătoria Dej, toți cei șase acuzați, împreună cu avocații lor au venit la termenul de judecată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej, mai întâi fiind judecată solicitarea de recuzare, pentru ca mai apoi să aibă loc ședința de judecată în cadrul căreia procurorii solicită arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpaților.

Între timp, portalul Foaia Transilvană a publicat în exclusivitate anumite pasaje din stenogramele incluse în dosarul de proxenetism de la Dej, județul Cluj. Redăm selecția făcută de către ziarul mai sus menționat.

În data de 20 decembrie 2019, ora 16.42, Pop Codin Iuliu a avut o discuție telefonică cu numita Vlașin Draga Marina, în care s-a discutat despre un apartament pe care antenumita l-ar fi plătit în Cluj Napoca și despre un spațiu în care se află localul The Box, pentru Pop Codin gestiona toate bunurile persoanei vătămate. În final, din toate celelalte probe, se va constata că a fost indusă în eroare, fiindcă apartamentul a fost vândut iar banii au fost luați de către Pop Codin. Discuția s-a inițiat pentru că Pop Codin a dorit să îi ceară o sumă de bani pentru a plăti ratele către cel care i-a vândut antenumitei spațiu, respectiv S.P. Acesta întrerupsese alimentarea cu curent pentru întârzierea plății, iar Pop Codin nu putea folosi spațiul în aceste condiții, notează sursa citată.

O nouă discuție are loc între cei doi de mai sus, tot în aceeași zi, ora 16.55, în care Vlașin Draga îi reproșează că a câștigat din prostituție peste 200.000 de euro, în anul 2019, iar în total Pop Codin spune că ar fi câștigat 1.000.000 de euro. Se poate observa din tot materialul probator că mare parte din acești bani au fost folosiți în interesul lui Pop Codin, plată rate imobile, autoturisme ori transferuri din partea numitei V.D. către membrii familiei proxenetului. Astfel, în acest context și al faptului că V.D. dorea să rupă această relație cu Pop Codin, încerca să rămână cu o parte din imobilele la care plătise avans ori rate.

Tot în același registru, este dialogul telefonic dintre Pop Cosmin Sorin și Pop Codin Iuliu, de la data de 27.12.2019, în care Pop Cosmin îi povestește că Roxi (R.Ș.) i-ar fi zis în scurta întrevedere pe care au avut-o în data antemenționată, referindu-se la faptul că V.D.M a ieșit din cercul vicios prostituție-proxenetism, ”ce-o putut fi în capul nostru (Pop Codin și Pop Sorin au determinat-o pe V.D. să meargă la terapie, întrucât era în depresie din cauza modului de viață, inclusiv că se prostitua), o zis ăla-i spală cre… no să vezi de acuma, o să vezi de acuma de nu tăți banii care-i face, tăți banii din lume o să-i ia ăla. Prin urmare, Pop Codin Iuliu nu ar mai fi obținut foloase patrimoniale de oe urma practicării prostituției de către V.D.M., scriu în continuare cei de la Foaia Transilvană.

Răspunsul din data de 31.12.2019, ora 15.47, din partea lui Pop Codin către H.S. are un conținut în care primul recunoaște săvârșirea infracțiunii de proxenetism în ceea ce o privește pe V.D. ”Nu am nimic cu nimeni. De un un an am frecat-o pe zdreanța aia mai demult, am dus-o la treabă, am făcut ceva bani, am luat pe banii ăia mașina, Bentley-ul de la Alex, mai trebuie să plătesc 40 mi la mașină. Și multe altele. Am făcut pentru noi dar nu m-am gândit și nu mă gândesc la divorț. Am băut și nu am dormit la curve și nici nu e acasă de aproape un an.

De asemenea, se observă îngrijorarea proxeneților cu privire la posibilitatea pierderii foloaselor patrimoniale obținute de pe urma practicării prostituției, fiind încearcă să le împiedice comunicare acestora (n.n. se referă la prostituatele G.A. și V.D.), pentru a nu se influența una pe cealaltă. Toate acestea au un înțeles în contextul în care am mai enunțat tehnici folosite de către proxeneți pentru a le controla pe victime și pentru a nu le da posibilitatea să conștientizeze că sunt exportate, dar și faptul că sunt racolate la vârste fragede, când nu înțeleg scopul real și sunt atrase de modul de viață ridicat pe care l-ar afișa proxenetul.

La data de 21 ianuarie 2020, Pop Sorin (sharpele nebunu despre care ftr.ro a scris aici) l-a contactat telefonic pe Pop Codin și i-a transmis că a dialogat cu V.D. care i-ar fi solicitat 400.000 de euro, bani pe care i-ar fi obținut aceasta de pe urma practicării prostituției …

Concluzionează V.D. că Pop Codin o tot amenință fiindcă a plecat, fiindcă trăia din banii pe care îi câștiga din practicarea prostituției: nu poate să accepte că o plecat ă … ultimul tren. Nu poate să accepte … Da, aici a fost vorba că o plecat banii … E vorba că o plecat banii”.

O altă prostituată folosită de Pop Codin Iuliu este V.R., care a lucrat la mai multe bordeluri de lux din Elveția, Club Glose, Pompeii Club, History Club sau Sauna Club Zeus. Tânăra nu putea fi manipulată foarte ușor și de aceea proxenetul avea mare grijă cum vorbea cu ea, pentru că în caz contrar ”îi fată faină, numa-i no … asta nu care c-o poți … n-o pote îndoctrina nime, că-i prea nebună … asta-i mai dusă ca astalaltă, mă”.

Din prostituție obținea în jur de 500-700 de euro pe noapte, așa cum menționa. Mai arată că a fost bătută, i s-a luat telefonul cu forța și i s-au șters unele mesaje. Din discuții mai reiese că V.R., Pop Codin, Pop Cosmin, și G.A:(o altă prostituată care lucra pentru Pop Cosmin) locuiau împreună în Italia, iar clubul de prostituție era în Elveția, notează reporterii de la Foaia Transilvană.

V.R. Azi am făcut 700, da am luat la mine și i-am lăsat lui acuma, da i-am lăsat așe, că n-am nevoie de ei, și la revedere, io-s nimica …
Doamn: Ce proastă ești!
V.R.: Lui de mâncare, să mânce. Nu?
Doamnă: Păi ce face cu banii?
V.M. Păi … ce face cu banii?! No … tre să plătim …, pe săptămână, știi tre să plătim chiria.
Doamnă: Cât.
V.M.: Ă … 500! Așa și foarte greu se adună, și hai să zicem că azi am făcut 600, bun și asta-i direct chiria, rămâi cu 100, mai trebuie 150 de intrare … No, ne-o adus cineva 2 cartușe de țigări, no și ălea trebuie plătite, o sută și ceva de euro … No și duc, îi dau lui, mere mâncă în oraș ce crezi.
Doamnă: Doamne feri! … Tu îl mai iubești pe omul ăsta?
V.M.: Maria, tu nu știi ce mi-o făcut, că mi-o fost rușine să zic, și nici n-are rost sp zic. Maria, deci m-o bătut ieri, pfuai de …mea.
Doamnă:
V.M.: Deci nu, ce ieri, azi dimineața, când ne-am certat, știi? Și io am închis ușa, știi să nu mă mai cert cu el, dar gen am închis-o frumos … și … nu știu am început să mă machez și o dat așa tare cu piciorul în ușă, o rupt ușa … pă cap, pă mine, pă cap, pă spate, iș … tătă vănătă … și el și-o dat filme, că mă duc la Poliție, cine știe ce căcat o crezut … o venit din spate, când am văzut, m-o luat așa de cap și m-o trântit de oglindă. No! Doamne ferește. No!

Din gruparea proxeneților, care a încasat sute de mii de euro de pe urma tinerelor trimise la ”produs” în Elveția, Italia, Dubai și Austria, face parte și Lucian Jula. Acesta și-a dus personal soția să se prostitueze în Elveția.

Jula Lucian a înlesnit practicarea prostituției și a obținut foloase materiale de pe urma practicării prostituției de către numita J.I., în perioada noiembrie 2016 – martie 2020. Astfel, persoana vătămată a practicat prostituția în Elveția în cluburi destinate pentru această activitate, iar cea mai mare parte a veniturilor au fost folosite de către Jula Lucian”, spun anchetatorii.  Acesta nu a dat nicio declarație în fața procurorilor. 

Anchetatorii i-au documentat pas cu pas acticvitatea. ”În data de 3.04.2018, Jula Lucian a fost oprit de către organele de poliție din Elveția, în localitatea Kreuzlingen și supus unui control. În autoturism s-au identificat mai multe articole de îmbrăcăminte marca Louis Vuitton, o chitanță Western Union, precum și cartea de identitate a soției. Întrebat care este scopul vizitei, acesta a declarat că își vizitează soția care lucra în cadrul unui hotel din Zurich. Constatăm că a mințit pentru că la acea dată J.I. se prostita la clubul Globe, situat în localitatea  Ifangstrasse 2, 8603 Schwerzenbach. În plus, a comunicat autorităților elvețiene că a lucrat în cadrul unui call center. Cu toate acestea, articolele vestimentare găsite asupra lui indicau că, la momentul respectiv, obținea venituri mult mai mari decât salariile plătite pentru activitatea menționată de el”,acuză procurorii.

Soția lui Jula se pregătea să vină acasă în februarie 2020, speriată de coronavirus. 

În data de 23.02.2020, numita J.I. a contactat-o pe G.A., aceasta din urmă îi spune că este pe drum, că nu se mai opresc pentru că sunt în întârziere (în data respectivă A. a plecat din Italia spre România, iar J.I. se afla în Elveția). J.I. i-a spus că și ei se pregătesc să vină spre casă, menționând că pornesc în seara aceasta, spunând că este dezastru cu pandemia de coronavirus, toată lumea pleacă acasă, sunt foarte multe cazuri, toate fetele pleacă acasă. În continuare relata că ar fi periculoasă activitatea de prostituție, motivând că ”își dai seama, contact cu oamenii” și că locațiile fiind în apropiere de granița cu Italia, veneau multe persoane din Milano. 

Este de precizat că la acea dată J.I. practica prostituția la Club Aphrodisia din Zurich, iar discuția aceasta se referea la faptul că fetele pleacă acasă din club, în contextul pandemiei de coronavirus. 

În data de 23.02.2020, Jula Lucian l-a chemat pe numitul B.P.O. la Craiova, pentru că va ateriza la miezul nopții. Jula Lucian se întorcea din Elveția împreună cu numita J.I, cu un zbor Wizz Air, de pe aeroportul din Bergamo”, arată procurorul, care a realizat un dosar ”beton”.

După revenirea acasă, cuplul a stat puțin si s-a dus din nou în Elveția, de unde a plecat spre Dubai. 

J.I. a plecat împreună cu Jula Lucian, în 12.03.2020, spre Dubai decoland de pe aeroportul din Zurich. În data de 22.03.2020, la întoarcere din Dubai, Jula Lucian și J.I. au aterizat la Cluj-Napoca, și au declarat că au călătorit fiecare neînsoțit, deși s-au deplasat împreună. Toate acestea, pentru a ascunde că Jula Lucian a fost cu J.I. în perioada în care aceasta încerca să practice prostituția și fiindcă el obținea foloase necuvenite de pe urma ei”, mai spun anchetatorii.

În Dubai a ajuns și o altă prostituată, controlată de Cosmin Pop, zis și ”Șarpele nebun”, pentru a încerca să se prostitueze alături de soția lui Jula, ajutate de un contact din Sibiu. Fetele au fugit din Europa, unde piața s-a închis, și căutau oferte din Dubai.

Aspecte relevante cauzei privitoare la foloasele obținute de Jula Lucian de pe urma practicării prostituției de către J.I. reies și din conversația din data de 24.04.2020, ora 16.53, dintre numita V.R.A.M. și numita B.M. (amanta numitului Jula Lucian), discutând despre relația pe care o are B.M. cu Jula Lucian și modul în care Jula Lucian și Codrin Pop determină persoanele de sex feminin să se prostitueze în folosul lor. 

B.M. (amanta lui Jula Lucian): Și ți-o dat-o. Știi cum ți-o dat-o? Ți-o dat-o fix așa,ți-o dat-o de te-o făcut să ceri singură, înțelegi?

V.R.A.M.: Da, da, da. Exact așa am zis și eu.

B.M: Cam asta fac ei.

V.R.A.M.: Da, el nu mi-a zis niciodată dacă m-am duce.

B.M.: Nu, nu, nu…  Asta fac ei. Te obișnuiesc cu un stil de viață…

B.M.: Da…

B.M: Că io am observat. Te obișnuiesc cu un stil de viață, te duc pă nu știu unde, te duc cu tăt felul de femei, na… mai vezi la aia câte o geantă, mai … nu știu ce… mai vezi nu știu ce,  ți-ar trebui și ție, că te simți prost, că alea au și tu nu.

V.R.A.M.: Normal.

B.M. Și p..a mea, ajungi să te ceri singură. Să zici vreau să plec și eu.

V.R.A.M.: Da, exact. Păi exact așa a fost.

B.M: Cam asta e ideea

B.M. Eu atunci mi-am dat seama că pentru ei chestia asta e ca un stil de viață. Un joc, ca să te facă să știi…?”.

Anchetatorii au tras concluzia că proxeneții racolau fetele și le ofereau iluzia unei vieți de lux pentru a le determina să plece de bună voie în cluburile din Elveția, pentru a practica prostituția. 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More